Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Cristina Anisie, a semnat, împreună cu CONAF şi FPPG, Acordul de parteneriat "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială"

Ministrul Monica Cristina Anisie: "Vrem să oferim elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal posibilitatea să experimenteze, încă din timpul şcolii, ce înseamnă să fie antreprenori, să dezvolte un start-up, într-o societate competitivă."

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) au semnat astăzi, 10 decembrie 2019, Acordul de parteneriat "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială". Prin intermediul acestui acord va fi susţinută dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalităţi noi şi creative de predare şi învăţare.

"Vrem să oferim elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal posibilitatea să experimenteze, încă din timpul şcolii, ce înseamnă să fie antreprenori, să dezvolte un start-up, într-o societate competitivă. Apreciez iniţiativa CONAF şi FPPG de a oferi expertiză şi educaţie antreprenorială elevilor şi invit şi alte organizaţii cu activitate în domeniu să contribuie la dezvoltarea opţionalului de educaţie antreprenorială în şcolile gimnaziale şi liceele din România. Începem să conturăm Strategia Naţională pentru antreprenoriat, un instrument atât de necesar pentru asigurarea prosperităţii României", a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Semnatarii Acordului de parteneriat se angajează să colaboreze activ cu reprezentanţii MEC, alături de alţi parteneri care se vor alătura acestui demers, la Strategia Naţională pentru educaţie antreprenorială.

Cristina Chiriac, Preşedinte CONAF, consideră "o prioritate introducerea în şcoli a orelor de antreprenoriat în vederea dezvoltării aptitudinilor şi competenţelor tinerilor şi pregătirii acestora pentru a deveni azi, antreprenorii de care economia românească are nevoie, mâine. România se numără printre cele câteva ţări europene care nu au încă o strategie naţională pentru educaţie antreprenorială. Iată că, astăzi, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi cu cei ai Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze facem un important pas în această direcţie".

La rândul său, Franck Neel, Preşedintele FPPG, este de părere că "educaţia antreprenorială reprezintă o prioritate în asigurarea unei educaţii adaptate atât la nevoile economice, cât şi la valorile europene, în contextul globalizării şi digitalizării la nivel mondial. Consolidarea educaţiei antreprenoriale în şcoli, instituţii de învăţământ profesional şi universităţi va avea un impact pozitiv asupra caracterului dinamic al antreprenoriatului în cadrul economiei".

Pactul pentru muncă, iniţiativă în cadrul căreia este inclus "Pactul pentru educaţie antreprenorială", presupune reducerea deficitului forţei de muncă din România, transparentizarea pieţei muncii şi dezvoltarea antreprenoriatului, recunoscut ca generator de prosperitate în societate şi element determinant pentru creşterea economică şi crearea locurilor de muncă. Investiţia în educaţia antreprenorială este una dintre cele mai rentabile investiţii pe care o poate face România în educaţia copiilor. Elevii participanţi au şanse de 3 până la 6 ori mai mari de a-şi deschide o afacere ulterior, într-un anumit moment al vieţii, comparativ cu cei care nu beneficiază de educaţie antreprenorială.

BIROUL DE COMUNICARE