Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - Cod galben de ploi torenţiale şi rafale de vânt

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, a fost emis un cod galben de vânt pentru perioada 14 -15 ianuarie 2020 din cauza furtunii Brendan, care va afecta în principal Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor. În zonele afectate se vor înregistra ploi torenţiale şi rafale de vânt cu viteze cuprinse între 101-140 km/h, care pot provoca perturbări în circulaţia pe rutele de tren, feribot sau avion. Totodată, se pot înregistra valuri puternice pe drumurile de coastă şi întreruperi ale electricităţii.

Având în vedere că orarul zborurilor de pe aeroportul Gatwick ar putea înregistra modificări, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze pe paginile oficiale ale companiilor de zbor/aeroporturilor despre starea curselor pe care urmează să le efectueze.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale: Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: +44 20 7602 7328; +44 20 7602 9833; +44 20 7603 6694; +44 20 7602 5193; +44 20 7603 0572; +44 20 7602 2065; Consulatului General la Manchester: +44 161 236 0478; +44 161 237 5513; +44 161 236 9687; +44 161 236 8995; Consulatului General la Edinburgh: +44 131 524 9491/+44 131 524 9492, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunilor diplomatice ale României la Londra: + 44 (0) 77 387 16 335; la Manchester: +44 (0) 75 35 604 342; la Edinburgh: +44 (0) 7951 858 445.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://londra.mae.ro, http://manchester.mae.ro, http://edinburgh.mae.ro, https://www.metoffice.gov.uk, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.