COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări ale vântului, temporar cu viteze la rafală de 90...100 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală care vor atinge local 55...75 km/h, iar la peste 1800 m în județele Caraș-Severin și Hunedoara, vor fi rafale de 90...100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări ale vântului, temporar cu rafale de 90...100 km/h. in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 km/h in Județul Gorj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 10 Intre 10:00 si 14:00 se va semnala intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală de 55...65 km/h in Județul Sibiu;

Ca urmare a difuzării în spaţiul public a unor afirmaţii false cu privire la situaţia RADET, pentru o corectă informare publică, vă transmitem următoarele

PRECIZĂRI

Primarul General, Gabriela Firea: "În mandatul meu, pierderile financiare ale RADET au scăzut cu 81% şi au fost reabilitaţi aproximativ 180 de km conductă primară şi secundară.

PNL acuză astăzi, dar uită să spună că ani de zile s-a aflat la cârma RADET şi a avut viceprimari cu atribuţii în coordonarea RADET".

Primarul General, Gabriela Firea, dezminte categoric datele potrivit cărora actuala situaţie a RADET se datorează conducerii PMB din ultimii 12 ani: "Aşa cum arătam în ianuarie, PNL uită să spună că ani de zile s-a aflat la cârma RADET, iar acum preferă calea uşoară de a arăta cu degetul spre oricine altcineva decât propria incompetenţă. Am venit în faţa bucureştenilor cu date concrete, cifre şi ani, şi revin cu informaţiile ori de câte ori este nevoie, ca să nu uităm de unde s-a plecat: din punct de vedere financiar, pierderile RADET au scăzut cu 81% în mandatul meu de primar general; am luat luat toate măsurile manageriale astfel încât, dacă în anul 2015 se înregistra o pierdere de aproximativ 430 de milioane de lei, în anul 2017, valoarea acestora a fost de 160 de milioane de lei, iar în 2018, pierderile s-au situat la nivelul cifrei de 79 de milioane de lei. Este o scădere evidentă, pe care nu o poate contesta nimeni".

Cu privire la modul de administrare a Regiei, precizăm că, în perioada 2009-2016, atribuţiile şi coordonarea tuturor activităţilor ce ţin de RADET au fost delegate viceprimarilor PNL, respectiv:

- Mircea Raicu - 2009 - PNL;

- Marcel Nicolaescu - 2013 - PNL

- Mircea Raicu - 2016 - PNL.

Totodată, situaţia în Consiliul de Administraţie al Regiei a fost următoarea:

în perioada 2009-2013 Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a fost preşedintele Consiliului de Administraţie RADET;

- 2013-2015 Costin Berevoianu, preşedinte CA RADET, susţinut de PNL;

2015-2016 Gabriel Dumitraşcu, alături de membri CA, Antonel Tănase, Alin Chiţu, Andreea Miu, Marian Agiu, toţi aceştia fiind membri PNL.

Acelaşi partid se regăseşte şi în funcţiile de director general al RADET:

2013 Ilie Alexandru - susţinut de viceprimarul PNL Marcel Nicolaescu;

2013-2014 Marian Agiu - PNL sector 6;

2015 Gabriel Ion Tănase - secretar general al biroului politic PNL Bucureşti;

2015-2016 Valentin Vitalariu - PNL sector 6.

Nici la nivel de director de resurse umane şi achiziţii, RADET nu a fost ferit de persoanele susţinute de PNL, respectiv Doina Buzi PNL sector 2 şi Anca Dumitru.

Referitor la datoriile Regiei, Primarul General Gabriela Firea a prezentat, în repetate rânduri, faptul că sursa datoriilor acumulate de RADET faţă de ELCEN şi a penalităţilor aferente o reprezintă modul dezavantajos de facturare pentru regia bucureşteană.

O altă observaţie este că jumătate din datoria pe care RADET o înregistrează faţă de ELCEN (de ex.: 200 de milioane, la începutul lunii octombrie), o reprezintă facturi la zi, care vor fi plătite în termenul de scadenţă.

Concret, există un decalaj de 10 zile între data facturării ELCEN către RADET şi data facturării RADET către populaţie, generat de faptul că Regia trebuie să citească peste 36.000 de contoare. Aşadar, RADET a fost ani la rând în situaţia de a nu putea colecta de la clienţi sumele necesare pentru plata la timp a facturilor, din acest decalaj rezultând o acumulare istorică de penalităţi, care nu ţine de buna funcţionare a Regiei, ci de contractul dezavantajos încheiat între RADET şi ELCEN, cât şi de situaţia reală din punct de vedere tehnic. Practic, ELCEN profită de poziţia dominantă şi nu este dispus să fluidizeze circuitul economic, astfel încât RADET să nu mai înregistreze datorii şi pe cale de consecinţă, să nu mai plătească penalităţi create artificial.

Pe parcursul acestui an au existat mai multe runde de negocieri în vederea normalizării întregului circuit financiar, la propunerea RADET, care a avut în vedere fixarea unei date comune sau o altă variantă (respectiv majorarea perioadei de graţie) astfel încât să nu se creeze diferenţe de termene, între perioada în care noi înregistrăm factura ELCEN şi perioada în care facturăm către populaţie, tocmai pentru a nu apărea penalităţi. ELCEN nu a fost de acord. Aceasta este una dintre principalele cauze care a dus la intrarea în insolvenţă a RADET.

Primarul General, Gabriela Firea: "Am făcut demersuri la Ministerul Energiei pentru reglarea acestei situaţii generatoare de penalităţi artificiale, demersuri care au rămas fără răspuns. Subliniez că, în ultimii trei ani, subvenţia a fost plătită la timp, ceea ce arată preocuparea noastră clară pentru echilibrarea situaţiei Regiei, faţă de modul în care am preluat-o. În plus, reamintesc faptul că în sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios de 50-60 de ani, iar în actuala administraţie RADET a reuşit să reabiliteze 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subventia de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiţi în sistemul de termoficare."

Începând cu anul 2016, RADET a reabilitat aproximativ 180 de km conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de km pe reţeaua primară, iar restul în reţeaua secundară.

Lucrările efectuate în anul 2019 constituie cea mai amplă campanie de reparaţii şi înlocuiri de subansamble tehnice efectuate de regia autonomă din ultimii 10 ani.

Precizăm că Serviciul Public de Termoficare este un domeniu strategic pentru Primăria Capitalei, esenţial pentru un trai civilizat, care vizează peste 1,3 milioane de bucureşteni care locuiesc în peste 560.000 de apartamente racordate la acest serviciu.

Direcţia de presă