COD GALBEN: 17-11-2019 ora 22 Intre 22:00 si 04:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 19 Intre 19:00 si 00:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60...70 km/h in Județul Sibiu; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 18 Intre 18:00 si 00:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală care vor atinge local 55...65 km/h, iar la peste 1800 m, vor fi rafale de 90...100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 18 Intre 18:00 si 00:00 se va semnala intensificări ale vântului, temporar cu rafale de 90...100 km/h. in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 18 Intre 18:00 si 00:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 km/h in Județul Gorj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 17-11-2019 ora 18 Intre 18:00 si 00:00 se va semnala intensificări ale vântului, temporar cu viteze la rafală de 90...100 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 18-11-2000 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală care vor atinge local 55...65 km/h și izolat 80 km/h, iar la peste 1800 m, vor fi rafale de 90...100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

LitVest 2019. Literatura la cuvânt, ediţia/ puterea a opta. În pieţele, intersecţiile pietonale, liceele sau pub-urile Timişoarei se va citi literatură în zece limbi. Ca de fiecare dată, publicul va fi parte din spectacol. Participante şi participanţi din cele mai diferite categorii socio-profesionale vor interacţiona cu câţiva dintre cei mai importanţi scriitori de azi. LitVest reuneşte comunitatea în jurul cărţii, generează documente estetice unice (pictorialele LitVest, scriitori în ipostaze inedite), lansează traduceri în premieră din autori de vârf (antologia anuală LitVest), prilejuind, de asemenea, o (re) valorizare aparte a literarturii româneşti în context mondial. Pătura care citeşte, laboratoarele literare din licee, "intersecţiile" literare (inedite dezbateri şi recitaluri stradale), lecturile în faruri de motocicletă, realizate în colaborare cu Timişoara Bikers, text concerto-ul Nightlosers sunt câteva dintre repere. Dincolo de evenimentele organizate în premieră, cele consacrate, precum Lecturi aprinse, se vor desfăşura după scenarii noi. Manifestarea de deschidere, Pătura care citeşte, se va derula, simultan, şi la Jimbolia, în parteneriat cu Biblioteca Orăşenească, Şcoala Gimnazială şi Liceul Tehnologic din localitate.

LitVest are ca invitat simbolic un scriitor timişorean dispărut. În 2019 e vorba de poetul Traian Dorgoşan (1935-2017), "regele" boemei timişorene, a cărui operă este în curs de reeditare la B.J.T. Festivalul este organizat de către Biblioteca Judeţeană Timiş "Sorin Titel", cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Scriitori internaţionali despre LitVest: "Lecturile publice sunt impresionante şi dătătoare de speranţă", Roşie Goldsmith, BBC, European Literature Network; "Am participat la festivaluri literare în peste cincizeci de ţări. LitVest e printre cele mai bune", Victor Rodriguez Nunez; "LitVest e cel mai bun festival literar românesc la care am luat parte", Dumitru Crudu. În 2019, Festivalul Internaţional de Literatură de la Cheltenham, unul dintre cele mai mari din lume, a selectat LitVest printre partenerii săi aniversări, cu ocazia celebrării celei de a şaptezecea ediţii. LitVest este unul dintre cele mai originale festivaluri literare internaţionale, fiind, alături de FILIT, cel mai important festival de literatură care se desfăşoară în România. În textul de nominalizare a managerului B.J.T., scriitorul Tudor Creţu, la Gală "Oamenii Timpului" (Iaşi, 2016) se arată că "lecturile publice reunind peste cinci sute de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură: Concentrica, picnicul urban de lectură Pătura care citeşte, Literatura intră-n joc (lecturi în licee, proiect demarat în cadrul LitVest) s. a".

LITVEST 2019. INVITATE ŞI INVITAŢI

Anna Blasiak (Marea Britanie), Antoine Cassar (Malta), Alex Ciorogar (RO), Magda Cârneci (RO), Gabriela Mocan (RO), Traian Dorgoşan (1935-2017, RO), Nurduran Duman (Turcia), Alla Gorbunova (Rusia), Gerdur Kristny (Islanda), Borco Ilin (RO), Traian Pop Traian (Germania, RO), Daniela Raţiu (RO), Luis Eduardo Rendon (Columbia), Andrei Ujică (RO), Tea Tulic (Croaţia), Indre Valantinaite (Lituania), Radu Vancu (RO), Gelu Vlaşin (Spania, RO), Stephen Watts (Marea Britanie), Lian Yang (China).

Un veritabil "dicţionar" al ediţiei, realizat de Patricia Lidia Popescu Cevei, aici:

MIERCURI, 25 SEPTEMBRIE
Ora 12,00, Pătura care citeşte, Piaţa Unirii.
Ora 18,00, Text Buffet. Live-uri literare, recital în limba engleză acompaniat, la chitară, de Horea Crişovan. Stage Pub, str. Mărăşeşti nr 14.

JOI, 26 SEPTEMBRIE
Ora 11,00, Literatura intră-n joc, laboratoare literare în licee.
Ora 17,30, LiteraTura TM, tur cu vaporaşul pe Bega, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timişoara. O (re) descoperire literară a oraşului. Punct de plecare: staţia Catedrală Mitropolitană.

VINERI, 27 SEPTEMBRIE
Ora 11,00 Lung de linie. Intersecţii literare.
Bac-bac. Bacalaureat stradal, intersecţia străzilor Savoya şi Ungureanu.
Masa de lucru. Recital internaţional, intersecţia străzilor Savoya şi Alecsandri.
SporText. Poeme motivaţionale. Actori, sportivi, scriitori într-o interacţiune inedită, intersecţia străzilor Savoya şi Mercy.

Eveniment organizat în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Palatul Copiilor Timişoara şi Liceul cu Program Sportiv Banatul Timişoara.

Ora 20,00 Lecturi aprinse. SpotLight, format nou, în colaborare cu Timişoara Bikers. Piaţa Sf. Gheorghe.

SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE
Ora 20,00, Text concerto Nightlosers, concert (contra) punctat de inserturi literare. Pub Manufactură, Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 9.