Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministerul pentru românii de pretutindeni
23 iulie 2019, Rignano Flaminio

Hramul Bisericii împreună cu tabăra de vară ca într-un sat românesc la Rignano Flaminio

Cu ajutorul lui Dumnezeu, şi anul acesta Biserica "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" a îmbrăcat haine de sărbătoare, unde cu multă bucurie şi evlavie în cinstea Ocrotitorului, peste 400 de persoane au participat la spectacolul de final al Taberei de vară de la Schitul "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Rignano Flaminio, eveniment care s-a încheiat cu ocazia hramului Bisericii.

Evenimentul celei de a IV-a ediţii a Şcolii de Vară - în acest an intitulată: "Artă şi cultură în satul românesc prin ochii copiilor" - din cadrul unui proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni s-a derulat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a Preasfinţitului Episcop Siluan şi a Preasfinţitului Atanasie de Bogdania, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Şi anul acesta, proiectul a beneficiat de patronajul Ambasadei României în Italia şi al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun.

Sărbătoarea hramului şi încheierea taberei de vară s-au derulat astfel:

Vineri seară, 19 iulie 2019, ora 19:00 credincioşii au venit la Schit pentru slujba vecerniei cu litie în cinstea Sfântului Prooroc Ilie, slujbă la care erau prezenţi majoritatea preoţilor din Protopopiatul Lazio II al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu ocazia hramului şi pentru întâlnirea protopopială lunară, la care s-au discutat problemele administrative din cadrul Protopopiatului Lazio II.

Sâmbătă dimineaţă, 20 iulie 2019, începând cu ora 08:00 dimineaţă, micii elevi ai Şcolii de Vară, împreună cu ai lor părinţi şi credincioşii comunităţii au venit să aducă cinste şi rugăciuni Sfântului Prooroc Ilie prin participarea la slujba utreniei şi a Sfintei Liturghii, la care mare parte dintre ei s-au şi împărtăşit cu Sfintele Taine. Părintele Horia Grădinaru a adresat un cuvânt de folos credincioşilor prin care i-a îndemnat pe cei prezenţi să ia exemplu la râvna şi credinţa Sfântului Prooroc Ilie.

În încheiere, sărbătoarea de sâmbătă s-a încheiat printr-o agapă oferită cu mult drag de membrii consiliului şi al comitetului parohial la care au participat toţi cei prezenţi.

Atmosferă de sat românesc

Duminică, după Sfânta Liturghie, cei 60 de copii cu vârste de la 3 la 17 ani au prezentat în faţa publicului numeros - ajutaţi de cei patru profesori ai lor şi de părintele ieromonah Ştefan (Victor Simion), precum şi de părinţi - un spectacol cu cântece şi dansuri tradiţionale şi sceneta "Soacra cu trei nurori". Copiii şi adolescenţii provin, ca şi în anii trecuţi, din localităţile din zona de nord a Romei: Rignano Flaminio, Morlupo, Prima Porta, Monterotondo, Civita Castellana şi Sant Oreste.

"Tabăra de la Rignano este şi Şcoală de vară în care urmărim să câştigăm partea bună pentru elevii participanţi, formarea duhovnicească mai întâi de toate, deoarece copilul trebuie să trăiască Şcoala de vară ca ceva deosebit, care să-i rămână ca o amintire şi în acelaşi timp să îi transmită o trăire care să continue pe tot parcursul anului şi să aştepte cu nerăbdare anul următor să participe din nou la Şcoala de vară. În sensul acesta prima dintre activităţi este participarea la Sfânta Liturghie, de două ori pe săptămână, miercurea şi vinerea iar în celelalte zile: luni, marţi şi joi participă la rugăciunea de dimineaţă, la utrenie şi alte activităţi catehetice, iar cei cazaţi în cadrul mânăstirii participă la slujbe, la mici ascultări după puterile lor, şi ziua se încheie cu rugăciunile serii citite în Biserică, înainte de culcare" explică părintele Ştefan.

"Mulţumirea sufletească este că pot trăi şi eu sentimentele unei familii - pentru că am ales viaţa călugărească - de a avea o familie numeroasă (vin dintr-o familie numeroasă de opt copii) şi în acelaşi timp mulţumirea sufletească este pentru că cei mici pleacă cu un bun bagaj de cunoştinţe fie acelea duhovniceşti mai întâi de toate, deoarece sunt copii care nu au posibilităţi să meargă în fiecare duminică la Sf. Liturghie, dar pe durata Şcolii de vară participă de două ori pe săptămână. Sunt copii care nu au curajul să se apropie să cânte la strană sau să cânte Sf Liturghie de acolo de unde stau ei în biserică, dar la Şcoala de vară ei se apropie şi cântă împreună cu toţi copii. La Sfânta Liturghie se trăieşte, se participă, nimeni nu este spectator; creştinul nu trebuie să fie spectator, trebuie să fie participant şi trebuie să trăiască!"- mai subliniază părintele Ştefan.

Tocmai de aceea la finalul Taberei de vară toţi elevii Şcolii - de la mic la mare - cântau în biserică, precum şi la spectacolul susţinut de ei sub coordonarea atentă a profesorilor lor: Elena Constantin şi Mihaela Bădescu din Bucureşti, Mircea Costel din Constanţa şi Nina Toma din regiunea Lazio. De la fiecare în parte au învăţat câte ceva: poezii şi cântece româneşti, dansuri tradiţionale, jocurile copilăriei părinţilor ca "v-aţi ascunselea", "leapşa", "ţară - ţară vrem ostaşi" sau trasul cu arcul, pictura pe pânză, pe lemn, sticlă, pe piatră, dar şi pe ceramică cu influenţe româneşti din diverse regiuni ale ţării.

La încheierea serbării toţi copiii au primit diplome şi alte cadouri. Cu acest prilej vice-consulul Ionuţ Urs, alături de ministrul consilier George Miloşan au transmis mesajul ambasadorului României în Italia, George Bologan: "Este o mare bucurie pentru mine să vă pot transmite gândul şi preţuirea mea cu ocazia celebrării Hramului Schitului "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul".

Sărbătoarea de astăzi reprezintă un prilej de reflecţie şi de analiză pentru toţi membrii comunităţii, având rolul de a ne determina să cultivăm în sufletele noastre virtutea" astfel începe mesajul ambasadorului Bologan, care a amintit totodată că acest an are o semnificaţie deosebită pentru întreaga naţiune română, odată cu celebrarea a 30 de ani de la Revoluţia română din 1989, "moment esenţial pentru destinul poporului nostru, care a contribuit la construirea unei societăţi puternice, bazată pe egalitate şi dreptate, precum şi la educarea tinerilor în spiritul afirmării unei culturi a libertăţii, a valorilor fundamentale ale democraţiei, a statului de drept şi a pluralismului".

Ambasadorul României la Roma a mai subliniat în mesajul său şi importanţa prezenţei bisericilor în comunităţile de români din Diaspora: "Deşi departe fizic de ţară, dar niciodată departe sufleteşte, românii din Diaspora contribuie neîncetat la dezvoltarea României şi la păstrarea identităţii naţionale prin promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a culturii româneşti. Bisericile noastre au o contribuţie majoră la promovarea unităţii neamului românesc cultivând în sufletele credincioşilor români conştiinţa trează că ei au aceeaşi obârşie, ca neam şi aceeaşi limbă.

Doresc să mulţumesc în mod particular organizatorilor proiectului "Şcoala de vară de la Rignano Flaminio", aflat la a IV-a ediţie, deoarece prin ceea ce fac, transmit mai departe tinerelor generaţii valorile noastre, învăţându-i să respecte ceea ce ne ajută să ne individualizăm printre celelalte naţiuni. Valorile noastre sunt în primul rând oamenii, cel mai important tezaur al României, unii reuşind să ducă numele ţării dincolo de hotare, scriitori precum Mihai Eminescu, Mircea Eliade, filosofi precum Emil Cioran, compozitori ca George Enescu, sculptori precum Constantin Brâncuşi, pictori ca Nicolae Grigorescu sau sportivi ca Gheorghe Hagi ori Simona Halep. Român ca voi sunt şi eu, şi astăzi, vă mulţumesc tuturor pentru că simţiţi, vorbiţi şi gândiţi româneşte!"

Datorită prezenţei bisericilor, se poate trăi româneşte chiar şi în Italia. Marinela Achiţei este mămica a trei fete, cea mai mare de 16 ani, şi a unui băieţel de doi ani. Toţi patru au participat zilnic la Tabăra de vară. La fel ca mama lor care pregătea zilnic, alături de alte mămici şi bunici, micul dejun, prânzul, gustarea de după amiază şi cina elevilor şi profesorilor din tabără. "Datorită Şcolii de vară copiii mei au învăţat să vorbească româneşte şi nu numai: să danseze româneşte, să se îmbrace româneşte şi să picteze icoane pe lemn, pe sticlă, să picteze căni de ceramică, să coase!" mărturiseşte Marinela Achiţei din Botoşani, de 13 ani în Italia. "Familia mea, viaţa mea, bucuria mea sunt toate aici! Datorită faptului că l-am cunoscut pe părintele Ştefan, noi nu mai vrem să mergem acasă, în România. Deci pentru noi este mai mult decât România aici, este tot: alinarea, mângâierea, tot absolut!" mai adaugă tânăra mămică - Marinela Achiţei cu lacrimi în ochi.

Şi părinţii au dreptul la o tabără de vară

Tabăra de vară s-a încheiat, însă Schitul "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" rămâne cu porţile deschise pentru toţi copiii sau părinţii care vor să mai petreacă zile de vacanţă ca într-un sat românesc. În plus de la 1 august până la 30 septembrie 2019, vor avea loc activităţile dedicate părinţilor sub forma unor întâlniri informale cu scopul încurajării comunicării şi a schimbului de experienţă între ei şi cei mici, pe diverse teme legate de sfera relaţiei părinte-copil şi a provocărilor legate de tema integrării copiilor în contextul multicultural/multireligios/multietnic în care trăiesc aceste familii.

Acestui proiect derulat de Schitului Ortodox Român "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, i s-au alăturat ca parteneri media: Departamentul mass-media şi informare din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Radio România, TVRI, Trinitas TV, Gazeta Românească, agenţia de presă Agerpres.

Pentru mai multe detalii privind desfăşurarea proiectului, se poate consulta şi pagina de facebook: Şcoala de Vară de la Rignano Flaminio - @scoaladevararignanoflaminio

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.