COD GALBEN: 22-06-2021 ora 10 Intre instabilitate atmosferică temporar accentuată Interval de valabilitate se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată Interval de valabilitate COD PORTOCALIU: 22-06-2021 ora 10 Intre 23 iunie se va semnala val de căldură și disconfort termic accentuat COD GALBEN: 23-06-2021 Intre 07:10 si 09:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita;

18 Octombrie - Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

Cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, asociaţiile Ebano şi ADRI amintesc autorităţilor civile şi juridice Rezoluţia Parlamentului European din 12 mai 2016 referitoare la implementarea dintr-o perspectivă de gen a Directivei 2011/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor acestuia (2015/2118(INI)), cu referire îndeosebi la art.24, 27, 32, 37, 38. 53, 61, modificări care încă nu se regăsesc în practică.

Asociaţiile ADRI şi EBANO regretă faptul că nici după doi ani nu au fost aplicate prevederile Parlamentului European, şi ne referim mai cu seamă la vidul legislativ în legătură cu "Metoda Lover Boy", cu lipsa protecţiei specifice, juridice şi de asistenţă a victimelor (cu excepţia celor oferite în mod voluntar - gratuite şi nerecunoscute - de către asociaţiile de voluntariat).

România rămâne ţara cu numărul cel mai mare al victimelor traficului de fiinţe umane din Europa. Conform datelor comunicate de Parlamentul European, 70% dintre victime sunt europene. Tot europeni sunt şi 70% dintre traficanţi. Dintre victime, 51% sunt femei şi 20% sunt minore. Femeile reprezintă 95% dintre victimele exploatării sexuale.

Din cauza insuficientei cunoaşteri a metodei "Lover Boy" şi a intervenţiilor de identificare a victimelor, numărul acestora rămâne încă necunoscut.

Pentru statul italian, aceste persoane care "se prostituează de bunăvoie" nu sunt tutelate nici măcar de art. 4 L.75/58, la paragraful 1 fiind prevăzută doar "violenţa, ameninţarea şi înşelăciunea", Nu şi manipularea psihologică, cum se întâmplă în cazul metodei "Lover Boy".

Această situaţie, de o evidentă violare a drepturilor omului, este intolerabilă şi trebuie rezolvată.

Aceleaşi măsuri urgente şi eficiente sunt necesare şi în privinţa identificării corecte a victimelor, în special minori, aşa cum prevede atât legislaţia franceză, dar şi cea germană, din iulie 2017.

Asociaţiile noastre lucrează la o propunere de modificare legislativă in 12 puncte, care urmează să fie prezentată în scurt timp autorităţilor din Italia şi România.

Cu ocazia Zilei dedicate luptei împotriva traficului de fiinţe umane, ne întrebăm câte alte fete vor mai cădea victime al acestui flagel, cu câte alte riscuri se vor mai confrunta, cât de multe alte sacrificii nerecunoscute trebuie făcute până să avem o modificare normativă care să permită pe de o parte o modificare a percepţiei societăţii, pe de altă parte atât victimele, cât şi operatorii să poată beneficia de sprijinul necesar?