Centrul comunitar din Brateş, inaugurat în faţa unei săli arhipline

Luni, 9 decembrie, a fost inaugurat la Brateş noul Centru comunitar. Fosta clădire a magazinului cooperatist a fost transformată şi renovată de administraţia publică locală prin programul Leader.

Imobilul, situat în imediata apropiere a primăriei, a fost construit în anii 1960 şi găzduia anterior un magazin şi un bufet, apoi, în anii '90, a fost folosit ca sală de repetiţii pentru trupa de fanfară din Brateş. Clădirea deteriorată şi eliberată a fost cumpărată în 2008 de autorităţile locale din Brateş, cu scopul de a crea un centru comunitar pentru localnici.

Primarul comunei Brateş, Tanczos Szabolcs, a spus la festivitatea de inaugurare, că lucrările de reconstrucţie au durat un an şi jumătate. Centrul comunitar modern are o suprafaţă de 270 metri pătraţi, include o sală mai mare, cu o capacitate de o sută de persoane, o sală mai mică, un grup sanitar şi o bucătărie, precum şi o sală mai mică care găzduieşte arhiva primăriei. De asemenea, clădirea dispune şi de o sală nouă pentru centrala termică. Valoarea totală a investiţiei este de 85 mii de euro, din care contribuţia autorităţilor locale şi judeţene este de 25 mii euro.

"Am avut nevoie de multă vreme de acest imobil nou, deoarece comuna nu dispunea de o sală de evenimente sau de şedinţe. Cursurile de formare profesională de măcelar şi mezelar ce au avut loc aici, precum şi câteva evenimente mai mici au confirmat faptul că imobilul este util şi este apreciat de comunitate. Am reuşit să modernizăm clădirea printr-o colaborare: trebuie să mulţumim autorităţilor judeţene pentru sprijinul financiar generos, firmei Bit Com SRL Sfântu Gheorghe pentru munca responsabilă, au investit multă muncă angajaţii primăriei şi consilierii locali, mulţumiri pentru Asociaţia Progressio, precum şi pentru supraveghetorul lucrărilor, inginerul Manases Sandor" - a spus primarul.

Felicitându-i pe localnici şi pe conducerea comunei, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a subliniat la eveniment: "În cadrul Programului judeţean de dezvoltare - Satele noastre, avem sarcina să efectuăm investiţii, în special, în aşezările rurale ale judeţului, investiţii care contribuie la ridicarea nivelului de trai al comunităţilor locale. Scopul nostru este să exploatăm la maxim potenţialul fiecărui localităţi. Sprijinim ideile bune şi acordăm ajutor ca planurile să devină o realitate. În comuna Brateş există viziune şi voinţă. Construirea în trei ani a două poduri, modernizarea totală a şcolii, amenajarea reţelei de apă şi canalizare, iar acum noul Centru comunitar sunt exemple pentru faptul că Brateşul se află pe calea dezvoltării."

În cadrul evenimentului, Tamas Sandor a susţinut prelegerea intitulată "Iconografia lacului Sfânta Ana până în 1914" în faţa a aproape o sută de persoane prezente. "Comoara legendară a Ţinutului Secuiesc" este cunoscută din timpuri străvechi. Acest lucru este demonstrat de prima atestare documentară din 1349, precum şi de descrierile de călătorie vechi, vederile, precum şi hărţile istorice, militare, administrative şi comerciale imprimate sau în manuscris, documente care au fost prezentate publicului din Brateş în cadrul unei expuneri cu imagini proiectate. Cultul Sfintei Ana s-a păstrat viu până în vremurile noastre, datorită unor edificii din patrimoniul nostru arhitectural, cum ar fi bisericile de la Sântana de Mureş, Mărtănuş, Ghelinţa şi Micloşoara - să menţionăm doar câteva -, locaşuri de cult în care frescele, picturile murale şi alte reprezentări grafice despre mama Fecioarei Maria reprezintă o valoare inestimabilă atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. După expunere, Tanczos Szabolcs, primarul comunei, a oferit drept cadou publicului volumul intitulat "Szentanna", redactat de Boer Hunor şi Tamas Sandor.

La sfârşitul evenimentului, Bartok Miklos-Sandor, localnic din Brateş, a evocat momentele când a participat odinioară, ca bărbat tânăr, la construirea clădirii Centrului comunitar. "Luându-ne slujbă de vară, am ajutat la săparea fundaţiei. Materialul realizat cu betonierul acţionat manual îl duceam sus pe schelă cu targa. În primele zile eram aşa de obosiţi că, atunci când ne-am dus acasă să luăm masa, am întârziat la întoarcere. Acestea sunt amintirile care mi-au rămas".

Biroul de presă Consiliului Judeţean Covasna