Lansare competiţie Proiecte colaborative de cercetare Mecanismul Financiar Norvegian (Norway Grants) 2014 - 2021

Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), în calitate de Operator de Program, anunţă lansarea competiţiei pentru "Proiecte colaborative de cercetare" din cadrul "Programului Cercetare", asociată Mecanismului Financiar Norvegian 2014 - 2021.

Prin acest instrument de finanţare, se urmăreşte susţinerea cooperării între cercetătorii din România şi Norvegia, fiind, de asemenea, un mijloc de stimulare a participării cercetătorilor români în competiţiile europene pentru finanţarea cercetării.

Competiţia este deschisă atât pentru proiecte de cercetare fundamentală, cât şi pentru proiecte de cercetare aplicativă, pe ariile tematice: energie, mediu, sănătate, ştiinţe sociale şi umaniste, ICT şi biotehnologii, fiind încurajată interdisciplinaritatea. Propunerile de proiect sunt depuse de un consorţiu format din cel puţin o organizaţie de cercetare din România şi una din Norvegia, deponentul fiind organizaţia din România (Project Promoter - PP), companiile având posibilitatea de a participa în calitate de parteneri.

Bugetul alocat competiţiei este în valoare de 24.687.500 euro, din care cel puţin 10% este alocat tematicii "Roma inclusion and empowerment". Valoarea minimă a unui proiect este de 500.000 euro, iar cea maximă de 1.200.000 euro. Durata unui proiect este de max. 36 luni, cu posibilitatea prelungirii cu 6-9 luni, fără fonduri suplimentare.

Totodată, în vederea facilitării întâlnirii între cercetătorii din România şi Norvegia, pentru stabilirea de parteneriate care să se materializeze în propuneri de "Proiecte colaborative de cercetare" este deschisă competiţia pentru "Proiecte de Mobilităţi". Bugetul alocat competiţiei este în valoare de 90.000 euro (fondul bilateral), valoarea maximă pentru efectuarea unei mobilităţi fiind de 1.200 euro pentru mobilităţi România - Norvegia/Norvegia - România. Ariile tematice sunt corelate cu cele pentru Proiectele colaborative de cercetare, fiind estimat un număr de 15 mobilităţi finanţate pentru fiecare arie tematică.

INFORMAŢII UTILE:

Potrivit Memorandumurilor de Înţelegere pentru Mecanismul Financiar SEE şi Mecanismul Norvegian 2014 -2021, una din ariile de program se adresează cercetării ştiinţifice. Cele două mecanisme financiare contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale între Statele Donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi România, prin intensificarea cooperării în sectoarele prioritare identificate.

Programul Cercetare are ca obiectiv general: dezvoltarea cunoştinţelor bazate pe cercetare. Partenerii din Statele Donatoare pentru acest program sunt: RCN - The Research Council of Norway, RANNIS - Icelandic Research Centre.

LINK-URI UTILE:

Program Cercetare

EEA Grants

Granturile SEE - Punct Naţional de Contact

The Research Council of Norway

RANNIS - The Icelandic Centre for Research

Pentru mai multe detalii contactaţi:
Adriana ROTAR
Tel: 021.30.80.567;