Primarul General, Gabriela Firea: "Vom solicita Guvernului  să tripleze amenzile pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie ! Este vorba despre sănătatea a mii de bucureşteni care se îmbolnăvesc din cauza acestei plante ! Sunt necesare măsuri concrete, iar autorităţile locale trebuie să aibă atribuţii de intervenţie în această problemă naţională !

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat astăzi, 11 septembrie, un comandament la care au fost invitaţi toţi factorii responsabili cu implementarea planului de măsuri privind combaterea ambroziei de pe teritoriul Capitalei.

Primarul General, Gabriela Firea: "Solicit Guvernului să modifice legislaţia referitoare la eradicarea ambroziei, pentru că, în prezent, acţiunile care se desfăşoară sunt greoaie şi ineficiente !

Încă din anul 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o hotărâre care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, însă, un an mai târziu, a apărut Legea 62/ 2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formată reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale,  sub coordonarea Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti din subordinea Ministerului Agriculturii.

Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri şi să spunem lucrurilor pe nume: această lege nu a determinat acţiuni foarte concrete şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană. Subliniez încă o dată faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei NU are atribuţii de control în acest domeniu şi nici nu are calitatea de a aplica amenzi, această sarcină fiind atribuită Direcţiei de Agricultură a Municipiului Bucureşti, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizează informaţiile primite de la primăriile de sector, cele care trebuie să identifice şi să someze proprietarii de terenuri care nu distrug această buruiană !

Astfel, în urma acţiunilor desfăşurate în această vară, deşi am colaborat cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ promovat de Guvern, de Parlament, de Consiliul General ? I împreună să dovedim că această activitate poate fi mai eficientă !

Concret,  în urma acestui comandament, voi propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie, ceea ce înseamnă că, în cazul persoanelor fizice, amenzile să înceapă de la 2.250 de lei şi nu 750 de lei cum este în prezent, iar amendă maximă să fie de 5.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, vom propune că amenda minimă să fie de 15.000 de lei (şi nu 5.000 de lei cum este în prezent) amendă maximă fiind de 20.000 de lei !".

500.000 de romani alergici la ambrozie
Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că deşi nu este adepta măsurilor coercitive, sunt necesare acţiuni concrete, mai dure, de combatere a acestei buruieni, având în vedere creşterea alarmantă a numărului de boli alergice atât în Capitala cât şi la nivel naţional: "Conform statisticilor, în jur de 500.000 de romani sunt alergici la ambrozie, însă numărul acestora poate fi chiar mai mare, pentru că nu în toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putând fi confundate cu simple răceli sau alte alergii. În Bucureşti, de exemplu,  un studiu preliminar efectuat la Spitalul Colentina în perioada 2017-2018 a relevat faptul că în Capitala sunt aproximativ 10.000 de persoane cu diferite forme de alergii confirmate la ambrozie - dar cu siguranţă numărul este mult mai mare -  iar numărul pacienţilor care se prezintă la medic în această perioadă din cauza alergiilor la această plantă este de 4-5 /zi".

Intervenţii de urgenţă şi pe terenurile virane, unde proprietarii nu au fost identificaţi
Edilul Şef a mai explicat că în modificarea legislativă care va fi propusă Guvernului va fi prevăzută şi permiterea intervenţiei autorităţilor locale pe terenurile unde identificarea proprietarilor este mai dificilă, astfel încât măsurile de combatere ale ambroziei să poată fi luate imediat, mai ales că există cazuri în care, din diverse motive, identificarea proprietarilor poate fi de durată (ex. Aceştia nu locuiesc în ţară, au vândut terenurile dar nu au înregistrat schimbarea de proprietar etc.)

Primarul General, Gabriela Firea: "Primăria Capitalei, prin instituţiile din subordine, a curăţat terenurile pe care le administrează însă ne dorim să putem interveni de urgenţă oriunde este necesar, astfel încât operaţiunea de eradicare a acestei buruieni să fie unitară, pentru că degeaba se curăţa doar o parte din terenuri din moment ce aceasta se poate răspândi rapid pe distanţe de kilometri. Dacă Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi poliţiile locale de sector ar avea atribuţii în acest sens, acţiunile de control ar fi mai eficiente, cu măsuri mai rapide".

În cadrul comandamentului, atât Prefectul Municipiului Bucureşti, Marius Ghincea cât şi Prefectul Judeţului Ilfov, Mihai Niţă, şi-au declarat susţinerea faţă de măsurile anunţate de Primarul General, considerând că o colaborare eficienta, integrată, poate reprezenta o soluţie eficientă pentru această problemă. De asemenea, reprezentantul Direcţiei de Agricultură a Municipiului Bucureşti din subordinea Ministerului Agriculturii, a completat că ar fi utilă şi prelungirea perioadei de control (termenul de 31 iulie nefiind suficient).

Garda de Mediu susţine propunerile Primăriei Capitalei
Comisarul General al Gărzii Naţional de Mediu, Gabriela Dorojan, a declarat: "Demersul dumneavoastră vine să susţină acţiunea pe care Garda Naţională de Mediu a început-o în luna august, când am transmis circulare către toate prefecturile din ţară, prin care am solicitat sprijin în constituirea sau convocarea unor comisii mixte. Vă asigurăm că vom participa la acest demers de modificare a legii şi vom semnala toate din deficienţele pe care le-am constatat în teren".

La rândul său, Tudor Ionescu Tim, consilier general şi membru al Comisiei de Ecologie şi Protecţie a Mediului din cadrul CGMB, a subliniat că majorarea amenzilor reprezintă o măsură necesară şi că Guvernul trebuie să înţeleagă că este vorba despre o problemă la nivel naţional şi internaţional şi că trebuie să ofere toate pârghiile necesare autorităţilor locale astfel încât acestea să poată interveni rapid.

La comandament au participat: Prefectul Municipiul Bucureşti, Prefectul Judeţului Ilfov, precum şi reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, Consiliul Judeţean Ilfov, Garda Naţională de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Administraţia Naţională Apele Romane, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA - Regională CF Bucureşti, reprezentanţi ai celor şase sectoare ale Capitalei, precum şi reprezentanţii instituţiilor subordonate Primăriei Capitalei cu atribuţii în gestionarea acestei situaţii.