COD GALBEN: 19-10-2019 Intre 07:20 si 09:00 se va semnala Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 19-10-2019 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 19-10-2019 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita; COD GALBEN: 19-10-2019 Intre 05:05 si 09:00 se va semnala Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Galaţi, Județul Vrancea; COD GALBEN: 19-10-2019 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 19-10-2019 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala - ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Desfăşurarea workshop-ului pentru realizarea "Ghidului de bune practici privind finanţarea partidelor politice", organizat în cadrul proiectului ARGUS

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat astăzi, 9 octombrie 2019, prin Proiectul ARGUS - integritate, etică, transparenţă, anticorupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, workshopul iniţial pentru stabilirea direcţiilor de analiză în vederea elaborării Ghidului de bune practici privind finanţarea partidelor politice. În cadrul evenimentului au fost prezentate acţiunile întreprinse până la acest moment şi s-au detaliat activităţile referitoare la realizarea Ghidului de către experţii externi cooptaţi de AEP, aceştia având o experienţă relevantă în domeniul prevenirii şi combaterii incidentelor de integritate.

La eveniment au participat reprezentanţi ai AEP, specialişti în domeniul anticorupţiei şi expertul GRECO, doamna Laura Ştefan.

În cuvântul de deschidere, preşedintele AEP, Constantin-Flortin Mituleţu Buică, a afirmat că Autoritatea, prin departamentul său de specialitate, desfăşoară o activitate susţinută, în deplină transparenţă, privind atât controlul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, cât şi prevenţia încălcării legislaţiei speciale.

Ghidul de bune practici privind finanţarea partidelor politice este un instrument inovator care va ilustra exemple de bune practici în domeniu, în corelaţie cu standardele internaţionale şi regionale aplicabile finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Un astfel de document se adresează cu precădere mandatarilor financiari şi trezorierilor formaţiunilor politice şi ai competitorilor electorali, dar şi specialiştilor cu atribuţii de control specific.

Reamintim că AEP implementează, în calitate de beneficiar, Proiectul ARGUS - integritate, etică, transparenţă, anticorupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale (Cod proiect: 118704), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020, Cod apel: POCA/130/2/2/ Creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Proiectul are ca scop creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul Autorităţii Electorale Permanente, contribuind la implementarea obiectivului 3.5 din cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, îmbunătăţirea capacităţii administrative a AEP prin creşterea transparenţei, prevenirea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, precum şi creşterea capacităţii AEP de asigurare a eticii şi integrităţii la nivelul instituţiei, promovând norme unitare şi proceduri actualizate în domeniul controlului specific, managementului riscurilor şi vulnerabilităţilor instituţionale.