Vernisajul expoziţiei permanente "Senatul României, instituţie marcantă pentru istoria statului modern român"

Marţi, 25 iunie, la Senat, a avut loc vernisajul expoziţiei permanente ,,Senatul României, instituţie marcantă pentru istoria statului modern român" în sala de şedinţe a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului.

Expoziţia este dedicată documentelor juridice relevante pentru activitatea Senatului ca instituţie marcantă a istoriei societăţii şi democraţiei româneşti şi a fost realizată în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Arhivele Naţionale ale României.

"Sunt foarte mulţi oameni care vin în Parlament să vadă "fabrica de legi" şi sunt impresionante multe din sălile de aici, dar oamenii nu au ocazia să vadă şi "laboratorul" fabricii de legi, care, de multe ori, e Comisia juridică. Fiind în Comisia juridică, pot să mărturisesc că sunt, într-un fel, "recidivist": am iniţiat, la Ministerul Justiţiei, o expoziţie permanentă împreună cu Universitatea de Artă şi am adus tapiserie făcută de studenţi, decorând, în acest fel, ministerul. Expoziţia este şi astăzi acolo şi arată că justiţia, lato sensu, nu este o cetate în care cultura să nu pătrundă", afirmat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

"Suntem onoraţi de faptul că fondurile Bibliotecii Naţionale a României au constituit una dintre sursele documentare ale acestei expoziţii care reuneşte acte ce au stat la baza creării statului constituţional modern. Expoziţia organizată de Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului reprezintă mai mult decât o istorie a Senatului. Aceasta punctează, de fapt, câteva repere din istoria României, reamintind importanţa şi responsabilitatea care îi revine acestei camere a parlamentului - "adunarea ponderatrice", cum era numită la înfiinţare, care a analizat şi a dezbătut toate legile statului modern, fiind alcătuită din personalităţi care au marcat destinul ţării de-a lungul istoriei", a adăugat Carmen Mihaiu, directorul Bibliotecii Naţionale.

Directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa, a accentuat că arhivele reprezintă memoria socială a naţiunii şi că instituţia a făcut un pas important în direcţia digitalizare documentelor medieval şi de stare civilă.

La eveniment au fost prezenţi, alături de membrii Comisiei juridice a Senatului şi partenerii proiectului, Călin Popescu Tăriceanu - preşedintele Senatului, senatori şi deputaţi, precum şi directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu.