Exponatul lunii noiembrie 2018, la Muzeul Naţional de Istorie a României:

Steagul delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918

În contextul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, în perioada 1 - 28 noiembrie 2018, un obiect cu o valoare istorică deosebită - steagul delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918.

Vernisajul micro-expoziţiei, organizate în cadrul seriei "Exponatul lunii", va avea loc joi, 1 noiembrie 2018, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Steagul tricolor care a însoţit delegaţia comunei Lupşa (jud. Alba), la Marea Adunare Naţională care a avut loc la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară. Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă. Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Clapă, unul dintre participanţii la Marea Adunare Naţională.

Astăzi, steagul de la Lupşa face parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur.

Steagul comunităţii din Lupşa este şi subiectul cărţii "Povestea unui steag tricolor". Scrisă şi publicată iniţial în 1987 de către regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio şi publicist, Ioan Ion Diaconu şi reeditată acum, la 100 de ani de la întâmplările din această istorisire, "Povestea steagului tricolor" va fi prezentată publicului în cadrul vernisajului, în compania fiicei autorului, jurnalista Mădălina Diaconu.

Micro-expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 1 - 28 noiembrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 - 17:00.