Comunicat de presă referitor la hotărârea adoptată de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 11.09.2019

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 11.09.2019, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmaţia "Serena Williams arată cum sunt maimuţele de la gradina zoologică cu fundul ăla roşu. Dacă peste fundul ăla pui niste nădragi, arată exact cum arată pe teren Serena Williams", făcută de Banciu Radu reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. 1, şi art 15. din O.G. 137/2000, republicată.

- Colegiul director arată că sclavia persoanelor de culoare a fost bazată, printre altele, pe comparaţia lor cu maimuţele. În consecinţă, astfel de afirmaţii exprimă o formă de rasism extrem.

- Gravitatea faptei rezultă din statutul de jurnalist al autorului declaraţiei, conţinutul rasist al afirmaţiei, respectiv din faptul că jurnalistul în cauză a recidivat în privinţa mesajelor discriminatorii. Având în vedere circumstanţele faptei, anterior menţionate, Colegiul director a aplicat amenda contravenţională în valoare de 8.000 lei.

- hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (7).

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
11.09.2019