Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Participarea Secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 19 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), pe agenda căreia au figurat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie 2019, dialogul anual privind consolidarea respectării statului de drept în Uniunea Europeană, precum şi extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere.

De asemenea, anterior reuniunii CAG, Preşedinţia finlandeză a organizat o întrevedere a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene cu reprezentanţii Parlamentului European, în cadrul căreia au fost discutate elemente de interes privind viitorul Cadrului Financiar Multianual.

Discuţiile derulate în cadrul reuniunii CAG s-au concentrat pe pregătirea Consiliului European din 12-13 decembrie 2019, a cărui agendă include negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027, schimbările climatice şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii.

În contextul schimbului de opinii în pregătirea reuniunii Consiliului European din decembrie, secretarul de stat Iulia Matei a apreciat importanţa subiectelor care au fost incluse pe agenda proximului Consiliului European şi implicit importanţa unei pregătiri corespunzătoare a discuţiilor de la nivelul liderilor, în special cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

În context, secretarul de stat român a exprimat aşteptarea României cu privire la prezentarea, de către Preşedinţia finlandeză a Consiliului, a unei variante revizuite a documentului de negociere care să reflecte, de o manieră echilibrată şi cuprinzătoare, poziţiile exprimate până în prezent de către toate statele membre. A punctat, de asemenea, importanţa pe care România o acordă alocărilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună în viitorul buget, în scopul continuării procesului de atingere a convergenţei şi a realizării obiectivelor asumate prin Agenda Strategică a Uniunii.

În cadrul reuniunii CAG, a avut loc un schimb de opinii cu privire la dialogul anual privind statul de drept în Uniune. Discuţiile au fost finalizate cu adoptarea de concluzii pe această temă ale Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE. În intervenţia sa, reprezentantul României a subliniat susţinerea pentru consolidarea statului de drept la nivelul întregii Uniuni, pe baza principiilor de obiectivitate, non-discriminare şi tratament egal între statele membre.

În context, a exprimat susţinerea pentru propunerea Comisiei Europene privind instituirea unui ciclu anual de evaluare a stadiului statului de drept la nivelul tuturor statelor membre, precum şi pentru avansarea discuţiilor privind instituirea unui mecanism general aplicabil la nivel UE care să conducă la crearea de sinergii în cadrul Uniunii şi să evite, totodată, suprapunerile şi paralelismele cu alte mecanisme şi procese.

De asemenea, Consiliul a avut un schimb de opinii cu privire la stadiul extinderii şi procesului de stabilizare şi asociere. Secretarul de stat Iulia Matei a evidenţiat necesitatea continuării procesului de extindere pentru a asigura o perspectivă europeană clară regiunii. A subliniat importanţa strategică a acestui proces care trebuie să transmită un mesaj politic pozitiv partenerilor din regiune. În acest context, a exprimat susţinerea României pentru adoptarea fără întârziere a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord şi cu Albania.

A arătat că orice proces viitor de reflecţie asupra metodologiei procesului de extindere trebuie să se realizeze fără blocarea deciziilor în curs pentru statele candidate şi fără să constituie un obstacol pentru statele candidate angajate în acest parcurs. Totodată, a menţionat că este important ca această discuţie să aibă loc într-un cadru mai extins, cu implicarea viitoarei Comisii Europene, având în vedere rolul esenţial al acesteia în imprimarea unei viziuni clare în beneficiul avansării procesului de extindere.

Miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la programarea multianuală şi cooperarea inter-instituţională în contextul debutului noului ciclu legislativ.

În marja reuniunii CAG, secretarul de stat pentru afaceri europene a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Franţa şi Croaţia, context în care au fost evocate oportunităţile de consolidare a dialogului şi cooperării în raport cu subiectele de interes pe agenda europeană curentă. Totodată, discuţiile cu omologul croat au evidenţiat şi aspectele vizând continuarea implementării obiectivelor din programul comun de Trio de preşedinţii (Romania-Finlanda-Croaţia).

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.