"După 30 de ani de libertate şi democraţie, deschidem un nou orizont pentru România"

Institutul pentru Libertate şi Democraţie, în parteneriat cu Asociaţia Re:Start România a organizat la Timişoara Conferinţa "30 DE ANI DE LIBERTATE ŞI DEMOCRAŢIE", eveniment organizat în cadrul proiectului "România-Orizont 2030".

Evenimentul şi-a propus atât evocarea momentelor Revoluţiei din decembrie 1989 cât şi o privire de ansamblu asupra progreselor înregistrate de societatea românească în cei 30 de ani de libertate şi democraţie.

Alegerea oraşului martir Timişoara ca loc de desfăşurare a acestei conferinţe este semnul respectului şi preţuirii jertfelor tuturor celor care au luptat împotriva regimului dictatorial comunist, pentru libertatea poporului român.

"Valorile fundamentale pe care trebuie clădită noua societate sunt libertatea şi democraţia. Ne-am fi aşteptat ca azi să nu mai existe pe agenda publică discuţii despre drepturi şi libertăţi îngrădite sau despre nefuncţionarea democraţiei! Proiectul România-Orizont 2030 propune o nouă arhitectură a relaţiei cetăţean-stat-societate", a arătat în deschiderea conferinţei Cristian David, preşedinte ILD.

"Suntem responsabili pentru ceea ce se va întâmpla cu România în următorii ani, e de datoria noastră, a celor ce vrem o Românie demnă şi cu adevărat respectată, să ne implicăm, să venim cu o viziune, cu un proiect în etape clare, să punem în practică lucrurile în perspectiva următorilor 10 ani, care să fie de nota 10! Avem în faţă Orizontul anului 2030 şi suntem datori sacrificiilor de până acum, să ducem România pe un drum solid şi stabil, să eliminăm ura şi dezbinarea, să avem un drum european în care România să fie respectată şi tratată aşa cum se cuvine!" , a continuat Marian Cucsa, deputat independent.

"În tot acest timp, s-au întâmplat şi multe lucruri pozitive dar cu toate acestea parcă suntem într-o "revoluţie" continua, iar acest fenomen trebuie stopat pentru că nu face bine nimănui. La 30 de ani de la Revoluţie încă nu putem concepe şi accepta că şi alţii pot face bine. Acesta este motivul pentru care cred că o nouă viziune naţională este binevenită acum!" a arătat şi Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei.

"Ca ministru am simţit că se poate face ceva în România în care mulţi dintre noi nu mai simţim româneşte. Pilonul în jurul căruia trebuie reclădită România este educaţia. Este nevoie să mergem mai departe, să facem ceva, să nu ne oprim aici. Dar numai împreună putem face asta!" , a subliniat Andrei Gerea, deputat şi fost ministru al economiei.

"România are nevoie de un nou proiect de ţară care să ne unească mai repede de 2030. Reconcilierea naţională ar trebui să fie următorul obiectiv. Trebuie să găsim forţa din noi şi să construim România ca o naţiune cu o identitate proprie!" a afirmat Ramona Mănescu, fost europarlamentar şi fost ministru de externe.

Se impune ca la o generaţie nouă să avem o radiografie bună. Suntem o ţară care are temele nefăcute. Astăzi România este un stat mult mai puţin unit decât ar trebui. Consider că valorile liberale trebuie să fie fundamentale acestui nou proiect. Datoria noastră fundamentală este să gândim un proiect în care să ne regăsim cu toţii pentru că ne dorim ca generaţia tânără să trăiască într-o ţară dezvoltată!" a arătat politologul Alex Coita, fondator al Platformei Social-Liberale.

Conferinţa s-a încheiat cu un moment de reculegere la Catedrala Metropolitană din Timişoara, cinstind memoria victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989.