Vernisaj expoziţie - "Ştiinţă şi etnicitate"

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la vernisajul expoziţiei "Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor '30". Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 martie 2018, ora 17.00, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Minovici Nicolae Dr., nr 1).

Expoziţia este realizată în colaborare cu Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK. Organizatorii acestei expoziţii sunt profesorii Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (Bucureşti).

Sunt prezentate în premieră aspecte legate de cercetarea antropologică din România anilor 1930. Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea şi Iordache Făcăoaru, expoziţia include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Konner, Robert Routil şi Albert Harrasser în satul şvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 şi 1934.

Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziţie acest material şi este pentru prima dată când această cercetare este prezentată publicului din România.

Materialul vienez despre şvabii din Marienfield va fi acompaniat de un material legat de problemele biologice ale saşilor ardeleneni din aceeaşi perioadă, mai ales cercetările făcute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner şi Wilhelm Schunn. Expoziţia include de asemenea un film produs de artista vieneză Nicole Prutsch, intitulat "Massnahme" (2013), care are ca temă cercetarea făcută de echipa de antropologi austrieci în satul Marienfeld.

Pe lângă aspectul ştiinţific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităţi etnice din România, expoziţia îşi propune să familiarizeze publicul şi tinerele generaţii cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaştere a acestei istorii va fi utilă unei înţelegeri aprofundate a periodei interbelice în general şi a dezbaterilor despre identitatea naţională şi specificul etnic în particular.