COD GALBEN: 29-09-2020 ora 11 Intre 29 septembrie, ora 11:00 - 30 septembrie, ora 10:00 se va semnala 29 septembrie, ora 11:00 - 30 septembrie, ora 10:00Fenomene vizate COD GALBEN: 29-09-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:30 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Dolj, Județul Mehedinţi;

Creat de copii pentru copii, "Basmul Unirii" a fost lansat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Biblioteca Metropolitană Bucureşti a lansat "Basmul Unirii", rezultatul unui proiect dedicat Anului Centenar, menit să aprofundeze cunoştinţele pe care copiii le au cu privire la Marea Unire, la care 26 dintre filialele BMB s-au putut implica în organizarea şi derularea activităţilor, basmul devenind astfel itinerant. Ceremonia de lansare a basmului a avut loc marţi, 11 decembrie, la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor.

"Basmul Unirii" este un frumos exerciţiu de imaginaţie colectivă, care ilustrează conceptul Unirii, văzut prin ochii copiilor.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul doamna Ramona Mezei, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, domnul Claudiu Daniel Catană, consilier general al Primăriei Municipiului Bucureşti şi doamna Zvetlana Preoteasa, director general al Centrului de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti PROEDUS din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

"Poate vă întrebaţi de ce un basm? Pentru că basmele, am considerat noi, joacă un rol extrem de important din punct de vedere educativ. Prin intermediul poveştilor copiii pot descoperi lumea, iar "Basmul Unirii", pe care avem onoarea să vi-l prezentăm în această seară, este un frumos exerciţiu de imaginaţie colectivă, este ilustrarea conceptului Unirii prin ochiii copiilor prezenţi în această seară, aici, la Palatul Copiilor. Personajele fantastice au fost minunat reprezentate, iar valori ca dreptate, adevăr, solidaritate, dar şi curaj au fost caracteristici pe care copiii le-au atribuit personajelor create în acest basm. Aş vrea să vă spun că atât textul, cât şi desenele aparţin în totalitate copiilor. Acesta este basmul, creat de voi, dragi copii. Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi pus suflet în crearea acestui basm, tuturor copiilor, doamnelor bibliotecare, cadrelor didactice implicate. Mulţumesc de asemenea editurii RAO pentru înalta ţinută grafică şi pentru calitatea deosebită. Nu aş vrea să trec mai departe fără să spun faptul că acest basm este un concept al doamnei Zveltana Preoteasa, care se află alături de noi şi îi mulţumim foarte mult pentru această idee minunată şi îi mai mulţumim pentru sprijinul acordat în această seară în calitatea pe care o are în prezent, de director general al Centrului de Proiecte Educaţionale şi Sportive PROEDUS. Îi mulţumim încă o dată.", a afirmat Ramona Mezei, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

În cadrul evenimentului publicul spectator a putut viziona filmul adaptat după Basmul Unirii, scris de copii, realizat de echipa teatrului "Licurici" a BMB.

În prezenţa unui public numeros, directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti le-a înmânat celor 124 de copii care au scris basmul diploma de mic scriitor şi primele exemplare tipărite ale Basmului Unirii.

De asemenea, în foaierul sălii de spectacol invitaţii au putut vedea şi expoziţia Bucureşti 1918 - Bucureşti 2018, realizată cu materiale inedite din biblioteca digitală a BMB, ce prezintă o comparaţie între Bucureştiul de acum 100 de ani şi Bucureştiul de astăzi. Privitorul poate face o plimbare imaginară pe străzile vechii Capitale admirând biserici, monumente, clădiri ce marcau viaţa bucureşteană de acum un veac, realizând în acelaşi timp felul în care acestea s-au transformat sau au dispărut.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti este o reţea de 34 de biblioteci publice, care facilitează accesul la informare şi lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale, pe care o pune la dispoziţia publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureştiului, BMB contribuie activ la îmbunătăţirea calităţii vieţii membrilor comunităţii.