Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, in colaborare cu experti NATO, organizează workshop-ul pe tema NATO URBAN. SIBIU - PRIMUL ORAS NATO, eveniment ce va avea loc joi, 14 noiembrie 2019, orele 10-14h. Scopul acestei activităţi este diseminarea culturii de securitate NATO URBAN, in contextul in care mediul universitar-academic impreuna cu administratia publica locala, mediul de afaceri si, implicit, dimensiunea militara urmeaza a se interconecta la Comandamentulul NATO, infiintat recent la Sibiu, pozitionand Romania - furnizor de securitate regional pe flancul de Est al Europei.

Activitatea îşi propune sa creeze cadrul prielnic pentru schimbul de informaţii între cercetători, factorii decizionali din administraţia publică locală, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi societatea civilă, dar şi dezvoltarea unei cooperării ştiinţifice la nivel naţional şi internaţional în materie de securitate si rezilienta urbana NATO. Acest demers este cu atât mai necesar când riscurile şi ameninţările asupra securităţii sociale şi societale s-au amplificat şi s-au diversificat, mai ales, în contextul expirării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) şi în perspectiva expirării Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (New START).

Manifestarea îşi propune să ofere un bun prilej pentru schimbul de idei şi de experienţe referitoare la domeniul menţionat şi pentru aprofundarea unor aspecte conexe subiectului, cum ar fi: securitatea şi rezilienţa NATO URBAN, NATO URBAN MEDICAL, NATO URBAN MARITIM, cultura de afaceri militara americana, metode de contracarare a Razboiului Hibrid in contextul NATO URBAN, comunicare si politici publice in noua paradigma de securitate NATO URBAN. In plus, in perspectiva operationalizarii primului si singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei, rolul strategic al orasului Sibiu şi, totodata, responsabilitatea comunitatii urbane sibiene a crescut. Prin urmare, aspecte de natura militara se vor interconecta la politicile publice locale, urmand ca administratia publica locală din Sibiu sa asigure toate instrumentele necesare pentru conturarea unor noi agende şi strategii locale in noua viziune strategica NATO URBAN. SIBIUL - PRIMUL ORAS NATO, politici care sa reflecte noua dimensiune de securitate si rezilienta urbană NATO, unde componenta militara devine pentru prima data subiect de interes local in asigurarea sigurantei si securitatii cetateanului sibian.

In plus, oraşele devin din ce în ce mai mult ţintele atacurilor militare, politice, teroriste, nucleare si ale Razboiului Hibrid, ceea ce creşte probabilitatea conflictelor militare în mediul urban. Nu este vorba de "dacă", ci mai de degrabă "când" NATO va fi implicat în operaţiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate şi de "război urban". Având în vedere complexitatea noilor operaţiuni militare urbane, se recomandă definirea unui set nou de concepte, doctrine specifice şi, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO URBAN, toate devenind noi instrumente şi măsuri administrativ-militare de contracarare a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi rezilienţei urbane contemporane.

Evenimentul va avea loc la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Amfiteatrul Aula Magna, în data de 14 noiembrie 2019, orele 10-14h. Workshop-ul NATO URBAN. SIBIU - PRIMUL ORAS NATO se adresează factorilor decizionali din cadrul administraţiilor publice locale, reprezentanţilor din mediul privat, societăţii civile, mediului universitar-academic, instituţiilor publice, furnizorilor de utilităţi vitale (apa, electricitate, hrană) etc. mai ales, în contextul dezastrelor şi catastrofelor naturale cu impact direct asupra sigurantei si securitatii comunitatilor urbane.

AGENDĂ WORKSHOP

09:30-10:00 INREGISTRAREA PARTICIPANŢILOR
10:00-10:15 Cuvânt deschidere
10:15-11.00 MODUL 1 RĂZBOIUL HIBRID şi măsurile de contracare în noua paradigmă de securitate şi rezilienţă NATO URBAN. Prof. Victor Aileni, Expert NATO
11:00-11:15 Coffee Break
11:15-12.00 MODUL 2 - Managementul de securitate si rezilienta NATO URBAN. SIBIUL - PRIMUL ORAS NATO - prezentare concept, Dr. Madalina Neacsu, Doctor in Informatii si Securitate Nationala, Expert Securitate si Rezilienta Urbana
12:00-12:15 Coffee Break
12:00-13.00 MODUL 3 Notiuni introductive: Cultura de Afaceri Militara Americana. Facilitatile militare Americane in Romania, oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti, Prof. Victor Aileni, Expert NATO
13:00-14:00 Sesiune de Q&A

NOTA: Seminarul va fi sustinut de D-l Prof. Victor Aileni, expert NATO şi D-na Mădălina Neacşu, Doctor în Informaţii şi Securitate Naţională/Expert în NATO URBAN

1. D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei (membru in comisia militara si de ordine publica si cea de politica externa), actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania; prin unul din partenerii americani, firma MabeInvest a fost invitata in mai 2006 sa viziteze baza militara Americana de la Bishkek-Kyrghizstan, cu ocazia seminariilor organizate pentru contractorii privati in vederea licitatiilor, familiarizandu-se cu proceduriile si standardele profesionale americane; In perioada 2006-2009, MabeInvest, in parteneriat cu camere de comert si primarii a organizat un set de 10 seminarii publice pentru firmele private romanesti (Mamaia, Constanta, Bucuresti, Sibiu, Valcea, Cluj, etc) in vederea familiarizarii mediului de afaceri romanesc cu procedurile de licitatie pentru baza militara de la Kogalniceanu deschisa operational in 2007. De asemenea, D-l Victor Aileni a furnizat consultanţă strategică pentru consorţiul format din KBR/US şi Danya Cebus/Israel, câştigătorii licitaţiei de construcţie al Scutului Antirachetă de la Deveselu. In prezent, firma MabeInvest reprezinta grupuri economice internationale cu interese in Romania si regiunea Marii Negre.

2. NEACŞU STELUŢA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala si fondator al 'Sistemului de Informatii pe Securitatea Alimentară' (SISA) din România, marca inregistrata la OSIM în baza certificatului de invenţie Nr. 135349/13.03.2015. De asemenea, deţine două titluri de master: în Studii de Securitate-Analiza Informatiilor (2014) la Facultatea de Asistenţă Socială şi Sociologie din Bucuresti în parteneriat cu Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul si in Consultanţă Agricolă la Facultatea de Ştiinte Agricole si Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB) Studiile de licenţă sunt in domeniul juridic-administrativ, fiind absolventă a Facultăţii de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti (2015), specializarea juridic şi, de asemenea, absolventă a Facultăţii de Afaceri şi Administraţie Publică, Universitatea din Bucureşti (2010), specializarea ştiinţe administrative. In prezent, este Expert in Securitate şi Rezilienţă Urbană si consultant in politici si strategii de NATO URBAN în contextul Bucuresti - Capitală Seismică Europeană (a intermediat o serie de parteneriate strategice Romania -Israel pentru asigurarea securităţii şi rezilienţei urbane a Mun. Bucureştiul în caz de catastrofă seismică urbană etc) Domeniile de expertiză sunt: securitate si rezilienta urbana, planificare strategica, politici si strategii NATO, NATO URBAN, analiza de intelligence, juridic-administrativ, agrointelligence/securitate agroalimentara, geopolitică, management de proiect, competitive intelligence, politici GDPR etc. Până in prezent a publicat un volum cu titlul "Agrointelligence. Securitatea agroalimentară - o nouă paradigmă a globalizării"(Editura Institutul European Iaşi, noiembrie 2015) dar şi alte volume şi numeroase articole în cultura de securitate.