COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:15 si 23:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa; COD GALBEN: 19-11-2019 ora 20 Intre 20:10 si 23:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Comunicat de presă privind acreditările eliberate de AEP instituţiilor mass-media interne, asociaţiilor şi fundaţiilor, ziariştilor străini şi observatorilor internaţionali la alegerile prezidenţiale din anul 2019

În vederea observării alegerilor pentru Preşedintele României, Autoritatea Electorală Permanentă a eliberat 332 de acreditări, cele mai multe fiind solicitate de presa internă şi de către observatorii internaţionali.

Astfel, pentru instituţiile mass-media interne centrale şi locale au fost eliberate 167 de acreditări, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Prezentare/Acreditări, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/institutii-mass-media-interne/

Observatorii internaţionali şi-au arătat în număr mare interesul pentru scrutinul prezidenţial din România, iar lista organizaţiilor, instituţiilor şi organismelor externe care au solicitat acreditări poate fi consultată accesând https://www.roaep.ro/prezentare/observatori-internationali/.

AEP a acreditat 105 reprezentanţi ai organismelor electorale din 12 ţări şi ai unor prestigioase organizaţii internaţionale, precum Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa - Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Institutul de Politici Publice din Statele Unite ale Americii şi Centrul Internaţional pentru Suport Electoral din Statele Unite ale Americii.

Au mai fost eliberate 35 de acreditări pentru jurnalişti străini reprezentând instituţii mass-media precum Reuters, France Presse, Asociation Press, European Pressphoto Agency (EPA), MTVA, Bloomberg, Agenţia China Nouă. Lista tuturor instituţiilor mass-media străine care şi-au acreditat reprezentanţi este accesibilă la următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/institutii-mass-media-straine/

Pentru asociaţii şi fundaţii interne au fost eliberate 27 de acreditări, lista acestora putând fi consultată la adresa https://www.roaep.ro/prezentare/asociatii-si-fundatii/

Potrivit legii, persoanele acreditate pot asista la operaţiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă, precum şi la operaţiunile efectuate de birourile electorale pentru votul prin corespondenţă, numai pe baza ecusonului emis de către asociaţia sau fundaţia acreditată de către Autoritatea Electorală Permanentă, însoţite de actul de identitate.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, reprezentanţii mass-media şi observatorii nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris preşedintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularităţi.

Precizăm că orice act de propagandă electorală, precum şi încălcarea în orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sancţiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secţia de votare.

Mai menţionăm că la biroul electoral al secţiei de votare şi la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, persoanele acreditate pot staţiona numai în spaţiul stabilit în acest sens în localul de vot de către preşedintele biroului electoral respectiv.

Direcţia comunicare
09.11.2019