Întrevederea senatorului Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, cu Dragan Markovic, membru al Adunării Naţionale a Republicii Serbia, 10 septembrie 2019

Senatorul Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, a avut o întrevedere, marţi, 10 septembrie 2019, cu Dragan Markovic, membru al Adunării Naţionale a Republicii Serbia, însoţit de o delegaţie oficială, aflat în România la invitaţia deputatului Dorel-Gheorghe Căprar.

În cadrul discuţiilor, Liviu-Lucian Mazilu a exprimat întreaga deschidere pentru un dialog şi o cooperare strânsă între cele două state, amintind că anul acesta se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale între România şi Republica Serbia.

Partea română a arătat că România continuă să acorde sprijin statelor din Regiunea Balcanilor de Vest în parcurgerea procesului de integrare în Uniunea Europenă, avansarea acestui proces constituind şi una dintre priorităţile Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene. În acest context, România încurajează Serbia să investească substanţial şi consecvent în parcursul său european, succesul în demersurile de aderare angrenând întreaga regiune pe calea apropierii de UE.

Senatorul Liviu-Lucian Mazilu a menţionat că România acordă o importanţă deosebită procesului de monitorizare şi implementare efectivă a angajamentelor asumate de Serbia în Planul general de acţiune şi în cel dedicat minorităţilor naţionale, pentru asigurarea accesului la educaţie, mass-media şi serviciu religios în limba maternă pe întreg teritoriul ţării, amintind, în acest context, de situaţia comunităţii româneşti din Valea Timocului.

În cadrul întrevederii, s-a făcut şi o trecere în revistă a stadiului şi oportunităţilor de cooperare dintre România şi Republica Serbia în plan politic şi economic, precum şi a perspectivelor de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Ambele părţi au subliniat interesul pentru amplificarea dialogului, atât pentru promovarea intereselor comune în plan regional, cât şi pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul securităţii, economic, cultural şi educaţional.

Din delegaţia oficială a Republicii Serbia au mai făcut parte, de asemenea, Djordje Kosanic, membru al Adunării Naţionale a Republicii Serbia, vicepreşedinte al partidului politic Serbia Unită, E.S. ambasadorul Branko Brankovic şi Eric Matthew Popovic, CEO Software Nation. Partea română a fost reprezentată de senatorul Liviu-Lucian Mazilu, deputatul Alina Teiş, deputatul Slavoliub Adnagi, deputatul Dorel-Gheorghe Căprar şi deputatul Ioan Sorin Roman, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia.