COD GALBEN: 26-01-2020 Intre 08:40 si 12:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Satu Mare;

14 decembrie 2019

Comunicat de presă

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la cea de-a 14-a Reuniune a miniştrilor afacerilor externe ASEM

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 15-16 decembrie 2019, la cea de-a 14-a Reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai formatului Asia-Europa (ASEM/Asia-Europe Meeting), care se desfăşoară la Madrid.

Evenimentul, care are ca temă "Asia şi Europa - împreună pentru un multilateralism eficient", va reuni miniştri de externe şi înalţi reprezentanţi din peste 50 de ţări europene şi asiatice, alături de UE - reprezentat de Serviciul European de Acţiune Externă - şi de Secretariatul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Association of Southeast Asian Nations/ASEAN). Evenimentul va fi prezidat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate al UE, Josep Borrell.

Acesta este ultimul eveniment din seria de reuniuni ministeriale ASEM care au avut loc în cursul anului 2019, la care România a fost contribuitor activ, inclusiv prin găzduirea la Bucureşti, în perioada 15-16 mai, a reuniunii miniştrilor educaţiei ASEM, pe durata exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Dialogul miniştrilor de externe va viza modalităţile de promovare a multilateralismului eficient şi gestionarea provocărilor comune ale celor două continente, precum schimbările climatice, terorismul, securitatea cibernetică şi securitatea maritimă. O atenţie specială va fi acordată temei conectivităţii, ca o invitaţie la solidaritate şi cooperare.

Cu prilejul participării la reuniune, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma obiectivele-cheie ale României referitoare la abordarea unitară a provocărilor globale de securitate, economice şi interumane, şi va reconfirma angajamentul României faţă de dialogul şi colaborarea cu ţările cu poziţii similare. Nu în ultimul rând, va sublinia obiectivul comun al statelor ASEM privind combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

În marja evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologi.