Partidul Democraţiei şi Solidarităţii - Demos şi-a lansat candidaţii pentru Parlamentul European

Partidul Democraţiei şi Solidarităţii - Demos şi-a anunţat lista candidatelor şi candidaţilor în alegerile pentru Parlamentul European, împreună cu Manifestul politic, în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 31 ianuarie, la Bucureşti.

"Ducem în Parlamentul European vocile celor uitaţi, ignoraţi şi lăsaţi în urmă. Vrem o Europă care asigură tuturor demnitate şi egalitate: la serviciu, la spital, la şcoală, pe stradă, acasă. Luptăm pentru zecile de milioane de europeni care trăiesc cu grija zilei de mâine"- se arată în manifestul politic al campaniei Demos pentru alegerile europarlamentare.

Partidul Democraţiei şi Solidarităţii - Demos s-a lansat în septembrie 2018 şi este braţul politic şi electoral al Platformei Demos, un grup cetăţenesc care numără aproximativ 800 de membri. Este prezent în peste 20 de oraşe din ţară şi diaspora şi luptă pentru egalitate, echitate, libertate, solidaritate, sustenabilitate, integritate, participare şi toleranţă.

Candidatele şi candidaţii Demos au fost aleşi prin vot intern de membrii partidului şi ai Platformei civice Demos, lista fiind alcătuită în majoritate de femei (9 din 12 candidaţi):

1. Claudia Linda Zsiga
2. Andreea Iorga-Curpăn
3. Daniela Gabor
4. Andreea Petruţ
5. Flavia Matei
6. Amalia Epure
7. Roxana Păduraru
8. Elena Trifan
9. Mihaela Biolan
10. Claudiu Crăciun
11. Joachim Cotaru
12. Daniel Iancu

Lista este deschisă de Linda Greta Zsiga, activistă romă pentru dreptul la locuire din Pata Rât, Cluj, care a militat în ultimii ani pentru asigurarea unei vieţi demne pentru toţi, indiferent de etnie sau de condiţia socială, pentru accesul persoanelor vulnerabile la locuinţe sociale şi accesul la educaţie pentru copiii dezavantajaţi. În lupta sa civică, Linda Greta Zsiga a avut aliaţi de la nivel naţional şi european.

Candidatele şi candidaţii Demos nu au mai fost implicaţi politic până în prezent, iar printre ei se numără persoane care au activat în ultimii ani la nivelul societăţii civile pentru susţinerea a numeroase cauze sociale şi civice, persoane recunoscute în mediul academic din România şi din străinătate, tineri din diaspora, angajaţi în mediul privat şi persoane din mediul rural.

Printre principalele teme pe care Demos le susţine în campania pentru europarlamentare se numără: apărarea drepturilor angajaţilor şi ale persoanelor marginalizate social; o economie europeană bazată pe cooperare şi nu pe competiţie; protecţia mediului; reorientarea Politicii Agricole Comune pentru a sprijini ţăranii, producătorii medii şi mici şi cooperativele; protejarea drepturilor şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

"Mă alătur cu tot dragul acestei liste foarte diverse pe care se regăsesc multe femei", a spus Andreea Iorga Curpăn. "Auzim deseori că politica nu este pentru femei, dar nimic nu este mai departe de adevăr. Femeile doresc şi sunt pregătite să intre în politică, dar partidele au întreţinut până acum practici şi reguli care le-au marginalizat. În Demos credem că progresul şi democraţia viitorului se traduc în afirmarea deplină a femeilor în toate sferele, inclusiv în politica naţională şi cea europeană", a adăugat aceasta.

"Eu vin din Anina, un oraş minier din sud-vestul României, în Caraş Severin, unde am trăit toate lipsurile tipice oraşelor monoindustriale care au fost lăsate de izbelişte în anii tranziţiei. Nu-mi sunt deloc străine lipsa căldurii în şcoli, programul de apă de patru ore, căratul lemnelor pentru foc sau drumurile la diferite municipii pentru programări medicale. Am trăit pe propria piele ceea ce trăiesc milioane de români din aceste zone monoindustriale", a mai declarat Andreea Iorga Curpăn.

"Acest demers al nostru trebuie înţeles ca o critică dură a acestei democraţii de tranziţie. Timp de 30 de ani ni s-a cerut nouă, familiilor noastre, comunităţilor noastre să ne sacrificăm, să acceptăm slujbe proaste, să acceptăm salarii mici, să acceptăm să se distrugă munţi ca să câştige unii nişte bani din exploatarea aurului. Credem că această societate a sacrificiului trebuie să se încheie.", a declarat Claudiu Crăciun, secretarul general al partidului şi candidat Demos, arătând de asemenea că în lista Demos nu sunt oameni politici, sunt simpli cetăţeni care au decis să facă acest pas ca să se auto-reprezinte, în primul rând, şi apoi să încerce să-i reprezinte şi pe ceilalţi.

"Cetăţenilor români li se prezintă astăzi o falsă alegere. Opoziţia de dreapta reduce Uniunea Europeană la lupta anticorupţie, dar ignoră sărăcia şi subdezvoltarea pe care o Europă socială le-ar putea elimina. PSD şi ALDE nu apără interesele Românei în Uniunea Europeană pentru că scopul lor este să nu mai dea socoteală în faţa legii. Credem că este nevoie atât de corectitudine şi integritate, cât şi de dezvoltare economică şi socială; iar acestea sunt posibile doar într-o Europă unită şi solidară. De aceea suntem pro-europeni, democraţi, şi solidari - în egală măsură!", a declarat Andreea Petruţ, candidată pe listele Demos pentru Parlamentul European.