Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit miercuri, 11 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Paul McGarry, ambasador agreat al Republicii Irlanda, domnul Philippe Henri Pierre Corneil Benoit, ambasador agreat al Regatului Belgiei, domnul Roelof Sander van Ees, ambasador agreat al Regatului Ţărilor de Jos, doamna Therese Hyden, ambasador agreat la Regatului Suediei, şi pe doamna Lea Stancic, ambasador agreat al Republicii Slovenia.

Preşedintele României a urat ambasadorilor bun-venit la post şi mult succes, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în îndeplinirea mandatelor lor.

În cadrul discuţiei cu domnul Paul McGarry, ambasadorul Republicii Irlanda, Preşedintele României a evidenţiat cooperarea foarte bună româno-irlandeză, inclusiv la nivel european. Cei doi interlocutori au evidenţiat contribuţia pozitivă a comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii irlandeze, precum şi aportul companiilor din Irlanda prezente în România la dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări. A fost, abordat, totodată subiectul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu implicaţiile pe care acest proces le creează la nivel european. Ambasadorul Irlandei a exprimat apreciere pentru solidaritatea remarcabilă a UE în acest dosar, inclusiv pentru sprijinul României.

Cu prilejul întrevederii cu domnul Philippe Henri Pierre Corneil Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat foarte bunele relaţii de cooperare existente între România şi Belgia şi dorinţa intensificării şi diversificării acestora, inclusiv în plan economic. Cei doi interlocutori au evidenţiat faptul că în Belgia se află o comunitatea românească bine integrată, în creştere, care îşi aduce o contribuţie pozitivă la dezvoltarea economiei belgiene şi la relaţiile dintre cele două state. Ambasadorul Philippe Henri Pierre Corneil Benoit a salutat organizarea Festivalului Internaţional de Artă Europalia, la Bruxelles, care, în acest an în care aniversează 50 de ani de existenţă, are România ca invitat de onoare. La rândul său, Preşedintele României subliniat importanţa participării ţării noastre la acest festival şi oportunitatea deosebită oferită de promovare a culturii româneşti în Belgia şi de stimulare a relaţiilor bilaterale în general.

În cadrul primirii domnului Roelof Sander van Ees, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale, în special în ceea ce priveşte relaţia economică. La rândul său, ambasadorul van Ees a evidenţiat prezenţa economică importantă a investitorilor olandezi în economia românească şi dorinţa de a stimula mai departe creşterea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale. Ambasadorul Roelof Sander van Ees a felicitat România pentru succesul înregistrat pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu o menţiune specială pentru domeniul securităţii cibernetice, de interes pentru partea olandeză. Ambasadorul Olandei a transmis, totodată, condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti suferite recent de România în Afganistan.

Cu prilejul întrevederii cu doamna Therese Hyden, ambasadorul Regatului Suediei, Preşedintele României a exprimat interesul pentru intensificarea relaţiilor dintre cele două ţări. În context, cei doi interlocutori au evidenţiat o serie de domenii comune de interes, deja consacrate, printre care securitatea, schimbările climatice şi Vecinătatea Estică. Ambasadorul Regatului Suediei a apreciat abordarea fermă a Preşedintelui Klaus Iohannis în problematica statului de drept şi luptei anticorupţie, respectiv a egalităţii de gen, precum şi în ceea ce priveşte combaterea rasismului şi antisemitismului. Preşedintele României a subliniat faptul că în Suedia se află o comunitate românească în general bine integrată şi cu o contribuţie pozitivă în societatea suedeză. Ambasadorul Regatului Suediei a felicitat ţara noastră pentru succesul înregistrat pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul discuţiei cu doamna Lea Stancic, ambasadorul Republicii Slovenia, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat intensificarea dialogului politic la cel mai înalt nivel, atât în plan bilateral, cât şi regional, cel mai recent exemplu fiind participarea Preşedintelui României la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări care a fost găzduit de Slovenia în luna iunie a acestui an. În context, Ambasadorul Republicii Slovenia a mulţumit în mod deosebit României pentru sprijinul oferit pentru organizarea Summitului din Slovenia, bazat pe experienţa dobândită în organizarea Summitului de succes de la Bucureşti, găzduit de Preşedintele Klaus Iohannis în septembrie 2018. A fost exprimat de asemenea interesul pentru intensificarea relaţiilor economice bilaterale.