COD GALBEN: 09-12-2019 ora 12 Intre 12:00 si 14:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 09-12-2019 ora 12 Intre 12:00 si 14:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m in Județul Alba, Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Harghita, Județul Sibiu;

Premieră! 2 expediţii montane aproape de limita oxigenului pentru Şcoala HOSPICE

În Bucureşti şi împrejurimi trăiesc peste 5.000 de copii cu prognostic de viaţă limitat. Peste 8.000 de părinţi sunt implicaţi în îngrijirea acestor copii bolnavi, dar nu beneficiază de o susţinere adecvată, medicală, socială sau psihologică. De asemenea, peste 10.000 de copii care se confruntă cu decesul unui membru al familiei au nevoie de suport.

"Din păcate, la ora actuală în România, în momentul în care un copil se confruntă cu un diagnostic incurabil, el ajunge să fie exclus nu numai de sistemul medical şi social, ci şi de cel educaţional. Deşi legea spune că învăţământul este obligatoriu şi gratuit până în clasa a X-a, sistemul educaţional public nu are resursele necesare pentru a răspunde copiilor cu nevoi speciale", a declarat Mirela Nemţanu, CEO HOSPICE Casa Speranţei.

Fundaţia HOSPICE, care de 26 de ani oferă servicii de îngrijire paliativă în România, a dezvoltat proiectul ŞCOALA HOSPICE, o şcoală incluzivă în care educaţia formală se îmbină cu cea nonformală prin intervenţii psihoeducaţionale acordate individual şi adaptate nevoilor în continuă schimbare ale copilului.

Proiectul a atras atenţia susţinătorilor care salută această iniţiativă, dorind să o facă tot mai cunoscută în rândul potenţialilor finanţatori. Una dintre persoanele care care sprijină iniţiativa este Eliza Niţescu, consultant pentru afaceri şi comunicare şi alpinist amator începând din anul 2014. Ea şi-a propus, începând cu 25 August, realizarea a două ascensiuni de altitudine care au drept cauză umanitară ŞCOALA HOSPICE. Prima expediţie va avea loc pe Grossglockner (3.798 m), cel mai înalt vârf din Austria (şi din Alpii de Est).

Grossglockner face parte din categoria vârfurilor ultra, având o proeminenţă topografică de peste 1.500 m, precum Everest sau Aconcagua. În primele zile ale lunii Septembrie, sportiva îşi va concentra eforturile pentru a escalada Eiger, a cărui popularitate în rândul alpiniştilor şi oamenilor obişnuiţi se datorează impozantei Feţe Nordice. Eiger este un munte cu altitudinea de 3.970 m deasupra nivelului mării, situat în Alpii Bernezi, un vârf impunător din orice unghi şi care merită urcat de pe oricare dintre traseele disponibile, niciunul dintre acestea neputând fi considerat uşor.

Eliza Niţescu are până în prezent 5 expediţii de altitudine reuşite (din tot atâtea tentative), ea deţinând până acum în "palmares" escaladarea Olimp (2.918 m, cel mai înalt vârf din Grecia, 2017) Aconcagua (6.962 m, cel mai înalt vârf din lume în afara Africii, 2017), Elbrus (cel mai înalt vârf din Europa, 5.642 m, 2016), Kilimanjaro-Uhuru Peak (cel mai înalt vârf al Africii, 2015), precum şi cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc (4.810 m, 2014 - fiind de altfel primul vârf pe care l-a atins, inclusiv din România). În toate aceste expediţii a avut drept cauză de umanitară cazurile copiilor care suferă de afecţiuni oncologice sau alt diagnostic incurabil.

Eliza şi-a propus ca în fiecare an să îndeplinească un obiectiv montan important, iar pentru 2019 are în plan atingerea celui mai înalt vârf din America de Nord, Denali (6.194 m), situat în Alaska, expediţie planificată iniţial să aibă loc în Mai/Iunie 2018, dar amânată din raţiuni strict financiare (până în prezent sportiva susţinându-şi toate expediţiile din resurse personale). Eliza Niţescu are în plan finalizarea proiectului 7Summits, care presupune atingerea celui mai înalt vârf montan de pe fiecare continent, proiect pe care l-a început în 2015 şi a cărui finalizare a planificat-o pentru anul 2022.

După subita şi tragică a dispariţie a mamei sale din cauza cancerului, Eliza a hotărât să se implice în viaţa tinerilor pacienţi diagnosticaţi medical, susţinând în special proiecte educaţionale, datorită profesiei mamei sale care a predat întreaga viaţă copiilor din ciclul primar. Pentru toată activitatea sa în domeniul voluntariatului, începută în anul 2013, Eliza Niţescu a fost distinsă în anul 2015, de către Dr. Raed Arafat, cu premiul "Voluntarul anului în domeniul sănătăţii", activitatea ei curentă de voluntariat desfăşurându-se în cadrul Fundaţiei de îngrijiri paliative HOSPICE Casa Speranţei.

Donaţiile pentru proiectul ŞCOALA HOSPICE se pot face direct în contul organizaţiei, RRO30RZBR0000060012201968, deschis la Raiffeisen Braşov, cu menţiunea: "ŞCOALA HOSPICE" sau prin intermediul platformei Galantom, la următorul link:

Targetul de fundraising pe care Eliza Niţescu îl propune este de 7.768 de lei (sumă corelată cu înălţimea cumulată a celor 2 vârfuri pe care îşi doreşte să ajungă), suma care va sprijini între 60 şi 120 de intervenţii în cadrul ŞCOLII HOSPICE.

Aproximativ 2.000 de intervenţii numără anual ŞCOALA HOSPICE (care funcţionează de la 1 Ianuarie 2015), un proiect cu beneficiari având vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, toţi elevi cu cerinţe speciale. Bugetul anual total al proiectului se ridică la valori cuprinse între 30.000 şi 60.000 de euro, în funcţie de numărul copiilor cuprinşi în program.

DESPRE HOSPICE CASA SPERANŢEI:
HOSPICE este cea mai mare fundaţie din ţară care oferă gratuit servicii specializate de îngrijire palitativă, fiind organizaţia care a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România, odată cu fondarea ei la Braşov, în anul 1992.

Organizaţia are două centre cu servicii integrate, în Braşov şi Bucureşti şi echipe mobile în Făgăraş şi Zărneşti pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii şi unităţi proprii pentru internare, la domiciliul pacienţilor şi în spitalele partenere. În cei 26 de ani de existenţă, HOSPICE a adus alinare şi speranţă pentru peste 20.000 de copii şi adulţi cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Speranţei dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel naţional şi internaţional prin informare, prin programe educaţionale dedicate profesioniştilor, pacienţilor şi comunităţii şi prin îmbunătăţirea legislaţiei în materie.

Fotografia HOSPICE este realizată pro-bono de Andrei Zafiu

Contact:
Eliza Niţescu (marketing &PR)
eliza@sunt-in-forma.ro