COD GALBEN: 12-08-2020 ora 10 Intre 12 august, ora 12:00 – 12 august, ora 23:00Fenomene vizate se va semnala 12 august, ora 12:00 – 12 august, ora 23:00Fenomene vizate COD GALBEN: 12-08-2020 ora 20 Intre 20:55 si 21:45 se va semnala averse ce vor depăși 25 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 10 decembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, pe agendă figurând Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie 2019, Semestrul European 2020, procesul de programare legislativă, cu accent pe Programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2020 şi programarea multianuală. De asemenea, pe agenda reuniunii a fost programată, în contextul discuţiilor legate de articolul 7 din TUE, o audiere a Ungariei, precum şi un punct de informare din partea Comisiei Europene privind statul de drept în Polonia.

Miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii pe marginea proiectului de concluzii ale Consiliului European din 12-13 decembrie 2019 care include, în principal, elemente referitoare la negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027, schimbările climatice şi relaţiile externe ale Uniunii.

În intervenţia sa, secretarul de stat pentru afaceri europene a reiterat susţinerea României pentru implementarea angajamentelor asumate prin Acordul de la Paris, precum şi pentru andosarea la nivel politic, la Consiliul European din 12-13 decembrie 2019, a obiectivului de neutralitate climatică la orizontul 2050. În context, a subliniat importanţa asigurării şi definirii unor mecanisme şi instrumente menite să susţină o tranziţie echitabilă şi justă din punct de vedere economic şi social, cu luarea în considerare a circumstanţelor naţionale ale statelor membre, inclusiv a mixului energetic al acestora. Astfel, a arătat că, pentru România, acest proces de tranziţie determină costuri importante prin raportare la regiunile carbonifere şi mono-industriale, ceea ce va presupune definirea unor mecanisme flexibile de implementare, precum şi a unui sprijin financiar corespunzător pentru compensarea acestor costuri. A exprimat susţinerea, din acest punct de vedere, pentru propunerea de instituire a unui Mecanism Echitabil de Tranziţie, solicitând ca finanţarea acestui mecanism să nu afecteze alocările pentru politica de coeziune, ci să acţioneze în complementaritate cu acestea.

De asemenea, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene au avut o dezbatere de substanţă cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, în pregătirea Consiliului European, pornind de la propunerea de document de negociere revizuit pregătită de către Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE.

Cu referire la acest subiect, secretarul de stat Iulia Matei a reiterat faptul că România continuă să susţină avansarea rapidă a procesului de negociere, cu condiţia ca acesta să se bazeze pe propuneri bine calibrate şi nu pe o logică de reduceri, având, totodată, în vedere necesitatea îndeplinirii obiectivelor asumate prin Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024.
În acest sens, a punctat aspectele specifice de preocupare pentru România cu privire la documentul de negociere supus dezbaterii, precum: propunerile de reducere a nivelului general al bugetului şi a alocărilor pentru majoritatea politicilor, în special politica de coeziune; decizia de eliminare a unor opţiuni direct legate de volumul total şi procesul de implementare a viitorului buget; impunerea unor reguli de implementare mai rigide, care nu ţin seama de circumstanţele naţionale şi regionale şi care riscă să afecteze în special regiunile rămase în urmă. Cu referire la propunerea care vizează politica agricolă comună, a arătat că opţiunile propuse de PRES FI conţin, de asemenea, o serie de elemente greu de acceptat, precum propunerile referitoare la convergenţa plăţilor externe sau plafonarea obligatorie a plăţilor directe. Totodată, secretarul de stat Iulia Matei a făcut referire şi la modul de abordare a aspectelor legate de securitate internă sau acţiune externă, exemplificând cu prevederile referitoare la Instrumentul european de vecinătate, Fondul de gestionare a frontierelor precum şi cele privind Fondul European de Apărare.
În continuarea discuţiilor avute la reuniunea CAG din noiembrie 2019, reprezentanţii statelor membre au avut un schimb de opinii privind programarea anuală şi multianuală, în perspectiva prezentării, în perioada imediat următoare, de către Comisia Europeană a Programului său de lucru pentru 2020. De asemenea, viitoarea Preşedinţie croată a Consiliului UE a prezentat foaia de parcurs cuprinzând etapele cheie ale Semestrul European 2020.

La finalul reuniunii, Comisia Europeană a prezentat pe scurt câteva elemente orientative cu privire la modul în care intenţionează să avanseze discuţiile privind elaborarea unei noi metodologii în procesul de extindere a Uniunii. În acest context, secretarul de stat Iulia Matei a reiterat importanţa pe care România o acordă politicii de extindere ca politică strategică a Uniunii şi a arătat faptul că deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania şi revizuirea metodologiei procesului de extindere trebuie să fie procese paralele. În egală măsură, oficialul român a reiterat faptul că acest proces viitor de reflecţie asupra metodologiei procesului de extindere trebuie să se realizeze fără blocarea deciziilor în curs pentru statele candidate şi fără să constituie un obstacol pentru statele candidate angajate în acest parcurs.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.