COD PORTOCALIU: 25-09-2020 ora 11 Intre 26 septembrie, ora 09:00 – 27 septembrie, ora 03:00Fenomene vizate se va semnala 26 septembrie, ora 09:00 – 27 septembrie, ora 03:00Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Dreptul de a fi educaţi

Astăzi celebrăm Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, ziua în care, acum peste 7 decenii, în 1948, naţiunile mai avansate ale lumii semnau împreună, sub egida ONU un document ce guvernează şi astăzi relaţia dintre oameni şi state: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Adunarea Generala ONU a proclamat Carta privitoare la drepturi şi libertăţi ale fiinţei umane astfel încât "toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, având această Declaraţie permanent în minte, ca prin învăţătură şi educaţie să dezvolte aceste drepturi şi libertăţi."

Dezbaterea publică legată de aceste subiecte s-a purtat în România aproape exclusiv în jurul proceselor judiciare şi legat de încarcerarea unor persoane, de foarte multe ori nevinovate. Între timp am pierdut din vedere spiritul mai amplu şi litera deosebit de robustă a ceea ce este Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: un manifest al celei mai înalte aspiraţii a oamenilor, libertatea, un credo legat de demnitatea şi valoarea persoanei umane şi un angajament al faptului că prin educaţie vom potenţa progresul social.

Documentul istoric, oficial ce garantează drepturile noastre fundamentale este deopotrivă un fel de contract cu obligaţii individuale. Nu doar statul sau autoritatea legii sunt cele care asigură respectarea drepturilor noastre. Fiecare din noi este parte a ţesutului social în care libertatea personală sfârşeşte acolo unde întâlneşte drepturile celorlalţi şi fiecare dintre noi are atâta demnitate cât permite celorlalţi să aibă.

Articolul 1 consemnează că "toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii." Ce facem atunci când constatăm că parte din înţelesul acestor noţiuni s-a diluat în ultimele decenii şi că inainte de a pretinde statului să ne ocrotească drepturi, trebuie să constatăm că am uitat raţiunea şi ne-am pierdut conştiinţa? Invăţăm limitele libertăţii!

În al doilea articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului se specifică faptul că "fiecare om se poate prevala de toate drepturile şi libertăţile proclamate în prezenta Declaraţie fără nici un fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie". Ce facem atunci când constatăm că apartenenţa la un partid democratic, susţinut de cel puţin o tremie a populaţiei, ajunge să fie prezentata ca un stigmat şi constituie element explicit de discriminare în privinţa dreptului la muncă? Învăţăm limitele libertaţii de opinie!

Articolul 12 menţionează "Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viaţa sa personală, în familia sa, în domiciliul său, în corespondenţa sa, nici la atingeri aduse onoarei sau reputaţiei sale". Ce facem atunci când limbajul trivial şi injuriile violente se regăsesc în titluri ale unor articole ce se referă la organizaţii sau persoane care au exact aceleaşi drepturi ca semnatarii articolelor?" Învăţam limitele libertăţii de a gândi!

Articolul 21 precizează că "orice persoana are dreptul de acces egal la funcţiile publice din ţara sa." şi nici o constituţie a vreunei ţări europene nu a avut trufia de a statua deasupra instanţelor, ca un om judecat cândva nu mai poate avea acest drept fundamental. Exista un partid din Romania, USR, care doreşte ca noi să fim prima ţara din lume în care acest drept se poate pierde definitiv.

De ce suntem noi altfel? De ce sunt românii mai nepăsători cu propriile drepturi şi sfidători cu propria contribuţie la o societate civilizată? Ne răspunde felul în care ne-am însuşit prevederile articolului 26 din acelaşi Document: "Învăţământul trebuie să urmărească dezvoltarea deplină a personalităţii umane şi întărirea respectului faţă de drepturile omului şi libertăţile fundamentale. El trebuie să promoveze înţelegerea, toleranţa, prietenia ()."

Dreptul la educaţie, tot în baza tratatelor internaţionale semnate de România, este considerat un drept economic, social şi cultural. Este socotit drept de natură civilă şi politică, iar în sens juridic prin acest lucru se înţelege "dreptul la o educaţie efectiva". Cu alte cuvinte societatea devine ceea ce învăţăm la şcoală şi acasă să fim. Dacă fundalul social agresiv, intolerant, brutal şi superficial de astăzi este produsul unor generaţii şcolite mai temeinic, ce vom deveni atunci când decidenţi vor fi tinerii care astăzi, în proporţie de 40% nici măcar nu înţeleg ceea ce citesc, lăsând la o parte faptul că citesc mai puţin şi mai rar?

Din toate drepturile şi obligaţiile pe care ni le reaminteşte ziua de astazi, cel mai de seama este dreptul de a fi educaţi!

Deputat

Eugen Bejinariu

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.