Proiectul european Live Skills şi-a prezentat obiectivele pentru sectorul Cultură şi Mass-Media

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, organizaţia reprezentativă din România pentru sectorul Cultură şi Mass-Media şi Institutul National pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) au prezentat astăzi, 20 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din Bucureşti, obiectivele proiectului european Live Skills, finanţat prin Programul Erasmus +, Acordul de Grant 2016-3203 /001-001 al Comisiei Europene.

Au participat reprezentanţi ai principalelor organizaţii şi instituţii din domeniu, British Council, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Opera Naţională Bucureşti. Autoritatea Naţională pentru Calificări, Comitetul Sectorial din Ramura Cultură, Sindicatul Naţional din Cultura-FAIR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, Uniunea de Creaţie a Artiştilor Interpreţi din România ICAR, Centrul Cultural "Teodor Burada", Muzeul Satului, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", Teatrul "Ion Creangă", Asociaţia de Dezvoltare a Filmului Românesc ADFR şi alţii.

Proiectul este coordonat de British Council şi implică 9 parteneri din patru ţări Bulgaria, Grecia, România şi Marea Britanie. Din România, alături de FAIR - MediaSind, participă Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală.

În deschiderea lucrărilor, noul director general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a prezentat modul în care instituţia publică de presă, în calitate de partener şi membru în cadrul Consiliului Naţional al Stakeholderilor, va sprijini proiectul european Live Skills.

Directorul general a explicat că profesioniştii din AGERPRES se vor implica în acest proiect pentru dezvoltarea abilităţilor celor care doresc să lucreze în domeniul media, artă digitală şi design, editare film/ video şi antreprenoriat cultural şi media: "Sunt foarte multe profesii din jurnalism care nu sunt bine definite, cum este cea de videojurnalist. AGERPRES poate contribui în acest proiect frumos, un proiect de care, cred eu, că România avea nevoie de ceva timp. Până acum nu a existat o astfel de iniţiativă amplă în care să pună laolaltă oameni cu idei din domeniul jurnalismului, care să aducă un aport important pentru dezvoltarea acestei profesii. AGERPRES poate furniza pieţei de media produse integrate formate din text, foto şi partea video, produse care au fost premiate pe plan internaţional, dar poate să fie şi un bun formator prin profesioniştii pe care îi are. Toţi cei care îşi doresc să se perfecţioneze în aceste domenii pot să ia contact şi cu partea practică, să înveţe în studiourile AGERPRES cum se poate ajunge de la un produs brut la un produs finit" - a afirmat directorul general.

Directorul General al Institutului Naţional din Cultură, conf. Univ. Dr. Carmen Croitoru, a prezentat obiectivele proiectului, arătând că acesta va încerca să soluţioneze lipsa de competenţe identificate şi va răspunde cererii de noi competenţe în domeniile Audiovizual şi Artele spectacolului. Proiectul va contribui la sporirea capacităţii de angajare şi a mobilităţii profesioniştilor şi a studenţilor din domeniul cultural şi media, va spori competitivitatea sectorului şi va construi un viitor sector cultural vibrant, robust şi sustenabil.

Directorul British Council Bucureşti, Nigel Bellingham, coordonatorul Live Skills a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea în proiect şi a promis tot sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru atingerea obiectivelor proiectului, legate de creşterea competenţelor în sectorul cultură şi mass-media, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.

Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/ film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural. Ulterior, programele de învăţare vor fi adaptate în vederea utilizării pentru o gamă mai largă de profesii şi de alte domenii ale sectorului creativ şi cultural, urmărindu-se ca materialul produs de proiectul Live Skills să fie transferabil şi sustenabil.

Pentru ca proiectul să aibă o strânsă legătură cu piaţa muncii, preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, a subliniat importanţa funcţionării Comitetului Naţional al Stakeholderilor (Naţional Stakeholders Committees), din care fac parte principalele instituţii din cultură şi mass-media, precum şi liber profesionişti din domeniu. Aceştia vor participa la interviuri, focus-grupuri şi întâlniri, cu scopul de a identifica şi analiza nevoile de competenţe, lacunele şi lipsurile care afectează domeniul şi vor identifica tendinţele forţei de muncă în acest sector.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bucureşti, 20 noiembrie 2018