COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:15 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa; COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Suceava;

UN VOLUM DE VERSURI DE CORNELIU COPOSU VA FI LANSAT CU OCAZIA "GALEI CORNELIU COPOSU, EDIŢIA a VI-a"

"Am luat decizia să oferim românilor posibilitatea de a dezvălui o parte necunoscută şi inedită a celui mai mare om politic român de după 1989", a declarat preşedintele Fundaţiei Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim.

FUNDAŢIA CORNELIU COPOSU împreună cu FUNDAŢIA HANNS SEIDEL şi FUNDAŢIA ACADEMIA CIVICĂ organizează pe data de 11 noiembrie, 2019, la Teatrul Naţional (Sala Mare), cu începere de la ora 18.30, "GALA CORNELIU COPOSU - Ediţia a IV-a". În cadrul evenimentului, FUNDAŢIA CORNELIU COPOSU şi partenerii săi vor lansa un volum de versuri de CORNELIU COPOSU, gândite în detenţie şi scrise după 17 ani, la ieşirea din închisoare.

Cuvânt înainte: ANA BLANDIANA

Prezintă: ALEX ŞTEFĂNESCU

Cele mai frumoase poeme vor fi citite de ION CARAMITRU

"La sfârşitul anului 2018, împreună cu doamnele Flavia şi Rodica Coposu, surorile Seniorului, m-am gândit să luăm legătura cu doamna Ana Blandiana şi să-i prezentăm manuscrisul cu poeziile scrise de Senior după ieşirea din închisoare. În perioada celor 8 ani, în care a stat izolat într-o celulă, pe lângă rugăciunile şi calculele matematice făcute neîncetat, Corneliu Coposu compunea mental poezii. După ce le-a citit, distinsa scriitoare ne-a spus: 'Faptul că a scris versuri îi conturează profilul cu o lumină în plus. O lumină care ne îmbogăţeşte istoria. Poemele merită să fie publicate'. Aşa cum am făcut şi în cazul publicării 'Testamentului' domniei sale, am luat şi acum decizia să oferim românilor posibilitatea de a cunoaşte o parte necunoscută şi inedită a celui mai mare om politic român de după 1989", a declarat Ion-Andrei Gherasim, preşedintele Fundaţiei Corneliu Coposu.

În cadrul Galei, JAN AKKERMAN (celebrul artist olandez, considerat unul din cei mai mari chitarişti ai lumii) este invitat la Bucureşti să susţină un extraordinar concert caritabil!

Biletele pot fi achiziţionate din reţeaua eventim.ro, iabilet.ro, entertix.ro, mystage.ro şi la Casa de bilete a Teatrului Naţional, la următoarele categorii de preţuri:

CATEGORIA I - 349 lei

CATEGORIA II - 300 lei

CATEGORIA III - 249 lei

CATEGORIA IV - 199 lei

CATEGORIA V - 99 lei

În acest an, sumele obţinute din vânzarea biletelor şi din alte donaţii, vor fi direcţionate către şcolile cu predare în limba română din nordul Bucovinei (Ucraina), pentru realizarea şi dotarea laboratoarelor de limba şi literatura română.

Donaţiile vor putea fi făcute în contul special deschis la Banca Comercială Română:

RO56 RNCB 0082 0441 5695 0010, cu menţiunea "PENTRU ŞCOLILE DIN NORDUL BUCOVINEI".

Mulţumim partenerilor: TVR, Rock FM, Agerpres şi Radio România Cultural!

DESPRE CORNELIU COPOSU

Seniorul se naşte pe 20 mai 1914, la Bobota, în judeţul Sălaj. Fiul protopopului greco-catolic, Valentin Coposu şi al Aureliei, născută Anceanu. Bunicul patern, Grigore Coposu, era preot, colaborator al lui Gheorghe Pop de Băseşti. Bunicul matern, Gavril Vaida de Glod, era preot, var primar cu Alexandru Vaida Voievod.

Creşte şi este educat într-o familie care desfăşura o intensă activitate politică pentru recunoaşterea drepturilor românilor în Imperiul Austro-Ungar, prin intermediul Partidului Naţional Român. Rolul cel mai important în evoluţia sa ulterioară îl joacă apropierea şi influenţa marelui artizan al Unirii din 1918, Iuliu Maniu, care devine mentorul şi modelul sau de-a lungul întregii sale existenţe.

În perioada 1930 - 1934, urmează studii juridice şi economice la Universitatea din Cluj.

Între 1935 - 1937 este Preşedinte al Organizaţiei de Tineret PNT din Cluj, colaborator la ziarul "România Nouă", condus de Zaharia Boilă," Mesajul" (Zalău), "Unirea" (Blaj), etc. Între 1937 - 1940 este Secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţeşte în toate misiunile şi negocierile politice importante.

În 1940, primeşte titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, îndeplinind această funcţie până la arestarea sa şi a lui Maniu, la 14 iulie 1947. În această calitate l-a însoţit în toate negocierile şi tratativele purtate cu negociatorii occidentali şi cu liderii partidelor politice din coaliţia antihitleristă. I s-a încredinţat cifrul secret al corespondentei diplomatice prin care Opoziţia negocia ieşirea României din Axa şi întoarcerea ei către aliaţii tradiţionali. Avea misiunea de a întreţine relaţii confidenţiale cu reprezentanţii guvernului englez la Liverpool, cu delegaţii opoziţiei romane care duceau tratative la Cairo, cu emisarii romani de la Stockholm şi cu comandamentul militar aliat din Italia (Foggia).

Se mută la Bucureşti după cedarea Ardealului de Nord. Colaborează la săptămânalul "Ardealul", publicaţia refugiaţilor transilvăneni. Scrie de asemenea în publicaţiile "Zorile", "Dacia", "Şantier", "Curentul", "Cuvântul Liber", "Dreptatea" şi altele. Semnează ocazional cu pseudonimul dr. C. Sălăjeanul.

În 1941, o cunoaşte pe viitoarea sa soţie, Arlette, fiica generalului Marcovici şi a Jeannei Husser. Generalul făcuse parte din cabinetul Maniu, la prima sa guvernare. S-au cunoscut la Constantă, unde Maniu mergea la odihnă la hotelul francez ţinut de bunica lui Arlette.

În 1945, Preşedinte al filialei PNT Sălaj. Este ales secretar general adjunct al PNT. Delegat al PNT la reinstalarea activităţii autorităţii româneşti în Transilvania de Nord. În 1946 este promovat secretar al Delegaţiei Permanente, forul conducător al partidului.

Pe 14 iulie 1947 - este arestat împreună cu întreaga conducere PNT, după înscenarea de la Tămădău, deşi nu făcuse parte din grupul arestat acolo.

1947 - 1956, rămâne timp de 9 ani în arest preventiv, fără să fie judecat. S-a încercat implicarea lui în numeroase procese politice, dar nu a putut fi condamnat din lipsă de probe.

În 1956, i se intentează un proces de înalta trădare. Este condamnat conform practicilor comuniste la muncă silnică pe viaţă pentru" înalta trădare a clasei muncitoare şi crima contra reformelor sociale". În perioada 1954 - 1962 urmează opt ani de regim sever de izolare la Râmnicu Sărat. În 1962, se îmbolnăveşte grav ca urmare a tratamentului de exterminare aplicat deţinuţilor politici.

Este pus în libertate după 17 ani de închisoare în penitenciarele de la Văcăreşti, Jilava, Piteşti, Malmaison, Craiova, Aiud, Râmnicu Sărat, Poarta Albă, Capul Midia, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Gherla, Sighetul Marmaţiei, etc.

După 1964, lucrează ca muncitor necalificat pe şantierele de construcţii, fiind angajat la Întreprinderea de Construcţii Montaj Bucureşti, atelierul de tâmplărie mecanică. Este permanent urmărit şi convocat periodic la Securitate.

22 - 23 decembrie 1989, Corneliu Coposu anunţa printr-un mesaj-manifest reintrarea în viaţa publică a Partidului Naţional Ţărănesc, devenit ulterior Creştin şi Democrat - PNŢCD.

După 1989 a fost solicitat, cu ocazia fiecărui eveniment politic major în România, să-şi exprime opiniile în interviurile luate de posturile internaţionale de Radio: Europa Liberă, BBC, Deutche Welle, Vocea Americii şi posturilor de radio interne. A acordat numeroase interviuri apărute în presa românească şi străină.

În perioada 28 - 29 ianuarie 1990, devine practic liderul opoziţiei împotriva Frontului Salvării Naţionale, care caută să monopolizeze puterea executivă şi legislativă, confiscând Revoluţia din decembrie 1989.

Înţelegând că Revoluţia a fost furată de nouă putere "emanată", înzestrată cu vechi reflexe totalitare, Corneliu Coposu va prelua misiunea grea de a conduce Opoziţia în România postcomunistă. Începând cu data de 29 ianuarie 1990, devine ţinta unei virulente campanii de presă prin care se lansează zvonuri pentru compromiterea lui. Campania avea să continue cu aceeaşi intensitate până după alegerile legislative din aprilie 1992.

În iulie 1991, face o vizită Regelui Mihai I la Versoix în Elveţia, fidel crezului sau monarhic. Legăturile lui cu suveranul şi familia regală au continuat până la sfârşitul existenţei sale.

Pe 6 octombrie 1995, are loc Ceremonia acordării Legiunii de Onoare cu grad de ofiţer de către Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Bernard Boyer, la sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti în numele Preşedintelui Jacques Chirac.

Pe 11 noiembrie 1995, încetează din viaţa la Spitalul Universitar din Bucureşti, din cauza neoplasmului pulmonar operat în 1994. Este înmormântat pe 14 noiembrie 1995 la Cimitirul Belu Catolic, fără funeralii naţionale, dar sute de mii de romani vin să-l conducă pe ultimul drum.

Mai multe detalii despre biografia lui Corneliu Coposu găsiţi pe: https://corneliu-coposu.ro/despre-noi/corneliu-coposu/