Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

AEC anunţă lipsurile învăţământului constănţean privind asigurarea accesului la educaţie pentru toţi copiii în anul şcolar 2018-2019

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a lansat vineri, 11 octombrie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, a patra ediţie a studiului Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa, o analiză holistică, cantitativă şi calitativă privind gradul şi modul în care autorităţile locale îşi respectă obligaţiile legale privind asigurarea accesului echitabil, gratuit şi universal la educaţie pentru toţi copiii.

Anul acesta, cercetarea s-a bazat pe 9 indicatori calitativi şi cantitativi, legaţi în exclusivitate de asigurarea accesului liber la educaţie pentru toţi copiii, fiecare reprezentând o obligaţie legală a primăriilor, conform art. 105 din Legea educaţiei naţionale, iar unul fiind un indicator referitor la măsuri suplimentare obligaţiilor legale:

1. Alocarea de fonduri pentru investiţii şi reparaţii capital

2. Existenţa unor investiţii în consolidări şi reparaţii în ceea ce priveşte infrastructura şcolară.

3. Acordarea burselor şcolare pentru elevi

4. Cuantumul burselor şcolare acordate.

5. Asigurarea cheltuielilor privind paza unităţii de învăţământ din bugetul local

6. Alocarea de fonduri pentru subvenţii la internate şi cantine

7. Alocarea de fonduri pentru sprijinirea participării elevilor la concursuri şcolare şi activităţi extracurriculare

8. Alocarea de fonduri pentru cheltuielile materiale cu bunuri şi servicii ale şcolilor

9. Asigurarea de alte facilităţi pentru elevi.

Rezultatele agregate ale studiului ne arată că 24 de unităţi administrativ teritoriale au eşuat în a obţine media minimă de trecere pentru studiu, de 5 puncte, demonstrând dezinteres puternic faţă de educaţia din localităţile respective, dar şi faţă de elevii care se străduiesc zilnic să ajungă la şcoală prin forţele proprii, în absenţa unui ajutor suficient din partea celor ce ar trebui, de fapt, să îi sprijine. Astfel, în ordinea punctajelor descrescătoare a punctajelor, UAT-urile corigente la asigurarea accesului liber la educaţie sunt: Comuna Cerchezu, Comuna Saraiu, Comuna Vulturu, Municipiul Constanţa, Comuna Cogealac, Comuna Crucea, Municipiul Medgidia, Comuna Topraisar, Oraşul Harsova, Comuna Dobromir, Comuna Aliman, Comuna Gârliciu, Comuna Mihail Kogălniceanu, Oraşul Negru Vodă, Comuna Dumbraveni, Comuna Mereni, Comuna Amzacea, Comuna Agigea, Comuna Corbu, Comuna Lipniţa, Oltina Comuna, Comuna Târguşor, Comuna Ciobanu, Comuna Ostrov.

Media generală a judeţului a crescut de la 3.81, în anul şcolar 2017-2018, la 5.37, anul acesta. Printre cauze identificăm atât numărul mai mare de răspunsuri primite anul acesta, dar şi efectele pe care studiul Indexul accesului la educaţie le are, încercând să genereze o cultură a responsabilităţii publice din partea autorităţilor locale, aducând în atenţia publică derapajele pe care primarii le au în gestionarea fondurilor UAT pentru asigurarea accesului liber la educaţie.

Dorim, în acest sens, să felicităm primarul Comunei Peştera, Marius-Liviu Petre, pentru rezultatele avute de UAT-ul pe care îl conduce, acesta ridicându-se cu 11 poziţii în clasament faţă de anul trecut şi ocupând prima poziţie anul acesta, cu un puncta de 8.68. Administraţia locală a comunei asigură toate măsurile necesare astfel încât accesul liber la educaţie al elevilor să fie facilitat, nota fiind scăzută doar de cuantumurile burselor, acestea neîndeplinind valorile de referinţă stabilite de AEC în funcţie de salariul minim pe economie.

Un caz special este, totuşi, în cazul Municipiului Constanţa, unde funcţionarii publici au continuat tradiţia de a arăta dezinteres faţă de transparenţa decizională, nerăspunzând în totalitate solicitării de informaţii de interes public formulată de AEC, ci doar parţial, astfel că membrii grupului de lucru au fost nevoiţi să evalueze strict informaţiile primite.

În situaţii de lipsă de transparenţă se află şi alte 6 UAT-uri din judeţul Constanţa, AEC fiind nevoită să iniţieze 7 acţiuni în instanţă la Tribunalul Constanţa din cauza lipsei unui răspuns la cererile formulate de AEC după termenul legal de 30 de zile. Astfel, în data de 12 august AEC a chemat în instanţă primarul Oraşului Eforie, Robert Şerban, primarul comunei Cuza Vodă, Viorel Dulgheru, primarul Comunei Seimeni, Şerban Mitică, primarul Comunei Lipniţa, Florin Crăciun, primarul Comunei Ciocârlia, Traian Dragomir, dar şi primarul Comunei Limanu, Daniel Gheorghe Georgescu, fapt ce a reprezentat o surpriză având în vedere că UAT Limanu a ocupat primul loc în clasament anul trecut. Ca urmare a acţiunilor în instanţă, primarii comunelor Cuza Vodă, Lipniţa, Limanu şi Seimeni au trimis răspunsurile la cererile intentate de AEC prin întâmpinările depuse la dosar. UAT Ciocârlia nu a depus încă o întâmpinare, termenul limită fiind deja depăşit.

În cazul Oraşului Eforie, situaţia este una mai specială, având în vedere faptul că primarul a refuzat vehement să ne răspundă la cerere, chiar şi în întâmpinarea depusă la dosar, argumentând că ar trebui să ne adresăm şcolilor şi că informaţiile cerute de noi sunt de măsură să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor. Cu toate acestea, în data de 8 octombrie, Tribunalul Constanţa a admis cererea formulată de către AEC (dosarul 4719/118/2019), obligând primarul, Robert Şerban, să ne comunice informaţiile.

Astfel, în perioada ce urmează, Asociaţia Elevilor din Constanţa invită toţi primarii din judeţul Constanţa să se consulte cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ din teritoriu, cu actorii educaţionali şi să identifice problemele existente, precum şi soluţiile urgente ce trebuie luate. În caz contrar, vom asista la declinul comunităţilor mici din judeţ, ca urmare a degradării forţei de muncă prin lipsă de educaţie, precum şi a culturii din acestea.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.