COD GALBEN: 11-12-2019 Intre 03:00 si 08:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Mureş;

APAH-RO lansează "Săptămâna românească a testării" pentru depistarea hepatitelor

17 mai 2019 - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) anunţă demararea celei de-a doua ediţii a "Săptămânii româneşti a testării", parte a "Spring European Testing Week", campanie în cadrul căreia persoane din mai multe judeţe din ţară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B şi C.

Acţiunile de testare încep vineri, 17 mai, şi se desfăşoară în următoarele localităţi:
- judeţul Cluj, comuna Mihai Viteazu şi satele limitrofe: Cheia, Corneşti, Moldoveneşti
- judeţul Neamţ, oraşul Roman
- judeţul Bacău, oraşul Bacău

Pacienţii pot găsi toate informaţiile despre cabinetele unde au loc testările pe site-ul www.hepato.ro şi pe reţelele de socializare ale asociaţiei. De precizat că, în oraşul Pantelimon, acţiuni de testare au fost realizate în cursul săptămânii trecute.

"Spring European Testing Week este o iniţiativă care încurajează asociaţiile de pacienţi, profesioniştii din sectorul medical şi reprezentanţii autorităţilor să colaboreze pentru a intensifica acţiunile de testare şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la necesitatea diagnosticării timpurii a hepatitelor şi HIV. La nivel european, în anul 2018, 104 organizaţii au participat la proiectul pilot, printre grupurile ţintă testate fiind cei care folosesc droguri injectabile, lucrătorii sexuali, prizonierii, femeile însărcinate, populaţia generală, tinerii", a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

În cursul anului trecut, APAH-RO a testat peste 2.000 de persoane prin intermediul diferitelor acţiuni desfăşurate. Asociaţia susţine şi este implicată în mai multe campanii şi programe de testare la nivelul întregii ţării şi în anul 2019. În ianuarie, APAH-RO, în parteneriat cu autorităţile locale din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, a demarat o campanie de microeliminarea a hepatitelor.

De asemenea, din martie, asociaţia are un parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie pentru testarea hepatitei C.

"Acţiunile din această săptămână reprezintă încă un instrument în atingerea obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030. Deşi există mai multe campanii de testare este încă nevoie de a efectua depistarea persoanelor situate în zone defavorizate şi îndrumarea acestora către tratament, către un stil de viaţă sănătos, dar mai ales este nevoie de informare privind modalităţile de prevenţie. Fiecare dintre noi trebuie să se preocupe în a afla care este starea sa de sănătate. Este de mare ajutor faptul că putem cere medicului de familie să ne faciliteze testarea pentru hepatite deoarece aceste analize sunt în prezent decontate în pachetul de bază", a adăugat Marinela Debu.

Prin acţiunile desfăşurate în "Săptămâna românească a testării", APAH-RO doreşte să încurajeze şi medicii de familie din localităţile alese să trimită spre testare pacienţii aflaţi la risc. Implicarea cât mai multor factori din comunităţile locale este esenţială în lupta împotriva eliminării afecţiunilor hepatice.

Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârşitul anului trecut la cererea APAH-RO, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. În România sunt circa 600.000 de români care trăiesc cu hepatita C şi aproximativ 800.000 trăiesc având hepatita C. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), hepatitele virale B şi C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume.

*** APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul "Pentru drepturile tale!", organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Organizaţia militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfăşurând activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor. www.hepato.ro

Marinela Debu
Preşedinte APAH-RO