Proiect ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR LA SIMINOC

Proiectul "Împreună pentru Viitor la Siminoc", este un sub-grant derulat de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa, în perioada 15 iunie - 30 octombrie 2018, la Şcoala Gimnazială "Adrian V. Rădulescu" Murfatlar - structura Siminoc, în cadrul proiectului "Make Europe Sustainable for All"

Proiectul "Make Europe Sustainable for All" este finanţat de Programul de Educaţie pentru Dezvoltare şi Creştere a Gradului de Conştientizare al Directoratului General pentru Dezvoltare şi Cooperare din cadrul Uniunii Europene, şi combină expertiza şi experienţa a 25 de parteneri din 15 ţări europene, reţele europene sau globale, în perioada iulie 2017 - iunie 2020. În România proiectul este implementat de Fundaţia World Vision România .

Scopul proiectului: creşterea gradului de conştientizare legat de participarea tinerilor în comunitate, care să acţioneze cu spirit civic, educaţia acestora în spiritul voluntariatului, reducerea inegalităţilor şi rezolvarea nevoilor prin resurse proprii ale comunităţii din care aceştia fac parte pentru promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila şi a Agendei 2030.
Proiectul se adresează comunităţii din Siminoc, judeţul Constanţa şi urmăreşte stimularea membrilor acesteia în a găsi soluţii pe plan local la nevoile pe care le identifică şi a acţiona în scopul rezolvării lor. Membrii comunităţii sunt informaţi despre oportunităţile oferite de proiect şi sunt invitaţi să ia parte la activităţile proiectului în cadrul căruia s-a format un grup de iniţiativă şi acţiune locală.

Grupul de iniţiativă, format din 15 elevi din clasele V-VIII, va elabora şi va implementa, alături de membrii Asociaţiei Împreună pentru Viitor Constanţa, de profesorii şi părinţii voluntari, un număr de 4 planuri de acţiune.

Aceste planuri de acţiune, care au la bază nevoile comunităţii, identificate de elevi, vor ajuta la creşterea gradului de participare al tinerilor în comunitate, la reducerea inegalităţilor sociale şi educarea locuitorilor din Siminoc în spiritul activismului civic. În urma acestor acţiuni, grupul de iniţiativă va fi un exemplu pentru comunitate precum şi pentru colegii lor mai mici.

Ca răsplată a implicării şi efortului depus elevii vor beneficia de o excursie, intitulată "O zi Altfel ".

"Cu convingerea deplină că lumea copilăriei este o resursă inepuizabilă de sinceritate, joc şi inocenţă, acest proiect, construieşte viitorul în satul Siminoc. Grupul de iniţiativă, format, identifică nevoile comunităţii, elevii devenind agenţi ai schimbării în reducerea inegalităţilor sociale şi în educarea locuitorilor în spiritul activismului civic, prin valorificarea creativităţii şi a dorinţei lor de implicare socială", a declarat doamna învăţător Neacşu Nicoleta, coordonator de structură al şcolii din Siminoc.

Parteneri: Şcoala Gimnazială "Adrian V. Rădulescu" Murfatlar - structura Siminoc şi AYG ROMANIA

Partener media: Radio Constanţa

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa

Misiune: Împreună oferim copiilor şi tinerilor fără posibilităţi şansa de a schimba viitorul prin educaţie şi dezvoltarea comunităţii în care trăiesc. Acordăm sprijin oricărei persoane în nevoie şi promovăm implicarea şi voluntariatul ca instrumente de evoluţie socială.

Viziune: Ajutorul, respectul, implicarea şi voluntariatul sunt valori pe care ni le asumăm şi le promovăm prin toate acţiunile şi proiectele noastre.

Anda Dişea

Manager proiect Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa