COD GALBEN: 09-12-2019 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m in Județul Covasna, Județul Harghita;

Protejarea personalului silvic - o prioritate a PSD

În ultima vreme s-a constatat o creştere a numărului şi gravităţii agresiunilor comise asupra personalului silvic de către cetăţeni surprinşi asupra unor fapte de natură contravenţională/infracţională în fondul forestier. Agresiunile împotriva personalului silvic s-au soldat cu perioade lungi de spitalizare sau chiar decese în anumite cazuri, din păcate.

Politicienii au fost acuzaţi, pe bună dreptate, că au făcut mult prea puţine pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a siguranţei personalului silvic. Chiar şi atunci când au existat astfel de proiecte în Parlament şi au fost adoptate, intrarea lor în vigoare a fost tergiversată de domnul preşedinte Klaus Iohannis. Vă reamintesc doar faptul că în 2015 a retrimis spre reexaminare un proiect de lege de modificare a Codului Silvic, preluând fix argumentaţia firmelor de lobby care activează în interesul companiilor private din domeniu. Mai exact, domnul preşedinte a pus pe primul loc interesele economice ale firmelor din domeniu în detrimentul românilor, ghinion.

Totuşi, nu aş vrea să cădem în capcana generalizărilor, există şi parlamentari care au venit cu iniţiative legislative pentru rezolvarea acestor probleme. În acest sens, menţionez proiectul iniţiat încă din februarie 2019 de mai mulţi parlamentari PSD, pe care l-am votat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională. Sper ca domnul preşedinte să nu tergiverseze şi intrarea în vigoare a acestei legi.

În fapt, prezenta iniţiativă are drept scop corelarea dispoziţiilor Statutului personalului silvic cu realităţile derivate din evoluţia domeniului de activitate, precum şi cu celelalte reglementări în vigoare. Cu titlu de exemplu, menţionez următoarele modificări:

1. Redefinirea domeniilor de activitate în care îşi exercită profesia personalul silvic şi includerea învăţământului de specialitate, a institutelor de proiectare şi cercetare în domeniul silviculturii şi amenajării fondului forestier, a asociaţiilor şi organizaţiilor profesionale sau sindicale, precum şi a persoanelor juridice atestate/autorizate pentru executarea unor lucrări din domeniul silviculturii, unde angajarea personalului silvic reprezintă o condiţie legală pentru atestare/autorizare;

2. Aplicarea unitară a regimului silvic în păduri, indiferent de proprietate, prin formarea unui corp silvic a cărui activitate să fie ghidată de un sistem unitar de drepturi şi îndatoriri;

3. Încadrarea pe grade profesionale a personalului silvic în mod unitar indiferent de entitatea în care îşi desfăşoară acesta activitatea şi eliminarea oricărei posibilităţi de discriminare;

4. Stimularea şi orientarea personalului silvic care exercită acţiuni de pază şi control a respectării regimului silvic către activităţile care se desfăşoară în interiorul fondului forestier, cu scopul principal de a se preveni agresiunile asupra pădurii;

5. Dotarea cu echipament specific gradului de pericol la care este supus personalul silvic care asigură paza pădurilor în timpul exercitării activităţii;

6. Acordarea a 5 salarii brute egale cu salariul brut pe ultima lună de activitate pentru personalul silvic care se pensionează;

7. Reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru fiecare 5 ani în care şi-a exercitat profesia în locurile de muncă considerate periculoase.

Aşa cum se poate observa, PSD a fost şi va rămâne preocupat de problemele cotidiene ale tuturor cetăţenilor români, indiferent de ocupaţia pe care o au, iar această lege este un exemplu în plus de promovare a unor proiecte menite să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi de siguranţă ale personalului silvic. Din păcate, de foarte multe ori, iniţiativele bune nu sunt diseminate în mass-media.

Anişoara Radu
Deputat PSD