COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:30 si 10:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:15 si 11:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:00 si 12:00 se va semnala Ceață care va reduce vizibilitatea local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Bacău, Județul Botoşani, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 06:10 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Mun. Bucureşti; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 06:00 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi, Județul Ilfov; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Harghita;

Comunicat de presă referitor la elaborarea proiectului de hotărâre a AEP privind aprobarea Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din anul 2019

Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat şi lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019.

Proiectul vizează strict aspecte ce ţin de finanţarea campaniei electorale şi rambursarea cheltuielilor electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, reglementând, în principal, următoarele:

a) termenul şi procedura de înregistrare a mandatarilor financiari coordonatori, precum şi principalele atribuţii ale acestora;

b) tipurile de conturi bancare ce pot fi deschise pentru campania electorală în contextul alegerilor pentru Preşedintele României;

c) contribuţiile partidelor politice şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru campania electorală, precum şi ale candidaţilor, sursa şi cuantumul maxim al acestora;

d) condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile electorale la alegerile pentru Preşedintele României, inclusiv limitele maxime ale acestora, tipurile de cheltuieli permise pentru campania electorală şi procentul maxim în care acestea pot fi efectuate raportat la valoarea maximă a contribuţiilor;

e) materialele de propagandă electorală: condiţii, tipuri de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală şi tipuri de acţiuni şi materiale de propagandă electorală care nu sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale, datele ce se imprimă pe materialele de propagandă electorală;

f) documentele utilizate pentru raportarea cheltuielilor electorale la Autoritatea Electorală Permanentă, cu trimitere la modelele documentelor corespunzătoare prevăzute în anexele la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările ulterioare;

g) termenele şi documentele referitoare la rambursarea cheltuielilor electorale, inclusiv documentele justificative ce trebuie prezentate Autorităţii Electorale Permanente pentru fiecare tip de cheltuială electorală.

De asemenea, proiectul de act normativ propune reglementarea unor aspecte ce ţin de finanţarea campaniei electorale şi de rambursarea cheltuielilor electorale în situaţia organizării unui al doilea tur de scrutin în condiţiile prevăzute la art. 81 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

Proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la data de 12.09.2019 şi poate fi consultat la secţiunea Legislaţie electorală - Transparenţă decizională.

Precizăm că observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ menţionat pot fi transmise la adresa de e-mail departamentul.legislativ@roaep.ro, până la data de 18.09.2019.

Direcţia comunicare
13.09.2019