COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:15 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa; COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Suceava;

FEST - FDR2019 intră pe ultima sută de metri. Ultimele trei zile ale FEST-FDR aduc în sălile Teatrului Naţional din Timişoara o serie de spectacole de neratat, evenimente efervescente care preiau tema centrală a acestei ediţii a FEST-FDR şi o redau din cele mai interesante perspective.

O nouă zi de festival. Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11, în foaierul Sălii 2, FEST-FDR debutează cu o dezbatere pe o temă care - prin perspectiva evoluţiei teatrului - desenează traseul unei societăţi aflate într-un moment de bilanţ: România 30: comunismul între istorie şi fobie, într-o întâlnire moderată de Mihai Brezeanu.

Tot sâmbătă, de la ora 18, în Sala Mare, publicul are ocazia să intre în contact cu spectacolul Feminin de Elise Wilk, regia Eugen Jebeleanu, o producţie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Aşa cum nota regizorul spectacolului, Eugen Jebeleanu, "textul lui Elise Wilk se focusează pe cazul unei fete care este subiectul bullyingului în şcoală (). Spectacolul se dezvoltă ca o anchetă sensibilă asupra cazului, văzut din perspective diferite şi ridică întrebări despre mediul educaţional şi familial. Care sunt raporturile de forţe dintre oameni? Cât din intimitatea noastră ne (mai) aparţine şi o putem proteja şi cât de stăpâni suntem pe identitatea noastră virtuală?".

De la ora 20, la Sala 2, în cadrul FEST-FDR 2019, Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe prezintă un spectacol de o intensitate specială: Despre oameni şi cartofi, pe un text de Radu Afrim. Un demers documentar căruia i se suprapune cel artistic, sublimându-l, spectacolul Despre oameni şi cartofi urmăreşte şi recreează poveştile de viaţă ale unor familii lovite de aceeaşi tragedie cu şase ani în urmă: un accident de muncă în care nouă oameni, zileri romi, şi-au pierdut viaţa, eveniment care, atunci, a trecut aproape neobservat de mass media şi de opinia publică.

Penultima zi de festival, duminică, 10 noiembrie, este, în sine, o întâlnire istoria: cu cea "mare", brutală, invazivă, şi cu cea "mică", personală, modelată de trecut şi modelatoare a viitorului. Astfel, de la ora 18, la Sala Mare este programat spectacolul Experimentul P., pe un text de Radu Dragomirescu, o producţie a Teatrului "Al. Davila" din Piteşti. Spectacolul, care poartă amprenta regizorului Alexander Hausvater, parcurge drumul de la idealul utopic al atingerii armoniei universale indiferent de metode până în mijlocul terifiantului exerciţiu de supunere şi de remodelare a omului la nivelele primare ale conştiinţei pe care literatura concentraţionară a numit-o "Experimentul Piteşti", într-un preaplin de sens şi de imaginaţie.

De la ora 20,30, în Sala Teatrului German de Stat, publicul are ocazia reîntâlnirii cu un spectacol construit din fragmente autobiografice, din întâlniri ale protagonistelor cu locurile din Timişoara care le-au marcat şi pe care, la rândul lor, prin arta lor, le marchează. Este vorba despre spectacolul Jurnal de România. Timişoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu, un spectacol al Teatrului German de Stat Timişoara.

Prima zi a unei noi săptămâni, ultima zi de festival. Luni, 11 noiembrie, cu începere de la ora 18, în Sala 2, FEST-FDR2019 deschide ultima zi a festivalului cu un spectacol - eveniment: Pescăruşul de A. P. Cehov, regia Andrei Şerban, o producţie a companiei unteatru. Spectacolul a devenit un reper pentru teatrul românesc al sezonului 2018 -2019 având cele mai multe nominalizări la premiile UNITER 2019 (5 nominalizări), cu menţiunea că nominalizarea pentru cea mai bună actriţă în rol principal a revenit actriţei Naţionalului timişorean, Claudia Ieremia, interpreta celebrului rol Arkadina în acest spectacol.

În sfârşit, ultimul spectacol al FEST-FDR2019 se adresează, încă o dată, libertăţii spirituale, curajului de a cerceta şi inovaţiei. Astfel, de la ora 21, la Studio "Uţu Strugari", Asociaţia Reactor din Cluj prezintă spectacolul În umbra marelui plan, un spectacol de Catinca Drăgănescu. În umbra marelui plan este o încercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii - crearea omului nou, urmărind o istorie de familie care se întinde pe trei generaţii, urmărind în paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime, într-un spectacol dulce-amărui cu iz de basm.

Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se găsesc la Agenţiile Teatrului Naţional: Agenţia "Mărăşeşti", str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia "Sala 2", în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achiziţionate şi online, pe www.tntimisoara.com.

FEST-FDR2019 a fost organizat de Teatrul Naţional din Timişoara şi susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara, alături de UNITER.

Echipa de realizatori mulţumeşte partenerilor FEST-FDR2019 şi publicului şi îi aşteaptă la FEST-FDR2020.