Vino la Summitul Tinerilor 2019

Imaginează! Crede! Revoluţionează!

Guvernanţa pentru programul naţional Capitala Tineretului din România, alături de co-managerii ediţiei curente, organizează la Iaşi, în perioada 23 - 27 octombrie, cea de-a patra ediţie a Summitului Tinerilor, cel mai amplu eveniment de învăţare, dezbatere, decizie şi celebrare, dedicat sectorului de tineret din România.

Ediţia 2019 - Imaginează! Crede! Revoluţionează! - va aborda patru teme de interes major pentru prezentul şi viitorul societăţii: Viitorul muncii, Oraşe tinere, Democraţia, acum şi mâine şi Tinerii şi criza climatică şi ecologică. Acestea sunt cele patru subiecte cheie care vor sta la baza dezbaterilor.

"Susţinem viziunea tinerilor şi ne dorim să le punem la dispoziţie instrumentele necesare pentru a se dezvolta şi pentru a-şi apăra convingerile. Am început, în anul 2016, cu Rezoluţia Tinerilor şi am dovedit că ne pasă, că se poate şi că avem puterea de a schimba ceva. Iată-ne acum ajunşi la cea de a patra ediţie a Summitului Tinerilor. Noi, tinerii, avem energia şi dorinţa de implicare necesare pentru a croi un viitor sustenabil", a declarat Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliul Tineretului din România.

Instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale, companiile şi grupurile informale interesate sunt invitate să se înscrie pentru a organiza ateliere în cadrul evenimentului. Partenerii vor avea ocazia de a propune ateliere de formare, dar şi ateliere informale şi recreative în completarea sesiunilor tematice, până la data limită de 26 septembrie 2019.

"Cea de-a patra ediţie a Summitului Tinerilor reprezintă dovada că tinerii sunt mai prezenţi şi mai activi ca niciodată în dorinţa lor de implicare în comunitate. Numărul participanţilor este în creştere de la an la an şi este de datoria noastră să progresăm şi să aducem elemente noi în fiecare ediţie", a declarat Tudor Ogner, Preşedintele Federaţiei Tinerilor din Cluj.

Tinerii interesaţi se pot înscrie completând formularul disponibil aici: http://bit.do/SummitulTinerilor2019.

Termenul limită de înscriere este 1 octombrie 2019.

"Ne dorim ca prin demersul nostru să îi motivăm pe tineri să preia iniţiativa şi să se implice în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Tinerii au potenţialul de a schimba viitorul prin determinare şi prin acţiuni concrete, iar Capitala Tineretului este un program dedicat lor şi este, totodată, un prim pas către România pe care şi-o doresc şi pe care o merită. Vom continua să încurajăm ideile tinerilor şi îi invităm să vină la Iaşi alături de noi", a declarat Nicoleta Deliu, Director al Departamentului Comunicare Corporativă şi Afaceri Comunitare, BCR.

"Milenialii şi generaţia Z îşi doresc un stil de viaţă echilibrat, stabilitate financiară, locuri de muncă stabile şi un climat politico-economic oportun. Pentru a ne păstra tinerii în ţară, este necesar să le asigurăm condiţiile unui trai modern şi să conlucrăm pentru ca România să aibă din ce în ce mai multe oraşe tinere sustenabile", a declarat Andras Farkas - Grupul PONT, secretar general al Guvernanţei pentru programul Capitala Tineretului din România.

Summitul Tinerilor se va încheia cu Gala Tineretului, în cadrul căreia va fi anunţat oraşul care va deţine titlul de Capitala Tineretului din România 2020-2021.

Despre Capitala Tineretului din România
Programul naţional "Capitala Tineretului din România" îşi propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de "Capitala Tineretului" şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură. "Capitala Tineretului din România" a fost lansat în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare şi Iaşi care deţine acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.

Co-iniţiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR), entităţi care împreună formează Comisia de Guvernanţă pentru Programul Capitala Tineretului din România. Un juriu independent format din reprezentanţi ai unor instituţii publice, mediul privat de afaceri şi organizaţii neguvernamentale este responsabil cu evaluarea dosarelor de candidatură şi selecţia oraşului câştigător.

Mai multe detalii despre program pe www.capitalatineretului.ro.

Despre Summitul Tinerilor
Summitul Tinerilor este cel mai amplu eveniment al mişcării de tineret din România şi este organizat anual în Capitala Tineretului din România de către Guvernanţa pentru programul naţional Capitala Tineretului din România şi co-managerii ediţiilor curente. Partenerii implicaţi în Comisia de Guvernanţa sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR).