Scrisoare Deschisă pentru Viaţa Pacienţilor Români

29 octombrie 2019: Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) este o organizaţie de pacienţi care în ultimii 12 ani şi-a dedicat activitatea pentru protecţia reală a pacienţilor.

În ultimele 10 zile am tras repetate semnale de alarmă către Ministerul Sănătăţii printr-un Apel Public care semnalează pericolului retragerii a 71 de medicamente din farmaciile din România la începutul lunii noiembrie, dintre care 18 fără alternativă terapeutică. Aceste 18 medicamente fără alternativă s-au dovedit a fi 21 de medicamente, după cum a comunicat chiar doamna Ministru Sorina Pintea în şedinţa de dezbatere publică din 21 octombrie, a.c.

Cu doar 3 zile înainte de 1 noiembrie, nu ştim care sunt soluţiile găsite de Ministerul Sănătăţii pentru ieşirea din această criză!

Pentru că timpul nu mai are răbdare cu pacientul român transmitem o Scrisoare Deschisă celor mai importanţi factori de decizie din domeniul Sănătăţii Publice din România: Guvernului României -Doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Sănătăţii - Doamnei Ministru Sorina Pintea precum şi Preşedintelui României - Excelenţa Sa Klaus Iohannis - în care le atragem atenţia asupra crizei iminente, pentru sute de mii de pacienţi şi familiile lor, provocate de dispariţia de la 1 noiembrie a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au alternativă terapeutică şi nevoia urgentă de a găsi şi pune în aplicare soluţii de rezolvare a acesteia.

În lipsa unei intervenţii urgente şi decisive Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor îşi pune întrebarea legitimă ce vor face aceste câteva sute de mii de pacienţi şi familiile lor începând cu 2 noiembrie? Ce vor face medicii lor când, într-un timp foarte scurt, vor trebui să schimbe tratamentul tuturor acestor pacienţi?

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor face apel la responsabilitate şi chibzuinţă către Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii pentru viaţa pacienţilor români şi propune ca soluţie de rezolvare urgenta a acestei crize pentru sute de mii de pacienţi: prorogarea termenului şi extinderea valabilităţii actualelor preţuri, inclusiv a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au azi o alternativă terapeutică, pana la rezolvarea problemei de fond!

Vasile Barbu,
Presedinte