COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări ale vântului, temporar cu viteze la rafală de 90...100 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală care vor atinge local 55...75 km/h, iar la peste 1800 m în județele Caraș-Severin și Hunedoara, vor fi rafale de 90...100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări ale vântului, temporar cu rafale de 90...100 km/h. in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 km/h in Județul Gorj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 10 Intre 10:00 si 14:00 se va semnala intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală de 55...65 km/h in Județul Sibiu;

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, împreună cu Terri Sewell, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, astăzi, o întrevedere cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, împreună cu Terri Sewell, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, aleasă în statul Alabama.

Şeful diplomaţiei române a subliniat caracterul de excelenţă al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, evocând discuţiile foarte bune dintre Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi Preşedintele SUA, domnul Donald Trump, din 20 august, de la Washington, ocazie cu care au fost abordate căile de aprofundare a celor mai importante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic.

Astfel, Bogdan Aurescu a evocat dimensiunea militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic, reiterând importanţa creşterii prezenţei militare americane în România, angajamentul ferm al noului Guvern de la Bucureşti pentru continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar şi necesitatea consolidării Flancului Estic, mai ales în sudul acestuia, printr-o participare aliată crescută la Brigada Multinaţională, precum şi, din punctul de vedere al prezenţei navale aliate, în Marea Neagră. Totodată, a exprimat aprecierea statului român pentru parteneriatul durabil cu Garda Naţională din Alabama. A evocat în acelaşi timp proiectul comun de succes al prezenţei în România a facilităţii antirachetă de la Deveselu, precum şi importanţa protecţiei adecvate a acesteia. A menţionat în acelaşi timp cooperarea tot mai strânsă în domeniul securităţii energetice şi cibernetice şi a subliniat angajamentul puternic al Guvernului Ludovic Orban pentru statul de drept şi independenţa justiţiei.

Ministrul român al afacerilor externe şi cei doi oficiali americani au efectuat o scurtă trecere în revistă a evoluţiilor regionale, cu accent pe situaţia politică actuală din Republica Moldova. Demnitarul român a subliniat importanţa pe care România o acordă menţinerii traseului european şi a exprimat susţinerea Guvernului României pentru Executivul de la Chişinău.

Nu în ultimul rând a adresat, cu multiple argumente, membrului Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA solicitarea de a sprijini eforturile României de intrare în programul Visa Waiver, obiectiv foarte important pentru cetăţenii români, care sunt în foarte mare majoritate susţinători ai Parteneriatului Strategic cu SUA.

Partea americană a transmis felicitări deosebite pentru preluarea funcţiei de către noul ministru de externe Bogdan Aurescu, subliniind contribuţia sa personală la dezvoltarea, în timp, a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin negocierea Acordului bilateral privind apărarea antirachetă. Totodată, a exprimat puternica susţinere bipartizană pentru România şi Parteneriatul Strategic bilateral în cadrul Congresului SUA, aprecierea pentru eforturile constante şi consistente ale României în consolidarea securităţii la Marea Neagră şi în misiunea NATO din Afganistan, precum şi rolul activ şi implicat în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Totodată, a confirmat continuarea tendinţei de scădere a ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români, fapt evidenţiat de foarte recentele cifre privind anul fiscal 2019. Astfel, aceasta a ajuns la 9,11% (de la 10,44% în 2018), rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu rămas de îndeplinit de către România.