COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:15 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa; COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Astăzi, 10 noiembrie, ora 8.00, la sediul MAI, a avut loc o declaraţie de presă susţinută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, având ca temă misiunile structurilor ministerului pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din 10 noiembrie 2019.

Redăm, în continuare, declaraţia purtătorului de cuvânt al MAI:

"La acest moment, vă pot confirma că efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care pe parcursul nopţii au asigurat paza secţiilor de vot din ţară, le-au predat preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar la ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite.

La alegerile prezidenţiale, pot vota cetăţenii români care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar astăzi 18 ani şi pot vota pentru prima dată.

NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii pot vota la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Alegătorul care astăzi se află în altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare.

De exemplu, un cetăţean cu domiciliul în Galaţi, care astăzi se află în Galaţi, va vota doar la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul. Dacă însă astăzi se află în Bucureşti, poate vota la orice secţie din Capitală.

În ceea ce priveşte cetăţenii care au domiciliul în Bucureşti şi care astăzi se află în Bucureşti, aceştia pot vota doar la secţia de vot la care sunt arondaţi din sectorul unde îşi au domiciliul, deci nu pot vota la secţiile din alt sector.

Legislaţia electorală prevede şi unele excepţii. Astfel, persoanele care îndeplinesc funcţia de membru sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secţie de votare care le asigură accesul la vot.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum şi persoanele aflate în arest la domiciliu, reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.
627 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cerere pentru a vota astăzi.

Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorii care votează în străinătate sau care votează în România, dar au domiciliul în străinătate, pot vota cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar.

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judeţene şi Direcţiei din Bucureşti să lucreze cu publicul şi astăzi până la ora 21, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze dar nu deţin documente de identitate valabile.

În ceea ce priveşte atribuţiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor MAI mobilizate astăzi vizează paza şi protecţia secţiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel naţional, cu accent pe zona localurilor de vot şi verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale.

Pe parcursul zilei de astăzi, aproximativ 37.000 de angajaţi ai MAI sunt mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării alegerilor în condiţii de siguranţă.

13.800 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel naţional, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Alţi 20.000 de angajaţi ai MAI asigură paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, inclusiv măsurile pentru menţinerea ordinii publice. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. În această zonă de protecţie a secţiilor de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

Excepţie fac membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, dar şi altele prevăzute expres de lege.

Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate apela la efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare în intervalul orar 7.00-21.00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Vă reamintesc că şi la aceste alegeri se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Doamnelor şi domnilor,

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea apărea până la finalul procesului electoral.

Aşa cum a comunicat ministrul afacerilor Interne, Ion Marcel VELA, jurnaliştii vor avea acces pe toată durata zilei în Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI unde sunt centralizate sesizările privind incidentele electorale şi este monitorizat modul de îndeplinire a misiunilor pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul alegerilor.

De asemenea, ministrul Ion Marcel VELA a solicitat tuturor angajaţilor MAI ca activităţile pe care le desfăşoară în această zi, conform atribuţiilor legale ce le revin, să fie marcate de maximă rigurozitate şi echidistanţă.

Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.30."

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE