Discursul susţinut de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la Adunarea Regională a organizaţiilor PNL regiunea Centru (11 octombrie 2019)

Bună seara! Ardeleanul se mişcă mai greu, dar şi când începe! Bună seara, dragii mei ardeleni liberali!

Ca să încep aşa cum am început şi în altă parte, dar astăzi trebuie să spun, nu numai astăzi sunt un ardelean! Dragii mei, cred că uşor, uşor, mă credeţi: vom câştiga împreună!

Am început în acest an foarte bine şi am continuat mai bine, am început cu alegerile europarlamentare şi referendum şi, contrar tuturor aşteptărilor sau contrar multor aşteptări, s-a întâmplat ce am crezut: voi aţi câştigat alegerile europarlamentare şi, împreună, am câştigat la referendum!

Alaltăieri am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii voştri din Bucureşti şi Ilfov şi le-am spus acolo, veni vorba de schimbare, am spus alaltăieri: schimbarea începe mâine! Şi a început. Fiindcă împreună, în echipă, strâns uniţi în jurul Partidului Naţional Liberal, s-a produs o nouă minune: moţiunea de cenzură a trecut prin parlament!

Foarte mulţi dintre voi, în frunte cu Ludovic, aţi muncit săptămâni, luni de zile pentru acest rezultat. Aţi muncit, aţi reuşit să convingeţi întreaga opoziţie din Parlamentul României şi împreună aţi reuşit! Felicitări.

Astăzi, am invitat partidele parlamentare la consultări. Evident, primii aţi fost voi fiindcă sunteţi acum cu voia românilor cel mai important partid politic din România. Şi primul lucru pe care mi l-a spus Ludovic: domnule preşedinte, Partidul Naţional Liberal este pregătit să preia guvernarea. Este şi normal, dragii mei. Sunteţi partidul cel mai votat şi de la voi aşteaptă românii soluţiile.

Soluţiile pentru România modernă, pentru România europeană, pentru România dezvoltată, pentru România sigură, pentru România care îşi respectă cetăţenii, pe scurt, de la voi şi de la mine aşteaptă România normală. Au venit şi celelalte partide din opoziţie la consultări. Împreună cu ei aţi reuşit să treceţi moţiunea şi toţi au spus că ei sunt dispuşi după, evident, negocierile de rigoare să sprijine un guvern liberal sau un guvern în jurul Partidului Naţional Liberal.

M-am bucurat foarte mult când am constatat, practic, un consens între partidele din opoziţie. Este o mare realizare şi se datorează conducerii Partidului Naţional Liberal, parlamentarilor şi tuturor celor care s-au implicat în negociere. Aţi reuşit ceva senzaţional! Încă niciodată în România şase formaţiuni politice n-au reuşit să facă împreună un lucru bun pentru români. Voi aţi condus şi veţi conduce şi în continuare. Dar la sfârşitul consultărilor... ce să zic... unii au chiulit.

Pesediştii au chiulit, nu au avut niciun motiv ca să nu vină, dar au preferat să stea deoparte. Ce ne trebuie mai multă dovadă că PSD-ul, una la mână, nu a înţeles nimic din moţiune, doi la mână, PSD-ul a rămas în contrasens cu românii şi cu România. Din foarte multe motive, şi voi enumera câteva, avem nevoie să instalăm urgent un guvern liberal.

Este obligatoriu să ne mişcăm foarte, foarte repede, fiindcă orice zi în care guvernul derutat, eşuat, demis pesedist rămâne, fie şi numai interimar, este o zi pierdută pentru România şi pentru români. Există analişti, părerologi de tot felul, care au tot povestit că Iohannis se bazează în campanie pe PSD şi Iohannis nu va face nimic ca să treacă moţiunea, Iohannis nu va face nimic acum ca să instaleze un guvern, fiindcă Iohannis vrea să intre în campanie împotriva PSD-ului. Două lucruri: Iohannis a făcut şi va face şi Iohannis va intra în campanie împotriva PSD-ului!

Dragii mei, să nu faceţi greşeala şi să consideraţi că acum problemele sunt toate rezolvate şi ne culcăm. Ar fi cea mai mare greşeală din două motive grele: primul, PSD-ul rămâne un adversar puternic cu care trebuie să ne luptăm în numele românilor de bună-credinţă! PSD-ul este puternic înşurubat în instituţiile statului, în consilii judeţene, în primării, în consilii locale. Nu subapreciaţi acest adversar. Ar fi cea mai mare greşeală. Şi, în fine, al doilea motiv, mult mai serios: români aşteaptă de la noi soluţii! De la noi aşteaptă soluţii pentru o guvernare eficientă, pentru o guvernare care să vină pentru România şi pentru români.

Asta trebuie să livraţi voi împreună cu mine, şi să vă spun ceva: aşa vom face! Mai este o temă în spaţiul public, pe care vreau să o discut un pic, fiindcă este o temă importantă. Noi am câştigat europarlamentarele. Noi am câştigat moţiunea. Noi ne pregătim serios pentru prezidenţiale. Este nevoie să ne pregătim extrem de serios şi pentru alegerile locale şi pentru parlamentare. Parlamentarele, care pot avea loc la termen sau mai repede.

Personal, personal sunt adeptul alegerilor anticipate, dar trebuie să fim, dragii mei, foarte realişti şi să nu trezim nişte aşteptări care nu pot fi satisfăcute. Deci, vă rog, când vorbiţi cu românii, când vorbiţi în campanie cu oamenii, să le explicaţi foarte bine despre ce este vorba.

Constituţiei României nu favorizează alegerile anticipate. Constituţia României este făcută în aşa fel încât alegerile anticipate sunt aproape imposibil de realizat. Este un fapt, fiindcă în Constituţie se prevede foarte clar: ca să poată preşedintele dizolva Parlamentul este nevoie să pice două propuneri succesive de guvern în Parlament. Deci este nevoie de o foarte mare voinţă şi claritate într-o majoritate solidă din Parlament, pentru a putea discuta un astfel de demers.

Doi, acum nu este posibil să facem anticipate imediat. Vă explic de ce. Dacă acum am încerca un astfel de demers, acest guvern eşuat, derutat, demis, Dăncilă ar rămâne la butoanele Guvernului până în primăvară. Asta ar fi o adevărată catastrofă naţională. S-ar crea un haos de nedescris, ar face praf toţi banii, ar face praf toate sistemele. Aşa ceva este, pur şi simplu, exclus!

Soluţia, dragii mei, există: instalarea rapidă a unui guvern în următoarele săptămâni, un guvern PNL sau în jurul PNL-ului, trecut cu bine de prezidenţiale, într-o organizare perfectă, trecut cu bine de aprobarea bugetului pentru anul 2020. Şi abia după aceea, împreună cu celelalte formaţiuni politice din actuala opoziţie, care sunt toţi, în afară de PSD, discutat demersul, agenda, calendarul unor alegeri anticipate.

Altfel, dragii mei, nu se poate! Dar până atunci avem o campanie de dus, şi atenţie, repet: PSD-ul este încă puternic şi PSD-ul are un aparat de propagandă cu care trebuie să vă luptaţi la modul cel mai serios. PSD-ul foloseşte minciuna. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult decât s-a dezvoltat şi, iată, nici nu au plecat de la guvernare şi au început intoxicările.

Deja, ieri, în Parlament, de la tribuna Parlamentului s-a lansat prima sperietoare mincinoasă marca PSD şi de aceea, dragii mei, vă spun vouă şi tuturor românilor: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii! Nu vor exista! Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii, fiindcă noi, voi, liberalii, şi cu mine nu dorim să inhibăm România. Noi dorim să dezvoltăm România pentru români, nu ca PSD-ul, împotriva românilor! Şi pentru toate acestea, dragii mei, vă întreb: sunteţi pregătiţi să câştigăm? Sunteţi pregătiţi să câştigăm? Atunci, dragii mei, la treabă!