COD GALBEN: 11-12-2019 ora 13 Intre 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Fenomene vizate se va semnala 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Fenomene vizate COD GALBEN: 13-12-2019 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 13-12-2019 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m in Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Teleorman, Județul Dâmboviţa;

Cultura română, ovaţionată de Ziua Naţională la Palatul Artelor BOZAR din Bruxelles

Cel mai important concert din cele organizate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României a avut loc la Palatul BOZAR din Bruxelles, în cadrul Festivalului de Arte EUROPALIA ROMANIA. Doi artişti români de renume internaţional, Cristian Macelaru şi Andrei Ioniţă, îmbrăcaţi în cămăşi tradiţionale româneşti, au interpretat alături de Orchestra Naţională a Belgiei "Rapsodia română nr. 1 în La major", de George Enescu, "Concertul pentru violoncel şi orchestră", de Edward Elgar şi "Simfonia nr. 5", de Serghei Prokofiev.

Evenimentul, care a fost un succes remarcabil, a avut şi un moment de mare emoţie atunci când Andrei Ioniţă a oferit un cadou audienţei: a interpretat imnul naţional la violoncel. Toată sala a aplaudat îndelung în picioare, iar deja celebra expoziţie "Brâncuşi. Sublimarea formei", organizată în acelaşi loc, a dus la apogeu semnificaţia culturii române în lume.

"Am văzut operele lui Brâncuşi peste tot pe unde am călătorit, pentru că este un artist pe care caut să-l înţeleg. Dar această expoziţie, mi-a plăcut cel mai mult pentru că permite vizitatorului să o înţeleagă de la început şi să vadă cum a ajuns Brâncuşi la esenţa artei la sfârşit", a afirmat Cristian Măcelaru. El a adăugat că este foarte fericit să descopere că "o singură linie e destul ca să reprezinte o esenţă atât de frumoasă şi de simplă, dar complexă".

La rândul lui, Andrei Ioniţă a declarat: "Este extraordinar să am şansa de a concerta cu ocazia Zilei Naţionale alături de un dirijor român chiar în inima capitalei europene".

Preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, este cel care a apreciat concertul Cristian Măcelaru şi Andrei Ioniţă drept cel mai important din cele organizate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale: "Mă bucur enorm că am reuşit să marcăm cei 101 ani ai României prin întâlnirea dintre Brâncuşi şi Enescu".

"Programul complex al Festivalului EUROPALIA ROMANIA, coordonat de ICR, a culminat în data de 1 decembrie 2019 cu acest concert extraordinar. A fost o seară impresionantă care va rămâne în istoria diplomaţiei culturale româneşti", a conchis Liliana Ţuroiu, coodonatorul EUROPALIA ROMANIA.

EUROPALIA

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociaţia EUROPALIA International, organizatorul tradiţional al manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.