COD GALBEN: 23-02-2020 ora 11 Intre 23 februarie, ora 11:00 - 23 februarie, ora 18:00Fenomene și zone vizate COD ROSU: 23-02-2020 ora 11 Intre 24 februarie, ora 02:00 - 24 februarie, ora 18:00Fenomene vizate se va semnala 24 februarie, ora 02:00 - 24 februarie, ora 18:00Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Consfătuire la început de an scolar privind predarea Religiei

Consfătuirea din anul acesta (2019) cu profesorii de Religie din Arhiepiscopia Bucurestilor, intitulată: "Consfătuire la început de an scolar privind predarea Religiei", doreste să evidenţieze necesitatea intensificării cooperării factorilor responsabili în transmiterea valorilor educaţionale crestine de ordin spiritual, moral si cultural în societatea de azi.

În contextul actual, marcat de fenomenul secularizării, care generează o criză a valorilor în învăţământul românesc, la nivelul disciplinei Religie este necesară asumarea si aprofundarea legăturii dintre pregătirea teologică didactică, pe de o parte, si constiinţa eclesială a profesorilor de Religie, pe de altă parte.

Este de dorit o crestere permanentă a exigenţelor didactice, însă excelenţa în educaţia religioasă nu trebuie să se epuizeze în cunoasterea informaţională, ci trebuie să acorde importanţă cel puţin egală si formării spirituale si practice a elevilor.

Pregătirea temeinică didactică si teologică a profesorilor de Religie nu trebuie să diminueze constiinţa lor misionară de a forma buni crestini. Fiecare profesor de Religie este chemat, înainte de toate, să fie mărturisitor al iubirii milostive a lui Hristos pentru copii si tineri, dar si pentru toţi oamenii. În acest sens, disciplina Religie este chemată să cultive lumina si bunătatea din sufletul elevilor, prin legătura lor spirituală cu Hristos si cu sfinţii Lui.

Astfel, predarea religiei ortodoxe ca stiinţă a mântuirii si a vieţii vesnice, adică a comuniunii omului cu Dumnezeu, devine o lumină permanentă a vieţii elevului si o bucurie a comunităţii eclesiale si sociale. Vorbind despre lumina sau sensul vieţii, Părintele Dumitru Stăniloae spune: "În fiecare om este o lumină. Dar ea nu se actualizează decât în comuniune, în iubire. Suntem lumină unii pentru alţii. Fiecare se umple de lumina celuilalt" .

Ca si odinioară, în vechea lume a satului românesc, Biserica, alături de Familie si de Şcoală, trebuie să fie activă si creatoare în educaţia copiilor si a tinerilor, mai ales în cazul celor locuiesc în mediul rural, un spaţiu în care accesul la educaţie este limitat si îngreunat din cauza izolării satelor si insuficienţei dotărilor practice a elevilor. Astăzi, atât în mediul rural, cât si în mediul urban, Familia, Biserica si Şcoala sunt chemate să ofere copiilor si tinerilor ajutorul spiritual si material necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât si comunitar, să cultive iubirea sinceră faţă de părinţi, de profesori, de colegi, dar si ajutorarea celor aflaţi în situaţii dificile.
În acest efort comun de aprofundare a actului educaţional, profesorul de Religie trebuie să transmită cunostinţe religioase, dar si să cultive comuniunea în sufletele elevilor, adică bucuria, pacea interioară, speranţa si dorinţa de-a ajuta pe alţii. Într-o lume confuză si dezorientată, tinerii caută, în Familie, în Biserică si în Şcoală, persoane care să-i ajute să discearnă între provocările actuale si perspectivele de viitor, între tentaţii efemere si valori permanente, între moda zilei si modul de a cultiva identitatea si demnitatea proprie.

În acest context social, valorile educaţionale oferite de Biserică, prin educaţia religioasă din scolile publice, trebuie susţinute si promovate de toate unităţile bisericesti, cu prioritate de parohii si de birourile de cateheză parohială, întrucât aceste valori ajută pe tineri să se formeze spiritual, să cultive iubirea faţă de Dumnezeu si iubirea faţă de semeni, ca lumină permanentă pentru viaţă în momente bune si în momente dificile.

În ceea ce-i priveste pe clericii slujitori ai Sfintelor Altare, acestia sunt în permanenţă îndemnaţi să sprijine activitatea educaţională a copiilor si tinerilor din parohiile lor, inclusiv prin asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor materialelor didactice pentru copiii proveniţi din familii sărace. De aceea, în Arhiepiscopia Bucurestilor, există de câţiva ani o frumoasă tradiţie ca, la început de an scolar, parohiile să ajute cu rechizite si uniforme scolare, manuale, articole de îmbrăcăminte si încălţăminte, elevii din familiile sărace sau defavorizate, în baza parteneriatului dintre scoală si parohie, încheiat cu unităţile de învăţământ. În această privinţă, profesoarele si profesorii de Religie trebuie să ofere preoţilor detalii referitoare la cazurile elevilor proveniţi din familii defavorizate care studiază în unităţile scolare în care vă desfăsuraţi activitatea.

Totodată, prezenţa preoţilor în unităţile de învăţământ, prilejuită de festivităţile de deschidere si închidere a anului scolar, dar si cu alte ocazii cultural-misionare si social-filantropice, trebuie privită ca un drept fundamental la mărturisirea liberă si asumată a credinţei proprii, neîntreruptă decât în timpul prigoanei comuniste. În acelasi timp, în contextul recentelor acţiuni potrivnice neo-marxiste si secular-umaniste, rugăciunea de binecuvântare a noului an scolar trebuie atent organizată, cu implicarea profesorilor de Religie, pe baza acordurilor de parteneriat dintre parohii si scoli, aprobate de Consiliile de administraţie ale scolilor, în conlucrare cu comitetele de părinţi si cu Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie.

Parohiile implementează astăzi proiecte educaţionale si catehetice multiple ca, de pildă: Hristos împărtăsit copiilor, Alege scoala! (proiect ajuns acum în etapele IV, V si VI), Calea mântuirii, Cateheze pentru viaţă, Tabere si excursii de tineret etc. Rezultatele sunt îmbucurătoare, dar nevoile prezente si viitoare sunt crescânde. În plus, revigorarea catehezei parohiale si intensificarea misiunii profesorului de Religie sunt necesare pentru a reda copiilor imaginea frumoasă a Şcolii românesti si pentru a reda profesorilor prestigiul si demnitatea socială a profesiei de pedagog, iar părinţilor încrederea că nu există investiţie mai mare pentru viitorul copiilor decât educaţia sănătoasă, ancorată în valorile credinţei, cultivate si transmise în Familie, Şcoală si Biserică.

În concluzie, cu prilejul începutului anului scolar 2019-2020, ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, "Învăţătorul si Domnul" (Ioan 13, 13), să lumineze si să umple de pace si bucurie sufletele copiilor si tinerilor, precum si ale părinţilor, învăţătorilor si profesorilor care îi ajută pe elevi să fie o binecuvântare pentru poporul român, pentru prezentul si viitorul României!

DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.