COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:15 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa; COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Un proiect prezentat la Timişoara privind monitorizarea poluării cu metale grele produsă de minerit la graniţa dintre Romania şi Serbia

Vineri 8 noiembrie a.c, la sediul Facultăţii de Chimie, Biologie şi Geografie a Universităţii de Vest din Timişoara a avut loc prezentarea publică a proiectului RORS 337 "Reţea de monitorizare România - Serbia pentru evaluarea şi diseminarea impactului activităţilor miniere de exploatare a cuprului asupra calităţii apei din zona transfrontalieră" finanţat prin Programul Interreg - IPA CBC Romania - Serbia.

Partenerul leader al proiectului este Universitatea de Vest Timişoara iar parteneriatul îi mai include pe Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor (Institutului pentru Minerit şi Metalurgie Bor) şi Grupul Ecologic de Colaborare NERA (GEC NERA).

În cadrul evenimentului au adresat participanţilor cuvinte de salut prof. univ. dr. Dana Petcu, prorector al universităţii şi prof. univ. dr. Vasile Ostafe, managerul general al proiectului. În continuare cei trei parteneri au făcut prezentări ale fenomenelor de poluare din Romania şi Serbia precum şi a modului de implicare şi a contribuţiei fiecărui partener la implementarea proiectului.

"La Bor şi pe afluienţii Timocului deşeurile miniere otrăvesc apele curate din izvoarele montane iar autorităţile din minerit trebuie să ia măsuri urgente pentru oprirea poluării " - a spus dr. ing. Zoran Stevanovic, directorul adjunct al Institutului pentru Minerit şi Metalurgie Bor.

Principalul rezultat al proiectului va fi un studiu asupra conţinutului în poluanţi a deşeurilor miniere din zona proiectului precum şi impactul acestor poluanţi asupra calităţii apelor de suprafaţă şi subterane din zonele depozitelor de deşeuri miniere. Studiul va fi pus la dispoziţia factorilor responsabili direct implicaţi în activităţi de remediere a impactului produs de poluare.

În cadrul studiului sunt vizate minele de exploatare a minereului de cupru din Moldova Nouă şi Bor. O particularitate a acestui proiect transfrontalier este că pe teritoriul Romaniei studiul va fi efectuat de către Institutul pentru Minerit şi Metalurgie Bor iar pe teritoriul Serbiei studiul va fi efectuat de către Universitatea de Vest Timişoara.

La Moldova Noua, cu ochii pe deşeurile miniere va fi Grupul Ecologic de Colaborare NERA Caraş Severin.

"Autorităţile spun că aici au oprit poluarea prin executarea cu bani de la bugetul de stat a unei instalaţii de stropire a prafului. Avem rezerve în ce priveşte soluţia implementată deoarece instalaţia presupune costuri mari de exploatare iar compania MOLDOMIN Moldova Nouă este în proces de lichidare. Presupunând că praful de pe iaz va fi oprit, poluarea îşi va continua însă nestingherită drumul către cursurile de apă de suprafaţă şi către fântânile localnicilor " a spus dr. ing. Cornel Popovici Sturza - preşedintele GEC NERA.

Bugetul total al proiectului este de 999.894 Euro din care 849.909,90 Euro reprezintă cofinanţare din partea Uniunii Europene, 75.503,61 Euro reprezintă cofinanţare din partea Guvernului Romaniei iar 74.480,49 Euro reprezintă cofinanţare proprie a partenerilor.

Persoană de contact
Doina Mărgineanu - consilier pentru relaţii publice