APAH-RO face apel la finalizarea procedurilor pentru noul contract al programului cu interferon free

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităţilor competente (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii) să precizeze stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C.

În condiţiile în care actualul contract se încheie pe 31 august 2019, iar, din informaţiile asociaţiei, dezbaterile publice pentru viitorul contract încă nu au început, este foarte probabil să existe o perioadă de pauză între cele două programe.

"Primim foarte multe solicitări din partea pacienţilor îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu viitorul program şi de aceea dorim să facem câteva precizări. Mai întâi, o posibilă întrâziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie. Sperăm însă că situaţia se va clarifica în cel mai scurt timp posibil.

Vestea bună este că, pentru prima dată, vor avea acces la terapii toţi pacienţii diagnosticaţi indiferent de stadiul bolii," a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Conform declaraţiilor reprezentanţiilor Ministerului Sănătăţii şi CNAS din luna iulie, începând cu noul contract, vor primi tratament şi pacienţii care au gradul de fibroză F0, copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani şi pacienţii care nu au răspuns la tratament cu terapiile cu antivirale cu acţiune directă. De asemenea, va creşte şi numărul pacienţilor care vor intra în tratament

"Programul cu interferon free şi noile condiţii anunţate fac din România un model de bune practici în regiune. Cu atât mai mult este regretabil faptul că nu se găsesc soluţii pentru ca acest contract să se se desfăşoare fără întreruperi, iar pacienţii să nu se mai îngrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate," a adăugat Marinela Debu.

APAH-RO îşi reiterează sprijinul pentu implementarea Planului de Control al Hepatitelor Virale care are ca obiectiv eliminarea hepatitelor virale până în 2030, în acord cu direcţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acest context, apreciază suportul oferit de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pacienţilor cu afecţiuni hepatice, respectiv măsurile implementate în vederea creşterii gradului de diagnosticare şi a accesului la tratament.

*** APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul "Pentru drepturile tale!", organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Organizaţia militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfăşurând activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor. www.hepato.ro

Marinela Debu
Preşedinte APAH-RO