COD GALBEN: 21-10-2019 ora 10 Intre 10:00 si 12:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 21-10-2019 Intre 09:00 si 12:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 21-10-2019 Intre 06:00 si 12:00 se va semnala Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Bacău, Județul Botoşani, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, APAH-RO: Testarea şi tratarea trebuie să fie obiectivele României pentru eliminarea hepatitelor

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor prin mai multe acţiuni de testare şi informare desfăşurate în toată ţara.

La nivel internaţional, mesajul acestui an este "Find the missing millions", toţi cei implicaţi în lupta pentru eliminarea afecţiunilor hepatice dedicându-se identificării mijloacelor adecvate pentru diagnosticarea persoanelor infectate. Hepatitele reprezintă boli infecţioase, de cele mai multe ori asimptomatice, fapt care generează pericole majore întrucât cei afectaţi pot transmite virusul în orice moment.

APAH-RO şi-a asumat acest rol, de facilitare a diagnosticării, încă de la înfiinţare. În luna mai, anul acesta, asociaţia a demarat o campanie de testare în rândul persoanelor defavorizate din mai multe regiuni ale României. Din cele 420 de teste efectuate s-au descoperit 11 pacienţi cu hepatita C, 20 de pacienţi cu hepatita B (1 pacient cu hepatita B+D). Acţiunile de testare s-au desfăşurat în judeţele: Suceava, Cluj, Giurgiu şi Braşov. Peste 50% din cei testaţi sunt persoane cu venituri reduse sau fără asigurare medicală. Obiectivul APAH-RO a fost acela de a identifica "miile de pacienţi" care intră cu greu în circuitul medical din diverse motive - accesul redus la servicii medicale, lipsa asigurărilor medicale, lipsa unei educaţii privind prevenţia etc. În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B.

"Ţara noastră a făcut paşi importanţi în gestionarea problematicii hepatitelor. În 2009, cu ocazia lansării asociaţiei, pacienţii cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de aşteptare. La nouă ani distanţă, trebuie spus că apreciem eforturile autorităţilor în ceea ce priveşte asigurarea tratamentului şi intensificarea acţiunilor de diagnosticare. Markerii virali au fost introduşi în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie. Ca parte a prevenţiei, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienţii cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat să fie încheiat şi implementat cât mai repede şi să aibă acces la tratament toţi pacienţii, indiferent de stadiul bolii," a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), hepatitele virale B şi C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Aceste afecţiuni generează cancer hepatic şi provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puţin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B şi C în stadii avansate ale bolii.

De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, OMS se concentrează asupra 'Testării şi Tratării Hepatitelor' pentru a putea fi atins obiectivul de eliminare până în 2030.

APAH-RO încurajează românii să meargă la medicul de familie şi să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Împreună cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie, asociaţia a militat ani de-a rândul pentru introducerea acestor analize în pachetul de bază deoarece numai o campanie de testare la nivel naţional poate avea un real impact în atingerea obiectivului de eliminare.

În acelaşi timp, doar prin implementarea conceptului "test&treat" se vor vedea rezultate în cea mai scurtă perioadă, atât din punct de vedere medical, dar şi financiar. Odată ce un pacient este depistat, sistemul românesc trebuie să-i asigure tratamentul necesar, altfel continuă să rămână un factor de risc pentru întreaga societate.

*** Despre APAH-RO
APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul "Pentru drepturile tale!", organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Organizaţia militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfăşurând activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor.