Atenţionare de călătorie

Republica Franceză - Prelungirea grevei în sectorul transportului public

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că SNCF (compania naţională de căi ferate) şi RATP (Regia autonomă a transporturilor pariziene) au anunţat prelungirea grevei declanşate la data de 5 decembrie 2019. Sunt aşteptate în continuare perturbări semnificative în circulaţia feroviară, urbană şi interurbană, precum si în reţeaua rutieră. De asemenea, Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) reaminteşte pasagerilor să se informeze la companiile aeriene despre situaţia zborurilor.

Totodată, sindicatele franceze au chemat la o nouă zi de mobilizare naţională împotriva reformei pensiilor, marţi, 17 decembrie 2019.

Cetăţenii români pot obţine informaţii actualizate despre situaţia din transporturile pariziene şi zona Ile-de-France accesând site-ul RATP: https://www.ratp.fr/travaux-manifestations/manifestations. Conform datelor disponibile pe site-ul OuiSNCF https://www.oui.sncf/, cetăţenii sunt încurajaţi să opteze pentru alternative de călătorie. Programul trenurilor poate fi consultat pe site-ul SNCF:

https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/itineraire, https://www.oui.sncf/ şi https://www.oui.sncf/aide/informations-situation-perturbee-etat-du-trafic-echange-et-remboursement.
Pe durata grevei, informaţiile despre orarul trenurilor, de la o zi la alta, sunt disponibile în fiecare zi la orele 17:00, pe site-ul SNCF.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcţie de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.