COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 04:00 si 07:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Bacău, Județul Iaşi; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 03:00 si 07:00 se va semnala local ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Alba, Județul Sibiu; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 02:20 si 07:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 02:10 si 07:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 02:10 si 07:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Botoşani, Județul Galaţi, Județul Vrancea, Județul Vaslui; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 02:10 si 07:00 se va semnala - ceaţă care determină scăderea vizibilității, local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 02:00 si 07:00 se va semnala local ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Mureş, Județul Harghita, Județul Harghita; COD GALBEN: 29-10-2020 Intre 02:00 si 07:00 se va semnala local ceaţă care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Sălaj, Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

TRANSCRIEREA DECLARAŢIILOR DE PRESĂ SUSŢINUTE DE PREŞEDINTELE PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL - 17 SEPTEMBRIE 2018

Bună ziua,

Partidul Naţional Liberal îl somează pe Dragnea şi pe acoliţii săi, să înceteze orice formă de presiune asupra Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privitoare la ancheta care să stabilească vinovaţii pentru reprimarea brutală a manifestaţiei paşnice din 10 august.

Tot mai multe acţiuni arată limpede că Liviu Dragnea, care se simte cu musca pe căciulă, atât el cât şi apropiaţii săi, Carmen Dan şi alţi factori decidenţi, caută prin orice mijloace să intimideze procurorii care anchetează acţiunile ilegale săvârşite de cei responsabili în călcarea în picioare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români care au manifestat paşnic pe 10 august.

Demararea evaluării procurorului general, Augustin Lazăr, de către ministrul Justiţiei, fără niciun motiv serios, nu reprezintă altceva decât o formă de presiune care se pune asupra Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, implicarea Inspecţiei Judiciare, evident, încălcând grosolan legea în derularea anchetei. Prin solicitarea dosarului anchetei către procurorii care se ocupă de ancheta respectivă din procuratura militară, arată foarte clar că există o tentativă de intimidare a procurorilor, de afectare a anchetei, astfel încât procurorii să nu poate să finalizeze această anchetă, să identifice toţi vinovaţii, toţi responsabilii pentru cei care au dat ordinele şi opus în practică ordinele de reprimare brutală a manifestaţiei din 10 august.

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat decizia de a sprijini toate demersurile constituţionale şi legale pentru transpunerea în modificare constituţională a iniţiativei civice "Fără Penali" de asigurare a integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

A doua decizie a Biroului Executiv a fost legată de iniţiative la nivelul parlamentar. Am luat decizia de a reveni cu solicitarea de a fi prezentă la "Ora Guvernului" Vasilica Viorica Dăncilă - premierul României, pentru a da seamă de deteriorarea gravă a situaţiei economice şi sociale, care este produsă de Guvernul pe care îl conduce.

De asemenea, am luat decizia să depunem o moţiune împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru scăparea de sub control a pestei porcine. După refuzul majorităţii parlamentare de a constitui Comisia de anchetă care să analizeze clar cine sunt responsabili pentru scăparea de sub control a pestei porcine, am luat decizia să apelăm la această pârghie parlamentară. Pârghia moţiunii împotriva ministrului Agriculturii, pentru a arăta clar opiniei publice faptul că autorităţile din România nu au făcut nimic din ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a preveni pesta porcină şi, România este singura ţară din Uniunea Europeană în care pesta porcină a fost scăpată de sub control existând la ora actuală aproape 80% din cazurile de pestă porcină din România, din focarele de pestă porcină existând în România, ceea ce arată foarte clar, comparativ cu alte guverne din alte ţări europene, faptul că Guvernul României, ministrul Agriculturii şi ceilalţi actori guvernamentali responsabili sunt vinovaţi pentru răspândirea extraordinar de rapidă a virusului pestei porcine africane.

Am luat decizia de a chema la Parlament printr-o moţiune si ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în special pentru dezastrul pe care l-a provocat în finanţele publice locale, pentru faptul că a refuzat să respecte Legea bugetului de stat, a refuzat să respecte angajamentele anterioare ale Guvernului în privinţa bugetelor locale, lăsând un număr extrem de important de autorităţi locale fără resursele financiare necesare pentru asigurarea bunei funcţionări a autorităţilor blocând proiectele de investiţii ale autorităţilor locale. De asemenea, punând în pericol inclusiv absorbţia de fonduri europene în cadrul unor proiecte cu finanţare de la bugetul Uniunii Europene, prin lăsarea practic a autorităţilor locale fără sursele financiare necesare pentru cofinanţare şi, de asemenea, punerea în pericol a bunei asigurări a serviciilor publice către cetăţenii fiecărei comunităţi locale ca urmare a jefuirii bugetului local al fiecărei comunităţi locale.

De asemenea, am discutat şi am decis să declanşăm o serie de audieri atât a ministrului Agriculturii, cât şi a ministrului Transporturilor. În cazul în care aţi urmărit evenimentele de la sfârşitul săptămânii, inclusiv Comisarul european care reprezintă România, a spus clar că ministerul Transporturilor nu are capacitatea de a asigura absorbţia Fondurilor Europene. Niciun proiect nou nu este început, suntem spre finalul celui de al cincilea an al exerciţiului financiar bugetar 2014-2020 şi Ministerul Transporturilor nu a reuşit să înceapă nici un mare proiect nou de infrastructură, punând în pericol extrem de mare capacitatea României de a utiliza bani europeni pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport de care România are nevoie ca de aer. Niciun tronson de autostradă nu este început, niciun tronson de cale ferată nou nu este început, ce să mai vorbim de lucrările de asigurare a navigabilităţii Dunării, care sunt lăsate pe post de cenuşăreasă şi abandonate complet, iar în timpul asta Guvernul inventează parteneriate public privat pe tronsoane de autostradă pe care are dreptul să le finanţeze prin intermediul Fondurilor Europene.

(Ne puteţi spune pe problema referendumului pentru redefinirea familiei ce pregătiri va face PNL? Care este poziţia?)
Am luat decizia de a face un apel către celelalte forţe politice să nu politizeze acest referendum, să nu caute să câştige un capital electoral ieftin prin politizarea acestui referendum. Deja implicarea parşivă a lui Dragnea şi a lui Tăriceanu în emiterea de mesaje pentru acest referendum, riscă să compromită şi să afecteze comportamentul cetăţenilor la acest referendum. S-a ajuns la referendum. Referendumul este forma desăvârşită a democraţiei, prin care cetăţenii români pot să îşi exprime poziţia faţă de o temă importantă în societate. Apelez la liderii politici să îi lase în pace pe cetăţenii, să nu politizeze acest referendum, să lase toate organizaţiile societăţii civile, să lase biserica, să lase toţi actorii nepolitici să îşi susţină punctele de vedere în acest referendum şi, mai ales, să lase fiecare cetăţean român să voteze în conformitate cu propria conştiinţă. Am luat decizia de a desemna reprezentanţi la nivelul fiecărei secţii de votare. Am luat decizia de a asigura asigurarea respectării legii şi a corectitudinii votului în acest referendum. De asemenea, lăsăm libertatea fiecărui membru, simpatizant al Partidului Naţional Liberal, să se poziţioneze la acest referendum în conformitate cu propria conştiinţă. Sigur că fiecare are libertatea de a decide cum votează, pentru că în chestiuni care ţin de convingeri intime, în probleme de conştiinţă, nu cred că are ce să caute decizia politică.

(Şi un calendar dacă ne puteţi spune. Când vor fi depuse aceste moţiuni simple? Când veţi chema la audieri pe cei doi miniştrii?)
Ca şi ordin de urgenţă, prima moţiune pe care o vom depune este moţiunea împotriva ministrului Daea. Este posibil să o anunţăm chiar în plen, dacă va fi posibil în cursul acestei săptămâni. Următoarea moţiune va fi împotriva ministrului Finanţelor, depusă în cursul săptămânii viitoare. În ceea ce priveşte audierile în Comisia de agricultură a tuturor responsabililor de scăpare de sub control a pestei porcine, va demara în cursul acestei săptămâni. De asemenea, la Comisia de transporturi, am decis convocarea ministrului Transporturilor, a directorului CNAIR, a directorului CFR infrastructură, pentru a prezenta situaţia la zi şi, mai ales, să prezinte explicaţiile pentru care nu au luat măsurile care le-au fost solicitate de la nivel European astfel încât să ne ajută să putem să accelerăm absorbţia fondurilor europene în proiecte mari de infrastructură.

(Am observat ca aţi făcut un apel la mobilizarea filialelor din teritoriu. Există un termen până când acestea trebuie să dea semne de mobilizare? Dacă nu merge cu vorba bună, îmi puteţi spune dacă ne putem aştepta la finele acestui an la alte măsuri organizatorice?)
După cum bine ştiţi Consiliul Naţional al partidului a votat un instrument managerial de evaluare a activităţii filialelor care este planul de acţiune trimestrial şi cele 20 de criterii de evaluare a progresului acţiunii politice a fiecărei filialei Judeţene. Săptămâna asta vom avea întâlniri cu toţi preşedinţii de filiale. Sub coordonarea vicepreşedinţilor regionali vom stabili obiectivele fiecărei filiale până la sfârşitul anului pe ultimul trimestru. Vom evalua modul în care au fost îndeplinite obiectivele pe trimestrele anterioare. Am convingerea că toate filialele Partidului Naţional Liberal se vor alia efortului general de pregătire a partidului pentru alegeri de pregătire a unei oferte politice a Partidului Naţional Liberal, atât pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât şi pentru alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare şi că nu va fi nevoie să luăm nicio măsură organizatorică.

(Preşedintele PMP Eugen Tomac va transmis dv. şi domnului Barna o scrisoare în care face apel la unitatea opoziţiei şi eventual o moţiune de cenzură, acum.)
Partidul Naţional Liberal a stabilit ca obiectiv prioritar pentru această sesiune parlamentară demiterea Guvernului Dăncilă, în special ca un mijloc de a pune punct sistemului de dominaţie a lui Dragnea şi a camarilei sale. De asemenea, am decis constituirea unei echipe de negociere din partea Partidului Naţional, care să ducă discuţii şi tratative cu toate grupurile parlamentare, iar în cazul PSD cu parlamentari individual, astfel încât să încercăm să convingem cât mai mulţi parlamentari ai PSD să voteze moţiunea de cenzură. O să avem o primă evaluare la sfârşitul acestei săptămâni, privitor la opţiunile care există astăzi la nivelul Parlamentului, şi în funcţie de aceasta evaluare vom decide paşii următori. Deoarece o poziţie are la dispoziţie într-o sesiune parlamentară o singură moţiune de cenzură, acest instrument poltic trebuie utilizat cu foarte mare seriozitate, nu trebuie să transformăm moţiunea de cenzură într-o competiţie între forţele opoziţiei, care vrea să se pună mai repede moţiune de cenzură, ci trebuie să hotărâm de comun acord care este momentul cel mai favorabil în care există cea mai mare şansă ca această moţiune de cenzură să primească votul din zona majorităţii guvernamentale, pentru ca altfel nu poate să treacă. Vă repet, avem nevoie în afară de votul parlamentarilor din opoziţie, avem nevoie de votul a cel puţin 65 de parlamentari care sunt în arcul guvernamental, care s-au manifestat în Parlament până astăzi ca susţinători ai Guvernului.

(Eugen Tomac spunea că acum ar fi momentul cel mai potrivit dat fiind criza pestei porcine)
Domnul Tomac oricând doreşte poate să discute cu mine. De altfel am şi discutat şi am şi făcut o primă analiză a situaţiei în care se vede cu ochiul liber că mai este necesar să ne asigurăm de un sprijin exterior substanţial pentru ca această moţiune de cenzură să aibă şanse, altfel riscăm să depunem o moţiune de cenzură, să ne lipsim de dreptul de a depune moţiuni de cenzură. Riscăm, de exemplu, să reunim PSD, care la ora actuală este într-o frământare evidentă şi eu cred că trebuie lăsat să îşi scoată ochii să adune resentimente ca urmare a meciurilor interne şi a răfuielilor cu cuţitele pe sub masă. Ca atare, vom evalua cu mare seriozitate, pentru că avem o mare responsabilitate ca Partid Naţional Liberal, deoarece este cel mai puternic partid al opoziţiei, să decidem momentul cel mai potrivit în care vom avea cea mai mare şansă de aduna voturi suplimentare.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.