COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:15 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa; COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Atenţionare de călătorie
Ucraina - Cazuri de difterie în 2019

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că, potrivit informărilor oficiale postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii din această ţară https://moz.gov.ua/article/news/laboratorno-pidtverdzheno-odin-vipadok-difterii-v-zakarpatskij-oblasti; https://moz.gov.ua/article/announcements/operativna-informacija-pro-epidemiologichnu-situaciju-v-kraini-presbrifing-moz-ukraini-ta-cgz, precum şi pe site-ul guvernului de la Kiev https://moz.gov.ua/article/announcements/operativna-informacija-pro-epidemiologichnu-situaciju-v-kraini-presbrifing-moz-ukraini-ta-cgz, au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019 în regiunile Zakarpattia şi Chernivtsi, care se învecinează cu judeţele din nordul României.

Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 şi +380445009935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României în Ucraina: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuţi: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788; Consulatului României la Solotvino: +380682140918.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://kiev.mae.ro, http://odessa.mae.ro, http://solotvino.mae.ro, http://cernauti.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".