171 de ani sub deviza "CURAJ şi DEVOTAMENT"

Ziua de 13 Septembrie reprezintă, an de an, o zi de sărbătoare pentru miile de salvatori care îşi desfăşoară activitatea sub aripa unei arme nobile, a pompierilor militari.

S-au aşternut 171 de ani de la lupta din Dealul Spirii, purtată de Compania de pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva oştirii otomane, zi de sacrificiu care a rămas întipărită în istoria poporul român. Ziua Pompierilor din România celebrează curajul, spiritul de sacrificiu, dar şi eroismul salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului, care au purtat cu cinste blazonul de pompier.

Pentru a marca acest eveniment plin de însemnătate şi pentru a cinsti memoria predecesorilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a prevăzut, în calendarul manifestărilor dedicate, o serie de evenimente menite să marcheze cei 171 de ani de la actul eroic al pompierilor militari în apărarea Revoluţiei de la 1848.

În Capitală, activităţile omagiale, dedicate acestui moment festiv, au debutat vineri 13 septembrie a.c., la Monumentul "Eroilor Pompieri" din Calea 13 Septembrie.

În cadrul evenimentului, care s-a bucurat de prezenţa secretarului de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, domnul Raed ARAFAT, au fost organizate ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Plin de emoţie şi însemnătate a fost şi momentul în care doi dintre pompierii militari, pentru care viaţa semenilor a fost mai presus de propria viaţă, au fost premiaţi.

În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată şi performanţele profesionale dovedite, au fost acordate insignele onorifice "Pompierul de onoare al anului", plt. maj. Alin JORJA (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba) şi "Salvatorul de onoare al anului", plt. adj. Cornel UŢĂ (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov), cei doi remarcându-se prin acte de eroism şi curaj în executarea misiunilor.

Momentul aniversar s-a încheiat cu defilarea Detaşamentelor de Onoare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, a Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum şi a tehnicii de intervenţie specifice structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Nu în ultimul rând, de ziua armei, iubitorii de istorie au ocazia să viziteze gratuit Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), în intervalul orar 08.00 - 16.00, să admire exponatele regăsite în acest edificiu şi să afle mai multe informaţii despre istoria şi specificul profesiei de salvator.

Activităţile vor continua şi sâmbătă, 14 septembrie a.c, când pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative organizate în Parcul Carol din municipiul Bucureşti, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

De asemenea, duminică, 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 - 18.00, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator şi să cunoască misiunile şi activităţile acestei arme.

Totodată, pentru a celebra această zi, la nivel naţional sunt organizate o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel, se vor derula ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, competiţii sportive, expoziţii, ateliere de lucru, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg.

Nu în ultimul rând, sunt organizate puncte mobile de informare preventivă şi sunt prezentate tehnica de intervenţie utilizată în misiunile specifice, echipamentele şi accesoriile din dotarea salvatorilor de profesie.

SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE