"Am continuat să dăm împreună startul în viaţă şi în 2018!"

Maratonul Sibiului

Prin proiectele şi acţiunile sale, Asociaţia Baby Care şi-a propus, încă de la înfiinţare, din 2006, să facă posibilă îngrijirea nou-născuţilor din maternitatea Sibiu la cele mai înalte standarde de calitate şi performanţă. În mod evident, aceste standarde implică echipamente noi, moderne, sigure şi performante şi pregătire profesională de înalt nivel. Echipa de medici, asistente şi părinţi din care este formată Asociaţia Baby Care nu ar putea realiza aceste idealuri fără sprijinul comunităţii sibiene, al partenerilor şi donatorilor, unii vechi şi de nădejde prieteni, alţii mai noi dar sperăm noi de "cursă lungă".

An de an am încercat, prin proiectele noastre să ne ducem la îndeplinire planurile. Suntem onoraţi de încrederea comunităţii, partenerilor şi prietenilor noştri şi credem că cel puţin o parte din încredere se datorează transparenţei în ceea ce priveşte toate activităţile asociaţiei. În fiecare din ultimii ani am prezentat (şi vom continua să facem acest lucru) bilanţul financiar al asociaţiei şi rezultatele tuturor proiectelor noastre. Şi tot ca în fiecare an, dorim să mulţumim tuturor pentru ajutor!

Participarea la Maratonul Sibiului este deja o tradiţie pentru noi şi pentru partenerii noştri, Asociaţia Mâini Unite, organizaţia E.M.M.A. şi Asociaţia Unii pentru Alţii. Maratonul este nu doar cea mai mare oportunitate anuală de îndeplinire a scopului principal al asociaţiei - dotarea maternităţii cu echipamente moderne, sigure şi performante cu care să putem ajuta în continuare la reducerea complicaţiilor şi mortalităţii asociate prematurităţii şi altor afecţiuni perinatale.

Anul 2018 a fost anul celui de-al 6-lea proiect comun la maraton, proiect care a adus la start 964 alergători - copii şi adulţi. Alergătorii şi cei 1750 de susţinători au făcut din nou ca ţinta propusă - 150.000 lei, necesară achiziţionării a 5 incubatoare - să fie mult depăşită - 212.228,30 lei. În acest fel au putut fi achiziţionate 5 incubatoare închise (149.345 lei) şi 3 incubatoare deschise (59.999 lei).

Este o realizare extraordinară pentru care dorim să mulţumim din suflet tuturor inimoşilor alergători şi susţinători, inclusiv companiilor care au sprijinit proiectul nostru. Mulţumim, Takata - Joyson Safety Systems, Continental Automotive, Marquardt, Eurofoam, Sykes, Azets Insights, Visma, Policlinica Astra, Somarest, Bilstein, Ceprocs, NTT Data, Bearing Point, IFM, Stefanini, GLS. SC ODU, Smart Bill, ProIT, Keep Calling, Colt, Kuka, Sobis, AAS, Compa SA. Maratonul e prilej de sport şi bucurie şi a fost şi anul acesta. Felicităm şi mulţumim pentru organizare şi colaborare organizatorului Maratonului Sibiului, Fundaţia Comunitară Sibiu.

Ne-au ajutat, din nou, dragii noştri ambasadori: Anca Mărginean, Nicolle Stănese, Radu Nechifor, Teodor (Fane) Tulpan şi Iulian Pănescu. Campioni la fundraising au fost Radu Hasan - cel care a reuşit de unul singur să adune fondurile necesare achiziţionării unui incubator -, Sorina Buksa (sosită tocmai din Belgia pentru maraton), Oana Jurj (pentru a 5-a oară în primii 5 fundraiseri), Patricia Corcoveanu, Anna Creţu, Sorin Iurian şi Gabriela Hila, prieteni dragi şi foarte inimoşi şi de această dată. Nu în ultimul rând dorim să mulţumim partenerilor noştri în acest proiect, Asociaţia Mâini Unite, Asociaţia Unii pentru Alţii şi Organizaţia E.M.M.A.

Cu excepţia unuia, toate incubatoarele achiziţionate în cadrul proiectului au fost donate secţiei de Prematuri pentru a înlocui incubatoarele vechi de peste 35-40 de ani. Ultimul incubator a fost donat secţiei de nou-născuţi, urmând a fi folosit în punctul de reanimare neonatală de la sala de naşteri.

Ciprian Ciocan, director executiv al Fundaţiei Comunitare Sibiu: "Puterea unei comunităţi e dată de felul în care-i tratează pe cei mai vulnerabili dintre membri săi. Cred că susţinerea pe care sibienii o oferă prematurilor este un semn că suntem pe drumul cel bun".

Radu Hasan, alergător la semimaraton şi fundraiser: "Până ce soţia mea nu a rămas însărcinată cu gemeni şi am început să ne documentăm, nu am înţeles ce lucruri minunate se întâmplă la secţia de neonatologie din Sibiu. Nu am mai stat pe gânduri şi am decis să strângem, împreună cu prietenii, banii pentru un incubator. Maratonul Sibiului a fost prilejul excelent pentru a realiza asta".

Oana Jurj, mamă de gemeni prematuri, ambasador Baby Care, alergător şi fundraiser: "De 6 ani alergător la Maratonul Sibiului, de 5 ani alergător Baby Care şi de tot atâţia ani fundraiser. De fiecare dată cu aceeaşi bucurie şi cu aceeaşi energie pentru că ştiu câtă nevoie de ajutor au copilaşii născuţi prematur. Am reuşit alături de susţinătorii mei sa strângem o sumă importantă de bani pentru proiectul "Dăm startul în viaţă" şi asta mă motivează să continui şi să le mulţumesc tuturor."

Sorina Bucşa, alergător la semimaraton şi fundraiser, venită din Belgia la maraton: "De trei ani urmăresc şi susţin proiectul "Dăm startul în viaţă" în cadrul Maratonului de la Sibiu. Îmi sunt dragi toate cauzele ce aduc un sprijin şi speranţă dar proiectul legat de bebeluşi îmi e cel mai aproape de inimă. Anul acesta am decis să mă implic activ ca alergător şi fundraiser. Am avut alături, atât acasă în România cât şi la Bruxelles, prieteni şi colegi minunaţi ce au contribuit cu drag la strângerea de fonduri. Niciodată nu m-am simţit înconjurată de atâta energie pozitivă, am alergat primii kilometri cu lacrimi şiroaie pe obraz de emoţie. Am plecat de la Sibiu cu un munte de energie pentru tot anul iar anul viitor mă voi întoarce negreşit! Gândul că ajut copilaşii grăbiţi să vină pe lume m-a făcut să alerg cu o energie nebănuită. Ei au un drum mult mai greu de străbătut decât cei 21 de km "ai mei". Dar ştiu sigur că nu vor străbate acest drum singuri, noi le vom fi alături cu tot ce putem."

Patricia Corcoveanu, alergător şi fundraiser: "Când o femeie se trezeşte în postura de mamă de prematur simte că totul se prăbuşeşte în jurul ei. Pentru a ajunge în siguranţă acasă împreună cu copilul are nevoie de medici buni, de minuni şi aparatură performantă. Medici buni avem, minuni există, aşa că nu ne rămâne de făcut decât să ajutăm la achiziţionarea aparaturii performante. Pentru asta ajut în fiecare an acest proiect, pentru ca o mama de prematur să treacă cu bine peste această perioadă grea şi să işi poată duce copilul acasă, şi să se bucure în familie aşa cum au visat."

Simona Marţi, organizaţia E.M.M.A.: "Până anul acesta nu am alergat niciodată, chiar dacă sunt, de ani buni, eu şi organizaţia E.M.M.A., alături de Baby Care. Fiind mamă de îngeri şi mamă de gemeni născuţi prematur, în cei 5 km pe care i-am alergat m-am gândit la ei, la cei 5 copii ai mei, 3 rămaşi doar în suflet şi 2 lângă mine. Aşa am realizat încă o dată importanţa gestului meu şi al câtorva sute de oameni care au susţinut şi susţin în continuare acest proiect minunat ÂŤ Dăm startul în viaţă Âť. Lucrurile extraordinare nu apar din zona de confort. Ieşiţi de acolo şi fiţi alături de proiectul nostru ca să continuăm dotarea terapiei intensive neonatale cu echipamente moderne, alături de echipa Baby Care pentru ca speranţele părinţilor de a duce acasă un copil sănătos trebuie să devină realitate."

Anna Creţu, educatoare, alergător şi fundraiser: "Pentru ce am alergat? E simplu: mi-am lăsat paşii să alerge călăuziţi de cele două steluţe ale mele, din cer. Sperând ca micuţii de la Baby Care vor ajunge sănătoşi acasă, în braţele mamelor lor ... atât!"

Maratonul dotării maternităţii cu echipamente performante

Am tot spus că în Secţia de Prematuri există încă incubatoare vechi de peste 35 de ani. Funcţionale dar depăşite fizic şi moral. Şi dacă am tot spus, au existat oameni care ne-au auzit şi care ne-au dat o mare mână de ajutor. Considerăm minunat gestul domnului Virgil Şoncutean, CEO Allianz Ţiriac, care nu numai că a venit de la Bucureşti şi a alergat la maraton dar a şi donat un incubator nou şi modern secţiei de prematuri (30.000 lei). Îi mulţumim şi îl aşteptăm şi anii viitori în echipa noastră.

De asemenea, un alt incubator performant (29.998 lei) a fost donat secţiei de prematuri de către Optima Grup Sibiu, un "grup" de oameni frumoşi şi generoşi care ne-au promis deja că ne vor sta alături şi în anii care urmează. Mai mult, domnul Viorel Helju a alergat pentru piticii noştri la Maratonul Sibiului al treilea an la rând. Mulţumim, pentru noi dar mai ales pentru piticii pe care îi îngrijim este un cadou minunat.

Viorel Helju, Optima Grup: "Optima Grup a decis să susţină Asociaţia Baby Care prin achiziţia unui incubator nou pentru secţia de neonatologie. Cu siguranţă şi pe viitor compania noastră va susţine cauzele umanitare şi se va dedica pentru ca oraşul nostru să devină un oraş cu mai puţine griji şi oameni fericiţi şi sănătoşi."

Şi maratonul continuă ...

În ultimii ani ne-am concentrat pe nevoia schimbării incubatoarelor din secţia de prematuri dar nevoi există şi în terapia intensivă neonatală unde echipamentele, folosite la foc continuu încep să se învechească şi să se strice. Asociaţia LaPrimulBebe ne-a întins o generoasă mână de ajutor exact atunci când aveam mai mare nevoie. Graţie generozităţii comunităţii mamelor din această asociaţie terapia intensivă neonatală s-a îmbogăţit cu un incubator foarte modern, închis/deschis, dotat cu pulsoximetru, destinat special prematurilor cu greutate extrem de mică la naştere. Valoarea echipamentului este de 138.706,4 lei. De asemenea, o masă nouă de resuscitare cu aparat de ventilaţie şi pulsoximetru incorporat (în valoare de 67.116 lei) a înlocuit masa veche de reanimare din ce-a de-a doua sală de operaţii cezariene aşa încât, de acum, vom avea condiţii optime şi moderne de resuscitare în toate sălile de naştere şi operaţie. Mulţumim generoaselor şi inimoaselor mame din asociaţia LaPrimulBebe, ne dorim să ne fiţi aproape şi să dezvoltăm proiecte împreună pentru mai binele copiilor noştri!

Oana Popescu, CEO Asociaţia LaPrimulBebe: "LaPrimulBebe este o comunitate de sprijin pentru mame cu peste 52.000 membre active în toată ţara, cu filiale în 18 oraşe. În Sibiu avem o comunitate tânără, la început de drum, dar este o comunitate foarte faină, cu oameni deosebiţi, iar asta ne dă speranţa că şi această comunitate se va dezvolta frumos. Misiunea ONG-ului nostru este aceea de a sprijini mamele la început de drum. Deşi poate nu pare aşa din exterior, primii ani după naşterea unui copil sunt extrem de dificili pentru mame. Prin grupurile noastre de Facebook noi oferim mamelor atât suport emoţional, prin împărtăşire de experienţe 24 de ore din 24, cât şi suport informaţional, prin organizarea de evenimente gratuite dedicate special membrelor LaPrimulBebe. Până acum am organizat 100 de evenimente cu peste 20.000 de părinţi în săli. De asemenea, pentru a contribui în societate organizăm şi strangeri de fonduri. Până acum am strâns aproape o jumătate de million de euro, bani cu care am dotat maternităţi şi spitale de copii cu aparatură necesară, am construit un etaj în MagicHome, casa părinţilor cu copii bolnavi de cancer şi nu ne vom opri aici. Am decis ca în urma campaniei umanitare din primăvara acestui an să sponsorizăm Spitalul Judeţean din Sibiu pentru că întotdeauna demarăm proiecte umanitare în oraşele în care există o comunitate locală LaPrimulBebe, dar mai ales pentru că noi ne îndreptăm sprijinul către oameni valoroşi care pot lua ajutorul nostru şi îl pot multiplica. Iar Livia Ognean este exact unul dintre aceşti oameni. Am sponsorizat, astfel, Spitalul Judeţean Sibiu cu un incubator staţionar şi transport prematuri, ultra performant, pentru secţia de terapie intensiva prematuri şi o masă radiantă Infa warmer 1, pentru sala de naşteri, în valoare de 44.000 EUR. Poate lucrul care vorbeşte cel mai bine despre noi este faptul că fondatoarea asociaţiei noastre, Atena Boca, este singurul român ales de Facebook pentru a lua parte în programul internaţional Community Leadership 2018, o bursă oferită şi coordonată de Facebook Headquarters, ce asigură training pe durata unui an şi finanţare pentru 100 de lideri de comunităţi la nivel mondial. Atena este chiar acum în Statele Unite la sediul central Facebook pentru a lua parte la deschiderea programului. Pentru a da mai multă valoare spuselor mele şi pentru a putea transmite mai bine ce înseamnă sprijinul emoţional pe care îl oferim şi mediul pe care l-am creat în comunităţile noastre, vă las cu un exemplu. LaPrimulBebe este comunitatea în care se întâmplă foarte multe lucruri bune în fiecare zi între oameni care nu se cunosc. Ne suntem alături una alteia şi la bine şi la rău. Uneia dintre mamele noastre nu i-a supravieţuit copilul la naştere, a postat acest lucru în comunitate spunându-ne ca nu ne mai poate fi alături şi în aceeaşi zi o altă mamă care trecuse printr-o tragedie similară s-a dus la ea la spital doar pentru a îi fi alături, fără să se cunoască. Acestea sunt genul de exemple care ne dau nouă multă energie pentru a merge mai departe , ne demonstrează că LaPrimulBebe este cu adevărat o comunitate puternică şi ne fac să ne dorim să sprijinim cât mai multe mame. Ne bazăm şi pe ajutorul vostru, al celor prezenţi astăzi aici, pentru ca mamele la început de drum din Sibiu să afle de comunitatea locală LaPrimulBebe Sibiu, să ne caute grupul de facebook şi să se alăture ONG-ului nostru pentru a primi sprijin emoţional şi informaţional."

Maria Livia Ognean, medic şef al clinicii Neonatologie: "Îngrijirea nou-născuţilor şi prematurilor la cele mai înalte standarde presupune nu doar cunoştinţe medicale ci şi echipamente moderne, performante şi sigure. În neonatologie şi mai ales în îngrijirea prematurilor tehnologia modernă este vitală pentru supravieţuirea copiilor şi pentru reducerea complicaţiilor pe termen scurt şi lung. Pentru că nu doar supravieţuirea este importantă. Prematuritatea este principala cauză de morbiditate şi mortalitate în primul an de viaţă. Complicaţiile prematurităţii reprezintă a doua cauză de deces la copiii mai mici de 5 ani. Prematuritatea este cauza a jumătate din cazurile de paralizie cerebrală şi o cauză importantă de probleme cognitive, vizuale şi auditive. Calitatea îngrijirilor din primele zile, săptămâni şi luni de după naştere influenţează semnificativ rata acestor complicaţii. De aceea ne dorim nu doar să salvăm copii ci să oferim părinţilor copii sănătoşi. Iar pentru asta avem în continuare nevoie de ajutorul dvs.: părinţi, prieteni, sponsori, presă. Ne onorează încrederea şi sprijinul dvs. de până acum şi sperăm din suflet să ne rămâneţi alături în continuare. Mizăm în continuare pe sprijinul dvs. pentru ca, în continuare, nici un copil să nu sufere pentru că se naşte în România. Mulţumim!"

"E nevoie de un sat ca să creşti un copil", spune un proverb african. E nevoie de noi toţi pentru a da un start mai bun în viaţă copiilor noştri încă din primele minute de viaţă.

Valoarea totală a dotărilor comunicate: 478,043,7 lei.