Biblioteca Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Casa Corpului Didactic "George Tofan" Suceava, Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) - Filiala Suceava, având ca parteneri Asociaţia Italienilor din România (RO.AS.IT), Colegiile Naţionale "Ştefan cel Mare" Suceava şi "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi, Institutul Naţional "Bucovina" Rădăuţi, Mănăstirea Suceviţa, organizează în zilele de 20 şi 21 aprilie 2018, ediţia a II-a a Simpozionului naţional cu participare internaţională Contribuţia bibliotecii la afirmarea diversităţii culturale în spaţiul românesc.

Manifestarea este prilejuită de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a drepturilor de autor şi a Zilei bibliotecarului (23 aprilie) şi se desfăşoară în cadrul acţiunilor prin care Universitatea suceveană marchează Anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018).

Programul Simpozionului de anul acesta se desfăşoară pe parcursul a două zile. Prima zi a Simpozionului, 20 aprilie 2018, este dedicată în special comunicărilor ştiinţifice în plen şi pe secţiuni (peste 50 de lucrări de specialitate ce reunesc autori valoroşi din România, Republica Moldova, Ucraina şi Italia). A doua zi, 21 aprilie 2018, este rezervată excursiei de documentare la câteva dintre bibliotecile reprezentative din judeţul Suceava, deţinătoare de fond de cărţi de patrimoniu (Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava, Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi, Institutul Naţional "Bucovina" Rădăuţi şi Mănăstirea Suceviţa).

Programul Simpozionului din ziua de 20 aprilie mai include de la ora 12.30, în Holul central corp E al USV, vernisajul expoziţiei tematice Cartea - sursă de cercetare şi dezvoltare artistică realizată de Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava şi va fi urmată de vizita la Biblioteca Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.

În aceiaşi zi, în intervalul 15.00-16.00, în Auditorium-ul Joseph Schmidt, corp F, se va desfăşura un program artistic intitulat Diversitate etnică şi culturală în Bucovina susţinut de formaţii ale diferitelor etnii din Bucovina (Ansamblul Kozaciok din Bălcăuţi - comunitatea ucraineană, Ansamblul Solonczanka din Soloneţu Nou - comunitatea muntenilor polonezi, comunitatea italiană, germană şi armeană) dar şi de renumita Corală de fete Ciprian Porumbescu a Colegiului Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava, interpretă Manuela Pohoaţă şi Ansamblul folcloric Arcanul al USV, urmând ca de la ora 19.10 să aibă loc concertul extraordinar susţinut de către solista Alexandra Fits.

Simpozionul beneficiază de sprijinul sponsorilor: Sindicatul "Univers" al USV, Banca Transilvania şi Asociaţia "Sf. Arh. Gavriil" Suceava, precum şi al partenerilor noştri media.

Colectivul Bibliotecii Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, bibliotecarii şcolari şi membrii Asociaţiei Bibliotecarilor din România - Filiala Suceava mulţumeşte pe această cale tuturor celor care susţin manifestarea ştiinţifică şi culturală Contribuţia bibliotecii la afirmarea diversităţii culturale în spaţiul românesc, reprezentativă atât pentru zona Bucovinei cât şi pentru omagierea României Centenare.

Coordonator al Bibliotecii USV
Prof. univ. dr. Sanda-Maria ARDELEANU